Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Belépni tilos! - Évtizedek óta romokban áll a kámoni Bánovics-malom

Akik jól ismerik és szeretik a kámoni arborétumot keserűen figyelhetik, hogyan pusztul, omlik folyamatosan a még agóniájában is szép Bánovics malom. Az épületet rég lezárták, rácsokkal próbálják távol tartani a kíváncsiskodókat – hisz már-már életveszélyes állapotban van. Aki bemerészkedett, tudja, még most is milyen méltóságos, lenyűgöző épület ez - óriási lehetőségekkel. Vajon milyen sorsra jut? Utánakérdeztünk.

Anno 1778-ban egy mester belefaragta a névjegyét abba a gerendába, ami a kámoni, Bánovics malom mennyezetét volt hivatott tartani. Tartotta évszázadokig, s még tartja ma is. De vajon meddig bírja, ha nem segítenek neki?

Kámoni malom
Évszázadokig bírták
Mészáros Zsolt

Közös malomnak…

A malom az 1980-as évekig az ÉDÁSZ és az állam tulajdonában volt. Az áramszolgáltató jó három évtizede adta át tulajdoni részét, ám valószínűleg adminisztrációs hiba folytán továbbra is birtokolta az ingatlan bizonyos hányadát, ezt vásárolta meg tőle egy évtizede egy szombathelyi vállalkozó.

Jelenleg tehát fele-fele részben állami és magánkézben van az épület. Az állami rész kezelője, a sárvári Erdészeti Tudományos Intézet (ERTI), melynek főigazgatója, Dr. Borovics Attila elmondta, többször is tárgyaltak már a malom sorsáról, ők közös fejlesztésben, felújításban gondolkodnak, az eladást nem támogatnák.

Kámoni malom
Itt lehetne a szombathelyi Csodák Palotája
Mészáros Zsolt

Az igazgató elképzelhetőnek tart egy közcélú fejlesztést, a csillagvizsgálóval együttműködve egy kisebb Csodák Palotáját lehetne építeni, ha pedig újraindítanák, a vízimalom működését is megmutathatnák a látogatóknak, saját energiát termelve. De az épületből hotelt, panziót is kialakíthatnának – a megújult arborétum és a megépülő látogatóközpont szomszédságában lenne létjogosultsága, ezt a sárvári példa jól mutatja.

Lépni kell, de miből?

Ám a beruházásokra – az ERTI szűkös költségvetéséből – kevés pénzt tudnának fordítani, a terveket csak pályázati forrásból lehetne megvalósítani, Borovics Attila szerint az Új Széchenyi Terv adta lehetőséggel élni kellene.

Kámoni malom
Életveszélyes állapotban
Mészáros Zsolt

- A közös érdek a fejlesztés, minél előbb lépni kellene – mondja – az épület műszakilag egyre rosszabb állapotban van, Már lezártuk, de a rácsokat időről-időre kifeszítik, bemásznak, pedig veszélyes. Mi szorgalmazzuk a megoldást.

Ötletdömping a vállalkozótól

- Láttam benne fantáziát, így aztán megvettem az ÉDÁSZ részét – meséli a 10 évvel ezelőtt történteket Sákovics Csaba, a malom másik részének tulajdonosa. A szombathelyi vállalkozónak több ötlete is volt. Társasház, idősek otthona és – ahogy ő is említi – a csillagvizsgálóval közös projekt, a mini Csoda Palota.

Hogy társasházat építhessen először az állami részt is megvásárolta volna Sákovics, ám az ERTI inkább közös beruházást szorgalmazott, tulajdonrészét átadta volna – például szolgálati vagy vendég – lakásért. De a projekt nem valósult meg, a rendezési terv szerint egyébként bármit ki lehet alakítani az épületben.

Kámoni malom
Forog-e még valaha?
Mészáros Zsolt

- Én a zöld gondolat kedvelője vagyok – mondja a vállalkozó, aki legszívesebben egy bemutatóközpontot hozna létre. Építene szélerőművet, vízi erőművet, fafűtéses kazánt, napkollektorokat – hogy aztán megmutassa turistáknak, diákoknak. Ezt a tervet az ERTI is támogatná. De –ahogy mondja – nyitott minden más ötletre.

Malmozó tulajok

Már csak a pénz hiányzik, a vállalkozó becslése szerint 50 millióból megvalósítható az álom – saját tulajdonrésze kb. 10 milliót ér - ehhez azonban pályázati támogatás szükséges. Sákovics Csaba erre épít, bár még nem tájékozódott, igényelhetne-e ilyen jellegű támogatást. A kérdés persze költői, de azért feltesszük: ha van ötlet és közös hang miért nem őröl még 10 után sem Bánovicsék malma?

❤️ Nélküled nem tudjuk megírni! Ajánld fel adód 1%-át a Nyugat.hu-nak
Adószámunk: 18889332-2-18 Nyugat Média és Világháló Egyesület
Segítség és letölthető nyilatkozat ide kattintva érhető el.
Köszönjük nektek! ❤️

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet

Tovább az oldalra