Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

10 érdekes, különleges, ráadásul ingyen látogatható hely Londonban

A felhőkarcoló tetejétől a Banksy-alagúton át a városszéli piknikparkig.

London nemcsak méretben óriási, de látnivalókban is végtelenül gazdag.

Ha elkezdjük összeírni a kötelező nevezetességeket (Tower, Westmister-apátság, Szent Pál-székesegyház, British Múzeum, őrségváltás stb.), hamar kiderül, már ezek lejárására is szűkös a városlátogatásokra jellemzően szánt pár nap.

És akkor még nem is beszéltünk azokról a nem kötelező, de mégiscsak a város védjegyének számító helyekről, amelyek legalább olyan csábítók, mint az előzők (Globe, Hampton Court, Greenwich stb.).

Az alábbi listán található helyszínek valójában egyik fent említett csoporthoz sem tartoznak, többségük alig ismert, de könnyen lehet, jellemzőbbek a városra, mint az útikönyveben vastagon szedett látnivalók, arról nem is beszélve mind ingyenes.

Élményeink közvetlenek, azaz nem könyvekből és weboldalakból ollóztuk őket, hanem személyes felkeresés eredményei.

1. Sky Garden

Józing Antal

Bármilyen hihetetlen ingyen látogatható ez az üzleti negyedben található felhőkarcoló kilátója. Mindössze annyit kell tenni, hogy regisztrálni kell magunkat a Sky Garden honlapján . Lent a bejáratnál ezt ellenőrzik, majd egy biztonsági ellenőrzés után a lift felvisz minket a tetőre, ami egy kilátó, egy botanikus kert, egy pihenőtér és egy vendéglátóhely mixe. Ami az utóbbit illeti, meglehetősen borsos áron ülhetünk be a kávézóba vagy az étterembe, de nincs semmi kényszer, ráadásul időkorlát sincs, bármeddig maradhatunk. És maradni is fogunk, ugyanis páratlan kilátás tárul elénk a magasból, nemcsak a jól ismert londoni látnivalókat csodálhatjuk meg, hanem újfent meghökkenhetünk London méretén. Ha szerencsénk van és nincs eső vagy szél, kinyitják a teraszt is.

2. Botanikus Kert a Barbicanban

Józing Antal

Annyiban hasonlít a Sky Gardenhoz, hogy itt is növények vannak, csakhogy ez igazi botanikus kert . A Kew Gardens után a második legnagyobb londoni növénygyűjtemény található itt. Elsősorban szakmai munka folyik, de vasárnap és ünnepnapokon néhány órára megnyitják a látogatóknak, és akkor ingyen látogatható. Nem kell regisztrálni, csak ha csatlakozni akarunk a növények alatt teázó és sütiző angolokhoz, akik ebben a formában majdnem annyira látványosak, mint a kert. Arra készüljünk fel, hogy nem lesz könnyű megtalálni a bejáratot a hatalmas komplexumban. A Barbican maga egy falalanszterszerű lakótelep a City szélén, hatezer ember él 21 betontömbben. A brutalista építészeti stílus talán legmarkánsabb példája, amiért önmagában is érdemes idejönni. Első látásra megijedünk tőle, de aztán megenyhülünk, és akár azt is el tudjuk képzelni, hogy itt lakni is lehet.

3. Ál 10 Downing Street

Józing Antal

Ha meg akarjuk hökkenteni ismerőseinket, készítsünk magunkról egy szelfit az Adam Streeten. A 10-es számú ház humoros tulajdonosa ugyanis elkészítette a miniszterelnöki rezidencia (10 Downing Street) bejáratának pontos másolatát. De míg a Downing Street rácsokkal lezárt bejáratát szigorú gépfegyveresek őrzik, addig ide bárki ellátogathat. Ráadásul csak egy kellemes sétányira van a Trafalgar tértől. Ha szerencsén van, turista sincs sok.

4. Canary Wharf

Józing Antal

Célszerű a vezető nélküli DLR-vasúttal érkezni, és akkor olyan lesz, mintha egy dimenziókapun hirtelen New Yorkba, egy sci-fibe, esetlegegy másik bolygóra érkeztünk volna. A Canary Wharf ugyanis végletesen különbözik a bennünk élő London-képtől. Közel két évszázadig a világ talán legforgalmasabb dokkjai voltak itt, hogy aztán a hatvanas évektől rothadásnak induljon minden. Az első új épület a kilencvenes évek elején épült, majd sorra követte a többi. Brexit ide vagy oda, London második pénzügyi központját még mindig teljes lendülettel építik, sorra érkeznek a cégek, nőnek ki a földből a felhőkarcolók, irodatömbök. Azon kívül, hogy sétálni lehet a futurisztikus helyszínen – na és irigy ismerőseinknek tudunk néhány rossz percet szerezni az itt készült szelfikkel -, vannak itt üzletek és éttermek is. Külön program lehet az itt dolgozó pénzügyesek szemlélése.

5. Piknik Hamstead Heathen

Józing Antal

Jóval kevésbé ismert, mint a belvárosi parkok (James, Green, St. James stb.), de jó idő esetén a helyiek ezrével, talán tízezrével utaznak a város északi részén fekvő Hemstead Heath-re, amely méretében jóval nagyobb, mint az említettek. Igaz, nem is park, inkább afféle vadregényes, dimbes-dombos erdő-mező, tavakkal, melyek némelyikében nyáron még fürdeni is lehet (!). A többség piknikkorsárral érkezik, jellemzően családok vagy nagyobb társasgok, akik leterítik a pokrócot, majd elcsevegnek evés-ivás közben. A nap végére már elég emelkedett a hangulat. A Parliament Hillről egészen szokatlan szögből látunk rá a kb. 10 kilométerre levő belvárosra (lásd a fotót). A pikniket kulturális helyszínekkel (Keats’ house, Kenwood House stb.) fejelhetjük meg.

6. A Banksy-alagút

Józing Antal

Amikor rátaláltam erre, volt bennem bizonytalanság. Az internetes fórumokon ugyanis sokan figyelmeztetnek, hogy lehetőleg világosban menjünk oda és ne egyedül. A „Bansky-alagút” (hivatalos nevén Leake Street Tunnel) ugyanis valóban elég hülye helyen van. A Waterloo pályaudvar egyik régi, használaton kívüli postaalagútja, nem része sem az az autós, sem a gyalogos közlekedésnek, de nincs lezárva. A több száz méter hosszú járat azért híres, mert Banksy, a világ leghíresebb graffiti-művésze 2008-ban itt hirdetett meg egy művészeti fesztivált. A helyre azóta özönlenek a falfestők, Banksy első alkotását már rég betemette az idő és a többi festék, de közben a Leake Street afféle zarándokhely lett, elképesztő vizuális látvánnyal. A festést a hatóságok tolerálják, ott jártunkkor nemcsak a graffitisek, de egy forgatócsoport is dolgozott. Ami a biztonságot illeti: számos turista is felkeresi már, családokat is láttunk kisgyerekekkel, sőt, a közepén egy vendéglátóhelyet is biztonsági emberekkel. Éjszaka és egyedül lehet, valóban nem ez az ideális londoni program.

7. God’s Own Junkyard

Józing Antal

Hiába nézegettem a honlapot , a fényképet és a leírásokat, egyszerűen nem derült ki számomra pontosan, hogy mi a fene ez. És még a látogatás után sem könnyű összefoglalni. Szóval tessék elképzelni egy néhány külvárosi raktárt, amelyeket összenyitottak. Tessék elképzelni, hogy ezekbe irgalmatlan mennyiségű egykori utcai neonreklámot gyűjtöttek össze egymás hegyén-hátán. Tessék elképzelni, hogy ezek mind működnek és be is vannak kapcsolva. Közöttük asztalok és székek vannak, ahol le lehet ülni, és egy pulttól lehet kávét, sört rendelni. Sikerült elképzelni? A God’s Own Junkyard (Isten saját szemétdombja) annyira meghökkentő, hogy azt is elfelejtjük megkérdezni, hogy mi a célja. Az biztos, hogy több híres film jeleneteit (Superman, Tágra zárt szemek, Dredd bíró stb.) is forgatták itt. Sajnos elég messze van a városközponttól (Walthamstow).

8. Old Spitalfield Market

Józing Antal

Egy londoni piac meglátogatása félkötelező program egy néhány napnál hosszabb városlátogatás során. A legfelkapottibb talán még mindig a Portobello Road (Notting Hill), nem függetlenül a Sztárom a párom film sikerétől. De utóbbi időben nagyon feljött a bohém Camden Lock is, ahol jókat lehet enni, de a turisták kissé felhígították ezt a helyet. A London Bridge déli hídfője alatti Borough Market és a Dél-Hackney-i Broadway Market egyelőre még elég autentikus, de az előbbi kissé dzsungelszerű, az utóbbi pedig viszonylag kicsi. Az Old Spitalfield Market nagyon egészséges keveréke a tradíciónak és a modern környezetnek, a szabadságnak és a szabályozottságnak, a professzionális kereskedelemnek és az egyéni kreativitásnak. Több tucat étel- és italárus, kávézók, éttermek, kézművestermékek és hagyományos boltok sorakoznak itt megújult környezetben, hamisítatlan kelet-londoni (East-End) atmoszférával.

9. Chiswick: séta és sörözés a Temzeparton

Józing Antal

Az igazság az, hogy ez nem egy ötperces program, cserébe viszont egyedi London-élményt kapunk. Ehhez kb. tíz kilométert kell a bevárosból kifelé metrózni, és leszállni a Turham Green állomáson. Chiswickben, London egyik kertvárosi övezetében vagyunk. A metrótól jó egy kilométeres séta a Temze, amelynek mentén egy folyóparti, romantikus sétány (Chiswick Mall) fut vissza a városfelé. Sokak szerint ez London legszebb utcája. Jobbról a tágas Temze, balról csinos családi házak; gyaníthatóan nem kelet-európai bevándorlók laknak errefelé. A séta elején jól látszanak a híres Fuller sörgyár kéményei, később pedig egymást érik a kiülős pubok folyóra néző panorámával. Közöttük van a kultikus Dove, ahol egykor Graham Green és Ernest Hemingway is ivott. Utolsó ott jártunk még szabad székeket is találtuk, igaz, azt állapítottuk meg, hogy kellemes hely, de ha nem tudták a történelmét, olyan nagyon nem lennénk elájulva.

10. Séta egy gazdag környéken

Józing Antal
Egy ilyen kis kitérő talán még legzsúfoltabb városnéző programba is belefér, ha feljövünk valamelyik metróállomáson a Kensington, Chelsea, Belgravia, Pimlico városrészek egyikében a felszínre és 20 perc erejéig járunk egyet. Ennyi elég is ahhoz, hogy elábrándozzuk, milyen is lehet az élet errefelé, ha arisztokraták, orosz milliárdosok vagy unatkozó olajsejk-feleséségek vagyunk. A lakások értéke errefelé jellemzően jóval egymilliárd magyar forint felett vannak, és a házak előtt sem Suzuki Lianák állnak. Mi meg büszkék lehetünk arra, hogy erre a látványosságra egyetlen fontot sem költöttünk, és ezzel a spórolással egy kicsivel közelebb vagyunk az itt lakók bankszámlájához.
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hasznos

Tovább az oldalra