Sajtótájékoztató Szent Márton születésének 1700. évfordulója tiszteletére rendezendő ünnepségsorozatról 

Igent mondott Szombathelyre Ferenc pápa – Itt a Szent Márton terv

Ennél stílusosabban nem is kezdődhetett volna ez a mai sajtótájékoztató: Veres András egyházmegyei püspök megosztotta tollát egy újságíróval. A helyszínünk a szombathelyi városháza sajtóterme, csütörtök 10 óra, ahová alig fértünk be, annyian kíváncsiskodtak. A téma pedig Szent Márton születésének 1700. évfordulója.
 
 

Igent mondott Szombathelyre Ferenc pápa – Itt a Szent Márton terv

Ennél stílusosabban nem is kezdődhetett volna ez a mai sajtótájékoztató: Veres András egyházmegyei püspök megosztotta tollát egy újságíróval. A helyszínünk a szombathelyi városháza sajtóterme, csütörtök 10 óra, ahová alig fértünk be, annyian kíváncsiskodtak. A téma pedig Szent Márton születésének 1700. évfordulója.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Igent mondott Szombathelyre Ferenc pápa – Itt a Szent Márton terv

Ennél stílusosabban nem is kezdődhetett volna ez a mai sajtótájékoztató: Veres András egyházmegyei püspök megosztotta tollát egy újságíróval. A helyszínünk a szombathelyi városháza sajtóterme, csütörtök 10 óra, ahová alig fértünk be, annyian kíváncsiskodtak. A téma pedig Szent Márton születésének 1700. évfordulója.

Amiről eddig is több ízben írtunk (külön a püspökkel is beszéltünk), és most bevezetőjében Puskás Tivadar polgármester is emlékeztetett rá, hogy 2016-ban ünnepeljük Szent Márton születésének 1700. évfordulóját. Néhányan vitatják persze, hogy '16-ban vagy ’17-ben lesz ez a jeles évforduló, ahogy azt is, hogy tényleg Savaria szülötte-e a keresztény világ egyik legnépszerűbb szentje, de a történészek erre a dátumra és helyszínre szavaztak – így hát lesz mit ünnepelni.

8 milliárdos projekt lesz

Ez a jubileum, közölte a polgármester, olyan szellemi többletet adhat a városnak, amit Szombathelynek „édes teherként” kell viselnie: „Szent Márton szellemiségének örökösei vagyunk, ezért is kötelessége a városnak kultuszát méltó módon ápolni.”

Ahogy Puskás Tivadar elmesélte, közel egy éve Hende Csabával egy hivatalos levelet fogalmaztak meg Orbán Viktornak, amiben arra kérték a miniszterelnököt, hogy „akceptálja” Ferenc pápa szombathelyi látogatását, és támogassa Szombathely nagyszabású jubileumi Szent Márton ünnepségsorozatát. Ezután kezdődött meg a Szent Márton terv tényleges kidolgozása. Ami egy 8 milliárdos projekt lett, és amelyben a programokon túl egyházi és önkormányzati középületek, közterek megújítása is szerepel.

Ákossal ifjúsági találkozó és egyéb egyházi megmozdulások

Lesznek olyan programok, amelyeket jellegükből és természetükből fakadóan a szombathelyi egyházmegye, és lesznek olyanok, amiket az önkormányzat tervez és valósít majd meg. A lelki programokért az egyházmegye a felelős, ezekről a programokról Veres András püspök tájékoztatott. Elsősorban szakrális, egyházi vonatkozású programokat terveznek, valamint kulturális és protokolláris eseményeket.

Az egyházmegye már felállította a jubileumi év eseményeit előkészítő bizottságát, rajtuk keresztül pedig folyamatos kapcsolatot tartanak intézményeikkel, civil szervezeteikkel. A jubileumra számtalan zarándokcsoport várnak Szombathelyre, de 2015-re Tours-ba is szerveznek egy zarándoklatot. A jubileumi évre felkészülésként Szent Márton ereklyéjét is körbehordozzák majd az Egyházmegyében.

A projekt része a Romkert felújítása

A szakrális terek megújítását is tervbe vették, például végre felújításra kerülhet a Székesegyház két tornya, a homlokzatára középen pedig új kapuzatot terveztek, amelyen Szent Márton életéből hat jelenet kerül a domborművön megjelenítésre. Emellett a Szent Márton templomot is szeretnék felújítani. Később Puskás Tivadar külön megemlítette, hogy a tervek szerint a Püspöki Palota északi felének felújításával egy turisztikai látogatóközpontot is létrejöhet majd. Sőt a projektben a Romkert felújítása is szerepel.

2016. május 16-ra az egyházmegye egy ifjúsági találkozót is szervez, amely Ákos koncertjével zárul. Tervben van még egy sportesemény lebonyolítása, ahol több sportágban mérhetik össze tudásukat, képességeiket az amatőr csapatok.

Megkezdődött a Szent Márton Évre az egyházi ének és imakönyv összeállítása, amely a tervek szerint legkésőbb 2015 év elejére elkészül. A Szombathelyi Egyházmegye egykori papjának, az egyházi zeneszerző, zenepedagógus Werner Alajos (1905–1978) Szent Márton miséjének bemutatását tervezik még idén novemberben. 2015-ben pedig Werner Alajos Szent Márton kantátáinak zenekari bemutatását is szeretnék megvalósítani.

Ferenc pápa igent mondott a meghívásra

Mégpedig azonnal, amikor Áder János legutóbbi vatikáni látogatásán személyesen átadta a magyarországi meghívást – mesélte Veres püspök. Ugyanis tudni kell, hogy a pápát nemcsak a katolikus egyháznak, hanem külön a magyar államnak is meg kellett hívnia Magyarországra, hiszen a Vatikán önálló állam. A szentatya tehát igent mondott a szombathelyi látogatásra, az időpont biztos, 2016-ban lesz esedékes, viszont közelebbi dátum még nincs. Veres püspök szeretné, ha a látogatásra, mivel szabadtéri nagyrendezvényre készülnek, tavasztól késő őszig kerülhetne sor. Úgy gondolja, ezt kérést „a Vatikán akceptálni fogja.”

A Polgármesteri Hivatalon belül - hogy áttérjünk a világi szervezésre - az önkormányzati rendezvények koordinálására létrehozták a Szent Márton Programirodát. Az iroda vezetésével Sommer Ildikót bízták meg, a célja: „a sokrétű és szerteágazó feladatok összefogása mellett a többi intézményi, civil és egyházi szereplők által nyújtott tevékenységek, szolgáltatások harmonizálása.”

Az előkészítő éveket tematikus egységekre osztották fel, amit már Sommer Ildikó ismertetett: 2014 a tanítások éve lesz Szent Mártonról (kiállításokkal, konferenciákkal, tudományos ülésekkel, előadásokkal, vetélkedőkkel, partnertalálkozókkal, online ismeretterjesztéssel).
2015 a rákészülés éve, és a „Találkozás Szent Mártonnal” munkacímet viseli, az alábbi programokkal: „kiadványok, könyvek, filmek, kiállítások, események, vetélkedők, színházi előadások, hangversenyek, zarándokturisták fogadása, családi programok, ajándéktárgyak megjelenése.”

A jubileumi éve, 2016 pedig a Szent Márton ünnepé. Olyan programokkal, mint: „a Weöres Sándor Színház Szent Márton előadása, Szent Márton Fesztivál, Ferenc Pápa látogatása, Savaria Történelmi Karnevál, Szent Márton napi országos sokadalom, Szent Márton Ünnepi Hét.” 2017-től pedig a„ megvalósult fejlesztések és beruházások hosszú távú működtetését, és a nemzetköziség kiszélesítését” tervezik.

Piszkos anyagiak – Miből valósulhat meg ez a nagyszabású a Szent Márton Terv?

Arra már mi kérdeztünk rá, hogy ez a nagyívű, 8 milliárdos projekt milyen pénzekből valósulhat meg? Ahogy Puskás Tivadar közölte, az idei programokra a város 25 millió forintot különített el. Egy kormányhatározatban már szerepel a teljes Szent Márton Terv, amelynek megvalósulásában a helyiek is nagyon bíznak. Ahogy kivettük: már csak fent rá kell bólintani.

2014-es év Szent Márton programsorozata

A Szent Márton erdőben (Szombathely és Ják között) pihenőhely kialakítása és a hely felszentelése (2014. április 26.) közös szervezésben a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsával és a Szombathelyi Erdészet támogatásával Németh József fotókiállítása – „Szent Márton emlékekre fókuszálva” (Szombathelyi Képtár) Szent Márton koncertbérlet – négy különböző helyszín, négy különböző orgona Mobil installáció kialakítása a Fő téren és benne időszaki kiállítás Szent Márton élettörténetét bemutató tablókkal Képmutogatós vásári játék, középkori legendaéneklés –„De mi köze Szent Mártonnak a libákhoz?” szabadtéren, rendezvényeken előadható műsor Szent Márton énekek a nemzetiségek körében – a Vas megyében élő nemzetiségek gyűjtéseiből származó horvát, szlovén, német nyelvű Szent Márton dalokat éneklő kórusok találkozója Szent Márton Olvasókönyv kiadása – életrajz, népszokások, receptek, keresztrejtvény, énekek (Szent Mártont népszerűsítő anyag) Elindul két, határon átnyúló projekt ötletének kidolgozása: Sankt Martintól Szent Mártonig tematikus útvonal kialakításának előkészítése együttműködésben a Dél-Burgenlandi Turisztikai Régióval, valamint egy Ókeresztény útvonal kialakítása Szombathely (Savaria), Pécs (Sopianae) és Sremska Mitrovica (Sirmium) részvételével Tanító előadások – a Weöres Sándor Színház programja középiskolásoknak Szent Márton életét bemutató mű megírására ír ki pályázatot Szombathely MJV Önkormányzata a Weöres Sándor Színházzal együttműködve. A győztes darabot 2016-ban állítja színpadra a színház. "Szent Márton köpenye" foglalkozás-játék, bábszínházi előadássorozat iskolásoknak – a közvetlen mesélés élményével és bábos eszközök segítségével mutatják be a Mesebolt Bábszínház tagjai a legendárium fontos elemeit.

Szent Márton Ünnepi Hét: 2014. november 3-16.

Szent Márton mint katona (kamarakiállítás és konferencia a Savaria Múzeumban) „Szent Márton gyermekei” program keretében családi játszóház (Agora - Gyermekek Háza) A Szent Márton nevét viselő települések találkozója „Szent Márton születék Magyar-Országban” többfordulós szellemi vetélkedő a Kárpát-medence magyar nyelvű középiskoláinak körében „Szombathely és Szent Márton az utazó szemével” – nemzetközi konferencia a MTA Bölcsészettudományi Intézetével közös szervezésben A jótékonykodás, szolidaritás megtanítása a jövő generációinak: „Mindenkinek legyen egy köpenye, avagy minden ember a szeretet koldusa” – a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal közösen szervezett jótékonysági mozgalom

Az Egyházmegye és az Önkormányzat 2014-2017 között együttműködik több kiállítás és konferencia megszervezésében és lebonyolításában. A Szent Márton évre emlékplakett készül. A tervek a napokban elkészülnek és rövidesen elfogadásra is kerülhet az Önkormányzat és az Egyházmegye részéről is. Közös kiadásban jelennek meg azok a kiadványok, melyek tartalmazzák a jubileumi programokat és azokat az információkat, melyek elengedhetetlenek az ide érkező zarándokok és turisták számára.

Szent Márton Terv témacsoportjai

Szent Márton tisztelete – ókeresztény és keresztény hagyományok, legendák, szakrális programok, Ferenc pápa látogatása Szent Márton zarándoklata – turizmus, tematikus utak Szent Márton emlékezete – kiállítások, konferenciák, kiadványok, könyvek, filmek, ajándéktárgyak Szent Márton köpenye - segítés, szociális gondoskodás Szent Márton ünnepe – programok, színház, Szent Márton miseSzent Márton asztala – gasztronómia Szent Márton családja – gyerekprogramok, játékok, családbarát programok Szent Márton Európában – nemzetközi kapcsolatok, AVEC tagság, testvérvárosok
 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés