Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy helyi gimnazista macskakövekre festett szimbólumaival dobják fel Kőszeg belvárosát

A kisvárosba érkező turisták tájékozódását könnyíti majd meg Auer Alexandra ötlete. Amivel a fiatal a KRAFT-projekt egyik legsikeresebb akciójának különdíjasa lett.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2015 tavaszán a kőszegi ISES Alapítvány mint a KRAFT-program Nagy dobásra készül Kőszeg: egyeteme is lesz?! Közben újítják már a Zwingert és az Európa-házat is 2015. August 27. 11:40 (Kreatív város – fenntartható vidék) gazdája workshopot és alkotói pályázatot hirdetett kőszegi vagy a városban tanuló középiskolások részére. A

Találd ki Te is Kőszeget!

felhívásra érkezett munkákból kiállítást is szerveztek, kiadvány készült belőlük – s a szakmai zsűri (Fehérvölgyi Beáta, a Pannon Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánhelyettese, Eckler Dezső, építész, Fejérdy Tamás, műemlékvédelmi szakmérnök) úgy vélte, a fiatalok ötletei közt bőven találhatók megvalósítható, megvalósítandó munkák.

Találd ki Kőszeget!
Nyugat.hu

November 20-án a pályázat egyik különdíjasa, a Jurisich Miklós Gimnázium tanulója, Auer Alexandra tervét és annak megvalósítását mutatták be Kőszegen, az Európa Házban.

Az eredeti elképzelés szerint a Belváros különböző stílusban (gótika, reneszánsz, barokk, szecesszió) épült épületeihez vezetett volna egy, művészi igénnyel kidolgozott szimbólumokból álló, a macskakövekre festendő útvonal – Básthy Béla, alpolgármester javaslatára a szimbólumrendszert összekötötték a Kőszegen már működő Több nyomon a városban-programmal. Így az egyes szimbólumok a már meglévő tematikus utakon vezetnek végig: a belváros nevezetes épületei, az egyházi emlékek, az iskolaváros és az irodalmi emlékhelyek lesznek felkereshetővé az Auer Alexandra tervezte szimbólumokkal kijelölt útvonalak mentén.

Utcakép
Vágvölgyi Bálint

A pénteki rendezvényen a szervezők bemutatták a tervet, s az Európa Ház (Chernel u. 14.) kapualjában felfestették a jeleket. Dr. Bokányi Péter, a KRAFT program kommunikációs vezetője köszöntőjében Szerb Antal egy gondolatát idézte: a műalkotás elkészülte egy folyamat végét jelzi, de jelezheti egy újabbnak a kezdetét is, hiszen, jelen esetben az egykor megálmodott és elkészített szimbólumok életre kelhetnek Kőszeg macskakövein az itt élők és ide látogatók örömére, és hasznára egyaránt.

A jelek felfestésében és „leleplezésében” részt vett Básthy Béla, a város alpolgármestere, Keszei Balázs, a JMG igazgatója, az alkotó, Auer Alexandra és segítő tanára, mentora, Rónaszéki Linda is. A kijelölendő útvonalak pontos meghatározása, valamint a város önkormányzatával és a turisztikai információs szolgáltatásokat végző Írottkő Natúrparkkal lefolytatandó egyeztetések után a közeljövőben megkezdődhet a megvalósítás: a szimbólumrendszer felfestése Kőszeg belvárosában.

Egy szerkesztőség fenntartása nagyon sok pénzbe kerül. Segítsd a Nyugat.hu munkáját, mert a függetlenségnek ára van! December 3-tól 20-ig tartó kampányunkban kétmillió forintot szeretnénk összegyűjteni. Ezt a pénzt elsősorban az újságírók bérére szánjuk, hogy a valóban fontos ügyekkel foglalkozhassanak. Itt támogathatsz és tudhatsz meg többet a kampányunkról.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Nagy dobásra készül Kőszeg: egyeteme is lesz?! Közben újítják már a Zwingert és az Európa-házat is

A KRAFT-projekt részeként még további öt belvárosi épületet is felújítanak. Mutatjuk, hogyan állnak az építkezések, hol, milyen új funkciókat kap Kőszeg.

Bejutottunk a lezárt kőszegi Bálházba és a Chernel-palotába is

Megnéztük, hogyan állnak ezek az építkezések.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés