Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt járt... II. János Pál pápa

Az érkezés reggelén Szombathely lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy eseménynek.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

II. János Pál 1991 augusztusában érkezett hazánkba, a Magyar Püspöki Kar meghívására. A körút egyik állomása, Szombathely a hívekkel való találkozás helyszíne lett.

Sok olvasói kérdés érkezik hozzánk. Mi pedig szeretnénk friss, hiteles híreket adni neked. Támogasd a munkánkat!
Támogatom

Közel százezren várták a reptéren Augusztus 19-én, az érkezés reggelén a város lakossága egy emberként özönlött az utcára, hogy részese lehessen a nagy összejövetelnek. A reptérre igyekvők minden sarkon eladó kegytárgyakba és rendőrökbe ütköztek. A várva várt vendég helikoptere délelőtt fél tízkor szállt le.

 

Váratlan séta a hívek között

Közel 100 ezer ember töltötte meg a kijelölt szektorokat, a magyarok mellett szlovén, gradistyei horvát, osztrák és szlovák hívők figyelték a szentatya minden mozdulatát. A gépből kilépő II. János Pált a város és a megye egyházi és világi vezetői fogadták, elsőként dr. Konkoly István szombathelyi püspök. A jellegzetes pápamobil szektorról szektorra vitte a vendéget, aki páratlan türelemmel integetett a közönségnek. Nagy ováció és taps jutalmazta a jelenetet, amikor a pápa az alkalmi oltár elé érve váratlanul kiszállt a golyóálló üveggel védett autóból és mit sem törődve sárral és tócsákkal az ott várakozó hívekhez ment és kezét nyújtotta a közel állóknak. A biztonsági emberek már kevésbé értékelték a partizán-akciót.

 

Az alaptéma a szegénység volt

Az ez alkalomra egyesített 600 tagú ének- és zenekar mellett a százezres tömeg is megcsillantotta énektudását. A köszöntők, bibliai idézetek és példázatok után végre maga a pápa is megszólalt, megnyilatkozásának alaptémája a szegénység problémája volt. Beszédében Krisztus példázatáról szólt és külön megemlékezett az egyházmegye védőszentjéről, Szent Mártonról.

Ebéd a Claudiusban

Az idő hamar elszaladt, a küldöttség a szombathelyi székesegyházhoz igyekezett. Az utak mentén több ezren várták a pápamobil felbukkanását. (Annak meg csak örülhettek a szombathelyiek, hogy a az útba eső utcákat a pápa tiszteletére szépen kicsinosították. Ekkor újították fel a Szily János utcát is.) A püspöki palota előtt az Ungaresca Táncegyüttes tartott bemutatót, majd újra a szentatya kapott szót. Magyarul csak ennyit mondott:

Éljen Magyarország!

A közös ima után elbúcsúzott az egyházi vezetőktől, majd futólag a székesegyházat is megtekintette. A pápai ebédre a Claudius Szállóban került sor. Az étkek elkészítését biztonsági emberek hada felügyelte. A herendi porcelánnal és ezüst evőeszközökkel tálalt finomságok között volt hideg libamáj, erőleves tojáskocsonyával, pulykamell-szelet finomfű-mártással, tokaji borban pácolt gyümölcs és rétes. A lakoma után már nem kellett messzire menni, a pápai helikopter a szomszédos Haladás pálya füvén várta utasát.

II. János Pál

II. János Pál pápa Karol Wojtyla néven látta meg a napvilágot 1920 májusában, a lengyelországi Wadovicében. Negyvennégy évesen Krakkó érseke, majd bíboros lett. Róma püspökévé 1978-ban választották meg, s ezzel több, mint négy és fél évszázad után ő lett az első nem olasz származású pápa. Egy vatikáni szállóige szerint Isten mindenütt jelen van, de II. János Pál mindenütt megelőzi. Az egyházi élet aktivizálása érdekében sokszor látogat külföldre, s ezzel kiérdemelte az utazó pápa jelzőt. A világpolitika formálásában részt vevő egyházi vezető karizmatikus, ugyanakkor emberközeli, egyszerű jellemvonásai, nyitottsága révén közel áll a katolikus hívek szívéhez.

A fotók nem a szombathelyi látogatáson készültek.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Itt járt...

Hirdetés