Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jézuska vagy Télapó, kengurun, esetleg rénszarvas húzta szánon érkezik - Karácsony mindenhol

Amennyi ország, annyi szokás, de az ünnep lényege ettől nem változik.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Talán nem nehéz kitalálni, hogy kengurun az ausztrál Mikulás érkezik, de vajon mindenhol ő az ajándék(h)ozó? Legyen Joulupukki, Saint Nicholas, Sinterklaas vagy Jézuska, érkezzen december 24-én vagy 25-én, a karácsony ettől nem változik és a lényeg, hogy együtt ünnepeljen a család. Persze ez a közös ünnep is lehet ezerféle, ezért körülnéztünk a világban és összegyűjtöttünk néhány érdekességet arról, hogy hol mit is jelent pontosan karácsony szent ünnepe.

i.huffpost.com

Santa Claus is coming to town

Sok más országhoz hasonlóan, az Angliában élő gyerekeknek is meg kell várniuk december 25-ét, már ami az ajándékozást illeti. Bár a család szenteste is együtt ünnepel, a kandalló fölé akasztott zoknikba csak karácsony reggelén kerül ajándék. Elmaradhatatlan a királynő tévés beszéde, amit bár sokan unalmasnak találnak, azért mégis mindenki illedelmesen végighallgatja. Angliában december 26-a is különleges dátum – ekkor van ugyanis a Boxing Day. Ilyenkor a személyzet (például a postás) kap ajándékot. Tipikus karácsonyi étek a sült pulyka, gyümölcsös pite és persze a karácsonyi puding.

Az amerikai Mikulás Santa Claus néven fut, és igencsak hasonlít brit kollégájára. Különbség viszont, hogy Santa Claus rénszarvasszánon érkezik és rendszerint csokis sütivel, tejjel várják. Igaz, ezen a területen körülbelül az 1600-as évekig nem volt hagyománya a karácsonynak, a lakók azóta nagyon belejöttek az ünneplésbe – legalábbis ami a karácsonyi fényeket illeti. A házak, kerítések, kertek dekorálása már november végén kezdetét veszi és innentől az egész ország fényben úszik.

Indiában nem csak azért más a helyzet, mert csupán a lakosság 3-4 százaléka keresztény, de azért is, mert ebben az országban nem botlunk minden sarkon fenyőfába. Ilyenkor a banán és mangófák is remekül helytállnak. Az ünneplés december 24-én kezdődik és az újév kezdetéig nincs is vége a bulihangulatnak.

Északi karácsony
fiftydegreesnorth.com

Karácsonyi szaunázás és Jultomen manók

A svéd karácsony is különbözik a többitől. Itt az ünnep már december 13-án kezdetét veszi, amikor a hagyomány szerint a lányok reggelivel lepik meg szüleiket. A legtöbb északi országhoz hasonlóan a svédek karácsonyának is fontos része a közös szaunázás. Az ajándékot pedig 24-én este a Jultomten, karácsonyi manó hozza.

Ha már észak, akkor természetesen Finnország. A családi vacsorát karácsony előestéjén fogyasztják el, 24-én pedig ünnepi reggelivel kezdik a napot. Ez rendszerint tejberizs, egy szem mandulával bolondítva. No, nem az íze, sokkal inkább a játék kedvéért. Akinek ugyanis ez a mandula jut, annak biztosan szerencsés éve lesz. A karácsonyi szaunázás itt is elmaradhatatlan része az ünneplésnek.

Ahol az újévben van karácsony

A hagyomány szerint Olaszországban és Spanyolországban nem szenteste, de nem is karácsony első vagy második napján ajándékoznak.

Bár a modern szokásoknak engedve egyre több családban decemberre vándorolt az ünneplés, eredetileg Vízkereszt szülötte (La Befana) hozta a meglepetéseket. Az olasz ünnepi vacsora általában angolna, a dolce pedig a Panettone, vagyis egyfajta kuglóf, mazsolával és kandírozott gyümölccsel ízesítve.

Panettone
blog.fairwaymarket.com

A spanyoloknál a karácsony is temperamentumosan, énekkel és tánccal telik. Különlegességnek számít a december 22-én vásárolt lottó, melyet 24-én, énekelve sorsolnak ki. A gyerekek itt is csak januárban kapják meg a jól megérdemelt ajándékot, a Három Királyoktól. Bár nem világos, hogy miért, de a legnagyobb népszerűségnek Boldizsár örvend.

Görkori és kenguruk

Venezuela fővárosában karácsony estéjén minden utcát lezárnak. Hogy miért? A válasz nyilvánvaló: Caracasban az emberek görkorcsolyával mennek ez esti misére.

Az ukrán karácsonynak is megvan a maga jellegzetessége. Vagyis a karácsonyfának, aminek meghitt díszei között találunk még műpókot is. Ez persze nem véletlen és nem is alternatív családi dekorációra utal – Ukrajnában, aki a karácsonyfán pókot talál, szerencsés lesz.

Végül pedig a legeredetibb, az ausztrál karácsony. Itt még az országon belül is eltérő, hogy a Mikulás mivel közlekedik. A hagyomány szerint szánját fehér kenguruk húzzák, de manapság az is előfordul, hogy a Télapó lazán, szörffel érkezik.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Életmód

Hirdetés
Hirdetés
Tovább az oldalra