Flipperek Éjszakája Budapesten 

Ügyeskedés az üveglap alatt - 24 órányi kattogás a Flipperek Éjszakáján

Volt, hogy szeméttelepről vittek haza gépet, de kocsmák hátsó raktárában is gyakran porosodnak. Az 1994-es szerencsejáték-törvény majdnem kicsinálta a flippert, de Magyarországon egy lelkes mag még életben tartja.
 
 

Ügyeskedés az üveglap alatt - 24 órányi kattogás a Flipperek Éjszakáján

Volt, hogy szeméttelepről vittek haza gépet, de kocsmák hátsó raktárában is gyakran porosodnak. Az 1994-es szerencsejáték-törvény majdnem kicsinálta a flippert, de Magyarországon egy lelkes mag még életben tartja.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Ügyeskedés az üveglap alatt - 24 órányi kattogás a Flipperek Éjszakáján

Volt, hogy szeméttelepről vittek haza gépet, de kocsmák hátsó raktárában is gyakran porosodnak. Az 1994-es szerencsejáték-törvény majdnem kicsinálta a flippert, de Magyarországon egy lelkes mag még életben tartja.

Szombat délután van, Dél-Budán járunk, túl a Lágymányosi hídon. Az egyetlen magyar flipper egyesület éves dzsemborijára tartunk, előképzeteink homályosak, hiszen elképzelésünk sincs, milyenek lehetnek azok, akik a Playstation korában még mindig megszállottjai ezeknek a archaikus, cirkuszi kelléknek tetsző, otromba szerkezeteknek, és egyáltalán miért azok. Egy Terry Gilliam-féle agymenéssel kecsegtető, a hétköznapok peremén kívül eső világ megismerésének reményével fordulunk be a négysávos út melletti biliárdszalonba, de hamar profi körítésbe szaladunk bele, VIP karszalaggal, élő webkamerás közvetítéssel, és egy softbox-lámpákkal, kamerával megtámogatott pódiumba, rajta egy vadiúj flippergéppel, amin majd a döntőt játsszák. Bajnokság zajlik ugyanis, amire hat országból harminc külföldi is eljött. A világ legjobb flipperesei.

"A jó flipperes mindenképp kicsit őrült"

A rendezvény egyik szervezője, Lugosi András alapító és alelnök fogad minket, akiről ha az utcán menne el mellettünk, nem mondanánk meg, hogy minek a megszállottja, de a szavaiból hamar kiderül. „A flippernél kevesebb hálátlanabb pénzkereseti módszer létezik, mert mindig elromlik benne valami. Agyament dolog szerelni, szervizelni, húsz éves szerkezet, nagyon sok mechanikus-mozgó alkatrésszel” - mondja, majd odahív minket az előtérben kiállított géphez, aminek alapját a Bram Stoker-féle (és Coppola által rendezett) Drakula képezi, és ő maga faragott hozzá egy koporsó aljzatot. Fél évébe került.

A legtöbb flipper a kilencvenes években készült, és rendszerint egy film az alapja: Indiana Jones kalandjai, Addams Family, Vissza a jövőbe, ezeket a népszerű gépeket itt is megtaláljuk - összesen ötvenkettőt, amit a lelkes gyűjtők ajánlottak fel erre a napra. Mindegyikben van egy vagy több küldetés, amit teljesíteni kell, egy profi ezeket akár negyed óra alatt letudja, versenyen persze nem ez a lényeg, hanem a pontszerzés.

„Amikor 2004-ben megcsináltuk az első ilyen bulit, jött egy srác, aki az első golyóval játszott másfél órát. Ott azért megdőlt az elméletem, hogy négy óra alatt véget ér az egész verseny. Ő később európa-bajnok lett” - meséli András, miközben körülöttünk kattogás és csilingelés gyermeki zaja tölti be a légteret, és valamiféle édeskés szag, ami feltehetőleg a gépekből árad. A romantikus múlt illata, egyértelműen.

Ugyanúgy megvan a technika, mint a teniszben

Közben bemutatnak minket a szintén flipperklub tag Asztalos Csabának, akit nem kell sokáig győzködni, hogy meséljen arról, mi teszi a jó játékost.

„Ez ugyanolyan, mint mondjuk egy ütős sportnál, ahol a teniszező tudja, hogy amikor a labda odaér, hogyan kell megütnie a labdát úgy, hogy az oda menjen, úgy csavarodjon, ott essen le, ahol akarja. Ennél is ugyanúgy megvan a technika, annak ellenére, hogy egy üveglap alatt játszunk.” Ugyan itt nem lehet a kar erősségével játszani, azzal viszont igen, hogy milyen közel van a golyó a karhoz - ha például nem várjuk meg, hogy odaérjen, hanem már korábban elkezdjük vinni a kart, akkor kisebb erővel fog belecsapni. „Sőt, a profik le tudják venni a golyót úgy, hogy pontosan a golyó sebességével engedik vissza a kart” - meséli.

Nem nehéz egyébként kibogozni, hogy mi a missziója az adott flippernek, azaz mit kell tennünk, ha odaállunk elé: a legtöbb gép alsó részén, a karok fölött egy lámpasor jelzi a különféle módokat, de a fények általában is segítenek: ha egy nyíl kéken villog, akkor jó eséllyel arra kell lőni a golyót. Csaba azokat tartja jó gépeknek, „amiknél odaállsz ismeretlenül, és úgy is élvezed a játékot, de utána rájöhetsz arra is, hogy van fejlődési lehetőséged.”

Az első nagykijelzős gép, az 1991-es Gilligan's Island (alapja ez a film) esetén például egy különleges vegyület előállítása a feladat, egy-egy "targetet" (célt) kell meglőni hogy az alapanyagok - banán, kókusz, csont, stb. - összegyűljenek hozzá. De az Arab Éjszakák flipperen már hét különböző küldetést teljesíthetünk. És gyorsan bele is rázódunk, megtanuljuk például, hogy az ún. "pofozókat" nem nagyon érdemes megkínálni a golyóval, mert azok bármikor kidobhatják oldalra, és már el is buktuk ezt a menetet.

Flipperhez jutni ma már főként gyűjtőktől lehet

Ha már fejlődési lehetőség, a flippernek magának nem sok ilyenje van Magyarországon: az 1994-es szerencsejáték törvény kimondta, hogy ezek is a nyerőgép kategóriába sorolandók - miközben nem is lehet velük nyerni -, és az engedélykötelesség életbe lépésével a nyilvános helyekről lassan kihaltak a flipperek. A fanatikusok azonban máig találnak apróhirdetési-árverési oldalakon, de még lomtalanításon is értékes gépeket. „Az egyik barátom könyökölt ki a vonaton, és a szeméttelepen kiszúrt három flippert. Azonnal ment is a telefon” - érzékelteti Csaba, hogy szenvedélyük tárgyának mennyire hálátlan szerep jutott osztályrészül. A kincsvadászat azonban jórészt lezárult, ma már inkább csak csereberélés folyik a gyűjtők között.

De ha valaki nagyon akar, akkor működőképes flippert már 40-50 ezer forintért is szerezhet magának. Amennyiben pedig arra vállalkozik, hogy egy hibás gépet tökéletes állapotba hoz, azt később hat számjegyű összegért is tobábbadhatja. Megtudtuk, hogy akad olyan szaki, aki ehhez még képes a gyártót is túlszárnyalni: ha szétszedjük az általa kezelésbe vett gépét, akkor az belülről ki van fényezve, a tápegység ki van takarítva, a tekercsek újramatricázva, kábelek elmosva, minden csatlakozó kicserélve.

A piaci értéket a gyűjtők érdeklődése határozza meg: a Medieval Madness nevű gép például a ma is egymillió forintokért cserél gazdát, és „milyen érdekes, hogy a cég eggyel előtti kosárlabdás flippergépe ennek tizedét éri, ami betudható annak, hogy míg ez egy dobossál egy vagy maximum három pontot ad, az említett drága gép ad egy lövésre 75 ezret. Ez van, a játékosnak ez kell: a milliárdok.”

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés