Rövidesen bezár a körmendi menekülttábor, infónk is van arról, mikor

Igaz, nem lesz nehéz összepakolni, ugyanis mindössze egy fiatalember, egy kongói lakik a vasi sátortáborban.
 
 

Rövidesen bezár a körmendi menekülttábor, infónk is van arról, mikor

Igaz, nem lesz nehéz összepakolni, ugyanis mindössze egy fiatalember, egy kongói lakik a vasi sátortáborban.
 
 
 
 
Tetszünk, ugye? Akkor lájkolj minket! 
 

Rövidesen bezár a körmendi menekülttábor, infónk is van arról, mikor

Igaz, nem lesz nehéz összepakolni, ugyanis mindössze egy fiatalember, egy kongói lakik a vasi sátortáborban.

Kezdjük a lényeggel, információink szerint március 31-ével megszűnik a körmendi menekülttábor. Nagy költözködésre nem kell számítani, ugyanis jelenleg mindössze egy menekült, egy kongói fiatalember tartózkodik itt, hárman ugyanis időközben Budapestre költöztek. Viszont hasonlóra lehet számítani a vámosszabadi tábor esetében is, ahol még mindig jóval többen, 70-80-an várakoznak.

Való igaz, a nemrég elfogadott jogi határzárra vonatkozó szabályozás miatt számítani lehet arra, hogy rövidesen okafogyottá válik a Körmendi Befogadó Állomás fenntartása - közli dr. Nagy Viktor, a menekültkérdésekre nemrég szakmai megoldásokkal is előálló Helsinki Bizottság jogásza.

A történet azonban még nagyon friss, hiszen Áder János csak múlt hét csütörtökön szentesítette ezt az új jogi határzárra vonatkozó szabályozást. De ha megvonják a kérelmezőktől az országon belüli szabad mozgáshoz való jogot, úgy nem lesz szükséges nyílt táborok fenntartására. Ezért rövidesen a déli határszélen kialakított tranzitzónába szállítják majd az eddig az ország különböző táboraiban elszállásolt menekülteket.

A jogvédő szerint sajnálatos, hogy ahelyett, hogy a humánum parancsának engedve segítenénk az üldözés, a háború és egyéb veszélyek elől menekülő embertársainkat, újabb, számos emberi jogi dokumentummal ellentétes intézkedésekkel próbálják ellehetetleníteni az így is kétségbeejtő helyzetüket.

A bevándorlási hivataltól is próbáltunk információkhoz jutni

Annyi biztosat megtudtunk, hogy a „2017.03.17-i adatok alapján a Menekültügyi Őrzött Befogadó Központban 238 fő, a nyitott befogadó intézményben 126 fő, a tranzit zónában lévő szálláson 14 fő menedékkérő tartózkodik.” A bevándorlási hivatalnál nem cáfolták a körmendi és vámosszabadi tábor bezárását, de időpont megjelölése helyett ezt az információt kaptuk: „a menedékkérők átszállításával egyidejűleg az intézmények működtetése felfüggesztésre kerül.”

Ellenben közölték, a kormány célja, hogy „a megerősített jogi határzár hatálybalépését és az elhelyezési feltételek megteremtését követően fokozatosan a határon létrehozott tranzitzónákba szállítsa a befogadó intézményekben tartózkodókat. A törvénymódosítás szerint a menedékkérelmi eljárás végét a tranzitzónában kell megvárniuk a migránsoknak. ”

A törvény célja pedig, magyarázták a bevándorlási hivatalnál, hogy teljesen megállítsák az illegális bevándorlást, „lezárjuk a balkáni útvonalat, csökkentsük a biztonsági kockázatot és megvédjük Európa határait.”


Bebes István, Körmend polgármesterének közleménye

Felfüggesztik a körmendi ideiglenes befogadó állomás működését

A héten olyan információk láttak napvilágot, mely szerint a parlament által elfogadott jogi határzár életbe lépését követően felfüggesztik a Rendészeti Szakközépiskola területén kialakított ideiglenes befogadó állomás működését. Ennek értelmében az utolsó itt tartózkodó migráns is elhagyja a körmendi tábor területét. Kérésünket tehát meghallotta a magyar kormány, a folyamatos egyeztetések pedig sikerre vezettek.

Szeretnék köszönetet mondani minden körmendinek, akik méltósággal és példás módon viselték az elmúlt egy évet, annak ellenére is, hogy egyes ellenzéki szervezetek mindent elkövettek annak érdekében, hogy káoszt és félelmet keltsenek az itt élők köreiben!

Egy évvel ezelőtt, amikor tiltakozásom ellenére felépítették a sátortábort azt ígértem a körmendieknek, hogy mindent elkövetek a város nyugalmáért és azért, hogy az itt élők továbbra is biztonságban érezhessék magukat. Úgy gondolom, hogy az idő minket igazolt. A tábor működése alatt a város közbiztonsága nem romlott, és semmilyen atrocitás nem történt a településünkön, ami a migránsokhoz lett volna köthető. Ennek ellenére volt olyan magát civilnek nevező ellenzéki képviselő, aki azt próbálta elhitetni az ország közvéleményével, hogy Körmenden káosz és félelem uralkodik. Attól sem riadt vissza, hogy meg sem történt eseményekkel próbálja meg befeketíteni a városunk jó hírnevét.

Szerencsére a körmendiek nem ültek fel a provokációnak, és mindvégig higgadtan és példás hozzáállással segítették a rendvédelmi szervek, az illetékes hatóságok és az önkormányzat munkáját. Köszönöm nekik, hogy ismét példát mutattak összefogásból, empátiából, és bebizonyították, hogy közösen a legnehezebb helyzeteket is át tudjuk vészelni!

Köszönettel tartozom továbbá minden rendőrnek, honvédnek és polgárőrnek, akik mindvégig a körmendiek biztonságáért és nyugalmáért dolgoztak! Szakszerű és hatékony munkájukkal biztosították a város zavartalan működését, és azt, hogy az itt élők a lehető legkevesebbet érzékeljék a tábor működéséből!

A város vezetőségének kérésére kiépített térfigyelő rendszer - melyet a táborral kapcsolatosan alakítottunk ki - ezt követően is a helyén marad. A rendszer további bővítése pedig segítségünkre lesz abban, hogy Körmend továbbra is egy békés, élhető és szerethető település legyen.

Körmend, 2017. március 22.

Bebes István
Körmend Város Polgármestere

 

 

Támogass, hogy még több és jobb cikkeket írhassunk!

A Nyugat.hu, amit épp most olvasol, háttérhatalom nélkül, hirdetésekből és támogatásokból tartja fenn magát. Célunk a hiteles, igazságkereső hírgyártás, a jó tartalom. Ehhez kérjük támogatásodat! Kattints és légy részese a szabadságnak.

 

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

 

 


 
 

 
 
 

 
 

 
 
 
 
 
 
 

Hirdetés

Hirdetés