Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jaj, Karcagra viszik a milánói magyar pavilont - szomorkodhat Szombathely

Eldőlt, Szőcs Géza be is jelentette, a hazaszállítás után a milánói világkiállítás sámándobos őrületét nem cipelik Szombathelyre, punktum.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Szőcs Géza az MTI kérdésére elmondta, a pavilonnal kapcsolatban elszámolási vitájuk volt az olasz kivitelezővel, ez azonban perig sem jutott el, mert az olasz cégnek az épületre vonatkozó lefoglalási kérelmét a milánói bíróság visszautasította. Ettől a kivitelező akár még pereskedhet, de nem valószínű, hogy sikerrel járhat - jegyezte meg.

"Megpróbáltunk a lehető leggondosabban bánni a magyar adófizetők pénzével, és utánanéztünk, miért mennyivel tartozunk" - rögzítette.

expohungary.com

Szőcs Géza közölte: a kormány döntése értelmében Karcagra kerül az épület, és a magyar történelem sztyeppei, lovas hagyományait mutatja majd be. A pavilon bontásának végső határideje 2016. május 31., az épület 2017-ben nyitja meg kapuit a magyar közönség előtt.

A bontás, hazaszállítás és újbóli felépítés munkáját elvégző céget közbeszerzési eljárás keretében választják ki - tájékoztatott.

A kormánybiztos felidézte, hogy Szombathely korábban szintén felajánlott egy telket a pavilon elhelyezésére, de az engedélyezési eljárás a nyáron műemlékvédelmi kifogások miatt megtorpant, ezért végül Karcagot választották. Nem zárta ki azonban, hogy ennek a "nagyon könnyen megszerethető" épületnek bizonyos variánsai máshol is felépülhessenek.

Szőcs Géza elmondta: bruttó 5-6 milliárd forint közötti összeget költöttek a terveztetéstől a hazahozatalig a pavilonra és az expó programjaira. A költségvetés mintegy harmada adók formájában visszakerült a magyar államkincstárba, nagyrészt pedig a fellépő magyar művészekhez került - hívta fel a figyelmet.

Kárpótlásként itt egy videó az alapkő-letételről:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Kultúra

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra