Kolontár a vörösiszap alatt 

Minden elpusztult - A vörösiszappal beborított Kolontáron jártunk

Több területen még a talajcsere sem segít. A Marcal folyóban és a Torna patakban minden élőlény elpusztult. Az emberek nem akarnak visszaköltözni a mérgező anyagokkal borított területekre.
 
 

Minden elpusztult - A vörösiszappal beborított Kolontáron jártunk

Több területen még a talajcsere sem segít. A Marcal folyóban és a Torna patakban minden élőlény elpusztult. Az emberek nem akarnak visszaköltözni a mérgező anyagokkal borított területekre.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Minden elpusztult - A vörösiszappal beborított Kolontáron jártunk

Több területen még a talajcsere sem segít. A Marcal folyóban és a Torna patakban minden élőlény elpusztult. Az emberek nem akarnak visszaköltözni a mérgező anyagokkal borított területekre.

Körülbelül egy millió köbméter lúgos vörösiszap ömlött ki hétfő délután a MAL Zrt. Ajka melletti zagytározójából. A szennyezés először a legközelebbi települést Kolontárt érte el, majd Devecseren is nagy pusztítást okozott. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tragédia nappal történt, így az embereknek volt ideje menekülni. Ha mindez éjjel történik, valószínűleg sokkal többen vesztik életüket. Jelenleg hét halottról tudnak és több embert még mindig keresnek.

Legtöbben azonnal meghaltak az áradáskor – egyiküket terepjárójával együtt sodort el az ár, amikor mentés közben át akart kelni a falut kettészelő Torna patak hídján, ami szemtanúk szerint a kocsi alatt szakadt le -, egy ember pedig a kórházban halt bele a lúg okozta égési sérüléseibe. A természetben okozott kár is óriási, több területet még talajcserével sem lehet megmenteni, hosszú időre ki kell vonni a művelés alól. A Torna patak és a Marcal folyó élővilága teljesen kipusztult, gyakorlatilag egyetlen élőlény sem élte túl az erős lúgot. A szennyezés a Rábán keresztül már a Dunába is eljutott, de a természetes hígulásnak, a folyókba öntött savaknak és több tonna gipsznek köszönhetően már jóval alacsonyabb pH értékkel, így remélhetőleg ezeknek a vizeknek az élővilága túl fogja élni a szennyezést. A hosszú távú hatásokról egyelőre még nem tudunk. A vörösiszappal közvetlenül szennyezett terület nagysága több mint ezer hektár.

A helyiek szerint a katasztrófa után a mentést napokig fejetlenség jellemezte, senki nem tudta mit kell csinálnia, és még azt sem, hogy egyáltalán milyen hatással van az emberi szervezetre az az anyag, ami kiömlött – összetételével kapcsolatban a mai napig ellentmondásos híradásokat olvasni. A kiömlött lúg pH értéke 13-14-es a 14 fokozatú skálán – összehasonlításként a háztartásban használt hypo pH értéke 12 körül van. A folyadék több vizsgálat szerint tartalmaz nehézfémeket is, amelyek szintén mérgezést okoznak. További probléma, hogy az anyag kiszáradása után a keletkező nagyon apró, finom részecskékből álló por károsítja a tüdőt, és ezen felül mérgezést is okoz, ezért csak védőmaszkban szabad a területen lenni. Többen azért sérültek meg, mert belegázoltak a sáros víznek hitt anyagba, amiről csak később derült ki, hogy erősen maró hatású lúg, aminek égető-maró hatását nem azonnal, hanem csak több óra eltelte után lehet érezni.

A MAL Zrt. vezetősége először mindent megtett azért, hogy a katasztrófa mértékét eltusolja, az anyagot „emberbarát, veszélytelen” vörös víznek beállítva és a mai napig sem ismerik el a katasztrófa miatti felelősségüket. „A talajt két-három centiméter mélységig kell kicserélni” – ezt is a cég egyik vezetője hangoztatta, miközben már az előzetes tanulmányok szerint is több olyan terület van, ahol még komoly talajcserével sem lehet helyreállítani az okozott károkat, hamarosan minden növény el fog pusztulni, és az erdőket savval történő mentesítés után tarra kell vágni.

A gátszakadás után a hatóság még a helybélieket sem engedte sokáig a saját házaik közelébe. Több a rokonait kereső falubelinek is azt mondták, hogy átnézték az összes házat és nem találták az eltűnteket, de amikor földutakon kerülővel bejutottak a civilek, mégis elhunytakat találtak a lakásokban és a környéken is. „Azt mondták nincs senki a házban, átnézték, de mikor bementem én találtam meg a szomszéd Jolán nénit, megfulladt.” - közli az egyik helybéli. „Az anyósom holttestét több száz méterre innét találtam meg, az apósom még mindig az eltűntek között van, és bár korábban azt mondták kórházban van, azt nem tudják megmondani, hogy melyikben, pedig már több nap telt el.” – teszi hozzá.

Kolontáron mintha vízszintesen kettészelték volna a tájat, néhány méteres magasságig minden vörös. Óriási a pusztítás, több ház félig összedőlt, a kertek egy óriási vörös mocsárra hasonlítanak, fák kidőlve, autók egymás hegyén-hátán vagy az utaktól több száz méterre a mocsár közepén. Még az új építésű házakból is a nyílászárókat több helyen tokostól tépte ki az áradat. A házak oldalán két-három méter magasságban látszik, hogy milyen magasan vonult le az ár.

"A mi házunkat érte el először az ár, mikor odanéztem csak egy vörös folyamot láttam ami felénk tartott, a gáton pedig óriási lyuk tátongott." – mutat rá egy fiatal nő a kertje végéből látszódó gátra. „Két hete fejeztük be az építkezést, most meg nézze mi maradt belőle. Meghalt a kutyánk is, a katasztrófavédők azt mondták vigyük át Devecserre a tetemét kocsival, ők nem nyúlnak hozzá. ...kocsival? Milyen kocsival? Azt még nem találtuk meg.” – sírja el magát. Közben a hatóság begyűjti a gázpalackokat és kiengedi a gázt belőlük, mivel a lúg kikezdi az alumíniumot.

Mindenünk elveszett – mondja egy másik kolontári – de még ha ki is fizeti a biztosító a helyreállítás költségét, maga visszajönne ide, idehozná a gyerekét a mérgező anyagok közé? Csak egyetérteni tudunk. Orbán Viktor csütörtök kora reggel járt a helyszínen, és megígérte a helyieknek, hogy aki nem akar visszaköltözni a házába, azoknak még az idén új házakat fognak építeni más területen. A Nemzeti Nyomozóiroda a katasztrófa felelőseinek felkutatása érdekében halált okozó gondatlan veszélyeztetés miatt indított nyomozást.

A segélyszervezetek továbbra is várják a felajánlásokat, leginkább tartós élelmiszerekre, konzervekre, ásványvízre van szükség és természetesen pénzre. A 1749-es és a 1752-es telefonszámok felhívásával 250 forinttal lehet támogatni a károsultakat.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés