Bambuszerdős fél hektárral nő a Kámoni Arborétum területe

És nem az arborétum vágatott ki fákat az elmúlt időszakban.
 
 

Bambuszerdős fél hektárral nő a Kámoni Arborétum területe

És nem az arborétum vágatott ki fákat az elmúlt időszakban.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Bambuszerdős fél hektárral nő a Kámoni Arborétum területe

És nem az arborétum vágatott ki fákat az elmúlt időszakban.

A szombathelyi Kámoni Arborétumot már eddig is szerettük, kezdve gyerekkorban a tanulmányi kirándulásokkal, a tinédzserkori romantikus sétákon át a tavaszi virágmezőket lencsevégre kapó fotórovatunk képgalériás cikkeikig. Az arborétum területe most bővülni fog, méghozzá nagyjából fél hektárral, amire a tervek szerint egy bambuszgyűjteményt telepítenének.

Nem volt tarvágás az arborétumban!

Több olvasónk is kérdezte, hogy miért volt tarvágás az arborétumban. Megkerestük az arborétum illetékeseit is, akiktől megtudtuk, hogy a Bánovics malom melletti "sziget" nem az ő területük, ők nem végeztek ott favágást, annak ellenére, hogy úgy tűnik, mintha az arborétum területén történt volna a fakitermelés.

Az E.ON-hoz tartozó közel fél hektáros területet az energiaszolgáltató nem igazán tudta hasznosítani, megközelíteni is az arborétumon keresztül volt a legkönnyebb. Fákkal borított rész volt, köztük több veszélyes állapotú is lett a 2016 júliusi 12-ei vihar miatt, ami az arborétumot is megtépázta. A tulajdonos (E.ON) a kivágás mellett döntött, és vélhetően anyagi megfontolásból az egész területet kitermelték a veszélyes fák szelektálása helyett, ugyanis sokszor ez gazdaságosabb.

Ettől a "tarvágástól" most előbukkant a Bánovics malom is és kopár lett Gyöngyös-patak másik oldala, az arborétumból nézve. Ezt tették szóvá olvasóink is. Közben megtudtuk, hogy a terület az arborétumhoz kerülhet, jelenleg az ár pontosításánál tart a folyamat, akár napok alatt is megvalósulhat az üzlet, de még hónapokig is elhúzódhat.

A Kámoni Arborétum örült volna annak, ha a tulajdonos megtartja a fákat, ha hozzájuk kerül, akkor a tervek szerint egy válogatott bambuszgyűjteményt ültetnének oda, ösvényekkel szabdalva, ami amellett hogy gyorsan nő, még egész évben is mutatós lenne. Sokféle bambusz létezik, például zöld, fekete, sárga, csíkos szárú, sokféle levélzettel, van miből válogatni. Hogy milyen lesz és pontosan mikor, az a döntéstől és az erőforrásoktól függ majd.

Az előkerült malomról röviden

Nem veszett el, csak nem nagyon volt látható a fáktól eddig. A malom az 1980-as évekig az ÉDÁSZ és az állam tulajdonában volt. Az áramszolgáltató jó három évtizede adta át tulajdoni részét, ám valószínűleg adminisztrációs hiba folytán továbbra is birtokolta az ingatlan bizonyos hányadát, ezt vásárolta meg tőle egy szombathelyi vállalkozó. Hasznosítására több ötlet is felmerült korábban, cikkünk fotókkal ide kattintva olvasható. Az épületet rég lezárták, rácsokkal próbálják távol tartani a kíváncsiskodókat – hisz már-már életveszélyes állapotban van.

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés