Mit ne csinálj, ha megcsalnak? - Nem tudtuk előre, Németh Judit mit hoz elő Médeiából

Ezt az első őszi WSSZ bemutatót, Lukáts Andor rendezésében kifejezetten vártuk, érzékenységében, nagyfokú empátiájában bíztunk.
 
 

Mit ne csinálj, ha megcsalnak? - Nem tudtuk előre, Németh Judit mit hoz elő Médeiából

Ezt az első őszi WSSZ bemutatót, Lukáts Andor rendezésében kifejezetten vártuk, érzékenységében, nagyfokú empátiájában bíztunk.
 
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Mit ne csinálj, ha megcsalnak? - Nem tudtuk előre, Németh Judit mit hoz elő Médeiából

Ezt az első őszi WSSZ bemutatót, Lukáts Andor rendezésében kifejezetten vártuk, érzékenységében, nagyfokú empátiájában bíztunk.

Egy megcsalt nőnél – olykor férfinél – aki szerelme miatt feláldozza mindenét, elhagyja családját, aztán a semmi közepén, üres ágyban, kisemmizve találja magát, nincs fájdalmasabb. A görögök óta nem sokat változtunk: Médeia és Iaszón tragédiája* itt kísért, az emberi szerelmek, már csak természetüknél fogva is ilyenek, mulandóak és piszkosul meggyötörnek. Hány meg hány párkapcsolat ment a lecsóba, hány nő és férfi nem tud beletörődni aztán abba, hogy a kedves átszeret valaki másba, névleg elválnak, aztán gyilkolják egymást tovább.

Médeia (Németh Judit) a legrosszabb megcsalt nő prototípusa, fájdalmában gyerekeivel sem törődik, 24 órában szenved, először nyelvével, aztán egyéb mérgeivel gyilkol. Őrültségében kegyetlen bosszút forral, inkább jöjjön el a pokol mindenkinek. Beáldozza saját gyerekeit is, ha ezzel még jobban kínozhatja hűtlen szerelmét. Egyrészt.

Másrészt Euripidész a vesénkbe lát, drámájának egyetemes szépsége épp abban rejlik, hogy nagyon nem egysíkú a története. Médeiát értjük, és érezzük a fájdalmát. Mindenki, aki szeretett már, de elhagyták, az tudja, ennek a nőnek mennyire igaza van, fájdalma kimondhatatlan. Érzi és érti az őrületes bosszúvágyat, ami fortyogva mérgezi, azt a dühöt, ami az embert elönti, amikor rádöbben, hogy aljasul kihasználták. Hogy aztán nézőként maga is legszívesebben felrúgná a bájgúnárt, a hülye érveket előhúzó volt férjet. Aki mellett nincs érv, pedig minden kapcsolat kétoldalú. Mindig van egy másik olvasat is.

Ebben a történetben Iaszón (Kálmánchelyi Zoltán), a görög hős minden idők legnagyobb szemétládája: szinte mindent Médeiának köszönhet, mégis elhagyja egy másik nőért. Pedig Médeia segítette őt leghíresebb tettének, az aranygyapjú megszerzésének végrehajtásában, többször is ölt érte, ha kellett (még a saját öccsét is föláldozta), és fiúgyermekeket is szült neki. (Mennyire ismerős toposz ez is - az idősebb nő felkarol egy fiatal férfit, megcsinálja a karrierjét, beviszi a tutiba, aztán a hálátlan pasi a csúcsra érve keres egy fiatalabbat…)

De ne szaladjunk ennyire előre, nyakig bele a görög sorstragédiába.

Szeptember utolsó estéinek egyikén járunk, egy nem különösebben jó hétköznap. Az utolsó percben esünk be a szombathelyi színházba, időnk sincs ráhangolódni, egyből a nyakunkba kapjuk Bálint Éva első monológját. Kapkodjuk a fejünket, ki kinek a kicsodája, ki ért földet és miért épp ide, a sziklás tengerparti díszletek közé landolt. Kizökkent mindenből, de aztán eltelik tíz perc – nem kell kétségbe esni, megjelenik Németh Judit, és belerázódunk.

Ezt az első őszi WSSZ bemutatót, Lukáts Andor rendezésében kifejezetten vártuk, érzékenységében, nagyfokú empátiájában bíztunk. Életem egyik legmegrázóbb színházi élménye is pont egy Médeia előadáshoz kötődik. Lehetett vagy tíz, de inkább több éve, egy Katonás előadásra emlékszem. Fullajtár Andreára, aki főszereplőként valami hihetetlen megrendítőt produkált. És Máté Gáborra, akinek a macsós színpadi szemétségét sokáig nem lehetett megbocsátani. Zokogtam a végén.

A díszlet meglep, szó sincs minimálról, épp ellenkezőleg

Stilizált sziklás tengerparti szakaszt láthatunk, egyszerre realisztikus és nagyon nem valóságos. Nekem olyan, mintha a Képes Bibliát lapozgatnám, abban illusztrálgattak így. A jelmezek is huncutul maiak, közben megidézik azt is, amit mi az ókori görögök ruházatáról – pasztellszínek, természetes szövetű anyag – gondolunk.

A szöveggel is hasonlóan vagyok, Karsai György és Térey János fordítása ugyanezt a kettősséget hozza.

Zengzetes klasszikus strófák sorai közé profán, mai mondatokat csempésztek, lubickolok az örökérvényű bölcsességek közé rejtett megjegyzésekben.

Nem tudtuk előre, Németh Judit mit hoz elő Médeiából

Érzékeny, belülről oldja meg, igazi jutalomjáték ez. Érzem és értem mindvégig fájdalmát, olyan emberből van, akiben egyszerre látom a boszorkányt, az anyát, az érett nőt, aki ölni tud fiatal szerelméért. Hihetetlen, hogy a végére a szemem láttára tisztul meg, a legnagyobb tragédia közepette, véresen, átszellemül, ritkán látni ilyet.

Euripidész tragédiája egyébként, ősváltozatban a legtöbbször elővett görög szerelmi toposz

Az őstörténet arról is híres, hogy Médeia az első nő az írott történelem során, aki meri egyenjogúsítani magát egy férfival szemben. Fellázad a rá mért megalázó társadalmi szerep ellen, nem akar megcsalt nőként hátra lépni, és száműzetésbe vonulni.

Hiába a görög jelző, olyan darab ez, ami ma is érvényes, nem fogjátok unni, nem kell félni (csak az első öt perc nehéz)

Süldő lányoknak kötelezővé tenném, lehet belőle tanulni, mit ne csinálj, ha megcsalnak, mert ne legyen kétség senkiben: egyszer mindenki átesik egy hasonló médeiai tragédián, nem vagytok egyedül :) De Euripidész arra is figyelmeztet, ne légy hülye, mert később majd neked fáj a legjobban!

Médeia

Szereplők:
Médeia/Németh Judit
Iaszón/Kálmánchelyi Zoltán
Kreón/Endrődy Krisztián
Hírnök, nevelő/Antal D. Csaba
Aigeusz/Kelemen Zoltán
Dajka/Bálint Éva
Kar/Fekete Linda


Díszlettervező: Takács Lilla
Jelmeztervező: Pető Kata
Zene: Kovács Márton
Kellékes: Pados Bernát
Súgó: Papp-Ionescu Dóra
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: M. Kapornaki Rita
Rendező: Lukáts Andor


Bemutató: 2018. szeptember 28. 19 óra, Márkus Emília
terem

* Kritikánk a főpróba alapján íródott
 

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés