Gagarin út 

Melyik Szombathely legszebb utcája?

Az igazán hízelgő közterület arról ismerszik meg, hogy jól esik rajta a gyalogszer, miközben el is csavarja a gyalogló fejét szépségével. Kiválasztottunk közülük hetet, Önök pedig szavazhatnak.
 
 

Melyik Szombathely legszebb utcája?

Az igazán hízelgő közterület arról ismerszik meg, hogy jól esik rajta a gyalogszer, miközben el is csavarja a gyalogló fejét szépségével. Kiválasztottunk közülük hetet, Önök pedig szavazhatnak.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Melyik Szombathely legszebb utcája?

Az igazán hízelgő közterület arról ismerszik meg, hogy jól esik rajta a gyalogszer, miközben el is csavarja a gyalogló fejét szépségével. Kiválasztottunk közülük hetet, Önök pedig szavazhatnak.

Lássuk meg a szépet is, mondá az optimista, hát adjuk meg neki, amit kér. Rugaszkodjunk el a szemetes, lerohadt, gondozatlan városrészektől, és vessük meg tekintetünket azok ellentétén: döntsük el, melyik a mi legszebb utcánk! Íme a mi tippjeink, a cikk végén lehet szavazni, kommentben pedig további javaslatokat is kitörő örömmel látunk.

1. Gagarin út

A nyílt tekintetű szobjet űrhajós bátor tettét nem is olyan régen mi is megénekeltük e hasábokon, választásunk azonban nem az ötven éves jubileum miatt esett erre az útra. Hanem mert ez az az utcatípus, amiből többet is el tudnánk képzelni: útja levegősen széles a közlekedőknek, jobbról árnyékos park húzódik mellette a gyalogosoknak, balról pedig kellemes lakóházak hátsó kertekkel. Szívünkből már-már az csendül, hogy ez itt egy harapnivaló szelet Európa, azzal együtt, hogy igazán egyedivé pont a betonzászlók mozdulatlan együttese, a Felszabadulási Emlékmű látképe teszi, ami azonnal elétárul a Gararin útra a belváros felől ráfordulóknak.


2. Nagykar utca

Jövőnk nemzedékeinek korzójának is hívhatnánk, elvégre ez Szombathely legalacsonyabb átlagéletkort felvonultató utcája, főleg szeptembertől júniusig. Köszönhető mindez az őt szegélyező középiskolának, a közeli egyetemnek és a kollégiumoknak, a helyi kultúra egyik bölcsőjének számító MMIK-nak, illetve az Ady téri buszpályaudvarnak. Aki itt végigvonul, minden eszébe juthat, csak az öregedő város szókapcsolat nem. Meg egyébként is, a káprázatos teltvirágú japán cseresznyefasor úgyis elvonja a figyelmet az efféle borús gondolatokról.


3. Szily János utca

Az előzővel szemben talán épp az idősebb generáció kedvence lehet az első szombathelyi püspökről elnevezett utca, noha nem akarjuk persze kizárólagosan rájuk sózni ezt a privilégiumot, hiszen a belváros egyik legismertebb utcája mindenki által szerethető a - Magyarország harmadik legnagyobb templomaként is ismert - székesegyház iránytűként szolgáló tornyaival, a maga múltbéli épületeivel, tulipános délutánjaival.


4. Gyöngyösparti sétány

Szeret az ember víz közelébe kerülni, ősi vonzódás ez, és Szombathely második legapróbb patakja, a Gyöngyös fel is kínálja azt a lehetőséget, hogy néha megállítsuk mellette az időt. A Gyöngyösparti sétány maga a zöld sziget a zajos központban, egy kis hosszanti Central Park, ahol gyerek és kutya egyaránt a legjobb nevelést kaphatja, frissensült párok pedig kapcsolatuk következő stádiumába léphetnek.


5. Árpád út

Wellness-séták és egészségügyi kocogások közkedvelt helyszíne, valamint a korszerű építészet fontos megmutatkozási terepe is az Árpád út, de ami még ennél is fontosabb, az az, hogy a Csónakázó tó mentén gördül tova. A víz éltető erejéről már szóltunk, ez itt is érvényesül - szinte biztos, hogy messzi tájak turistáit az elsők között csábítanánk ki ide, ha helyi idegenvezetők volnánk.


6. Bagolyvári sétány

Sej, azok az akvarisztika klubok, hó, azok a Vörös Feri bácsi vezette rajzszakkörök! Idősebb generációk még emlékeznek a Bagolyvár eredeti, ifjúságnevelő missziójára, egy sétány tehát igazán büszke lehet nem csak arra, ha az ódon épület alatt futhat, de arra is, ha róla kapja a nevét. Még akkor is, ha hossza nem több 150-200 méternél.


7. Jáki utca

Amerikai filmek előszeretettel forognak a szigorúan családi házas övezetnek számító szuburbiában, azaz kertvárosban, ahol a gyerek iskolatáskáját vidáman lóbálva fordul be otthonába, rögtön a házi kosárpalánk és a kocsifelhajtó mellett. Szombathely egyik leghosszabb külvárosi utcája ennek a környéknek megfeleltethető, azzal a különbséggel, hogy itt a nyugalom a főszereplő. Séta közben gondolatokba temetkezni jobb helyszínt elképzelni sem tudunk (miközben szimplán temetkezni pedig az utca végében fogunk majd egyszer, remélhetőleg minél később).

Ha úgy érzi, nézegessen még körül fotógalériánkban, és döntsön: melyik a város szépészeti díjra érdemes közterülete?

Melyik Szombathely legszebb utcája? (lezárva)

 
 • 410   Gagarin út

   
 • 53   Nagykar utca

   
 • 226   Szily János utca

   
 • 201   Gyöngyösparti sétány

   
 • 73   Árpád út

   
 • 127   Bagolyvári sétány

   
 • 60   Jáki utca

   
 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés