Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Látták, most milyen a szombathelyi Székesegyház előtti tér, épp kockakövek nélkül?!

Belestük a kitárt kapun, és informálódtunk, mikorra lesz kész a Mindszenty tér, és hogyan lehet eztán majd itt parkolni.

Nem kell ahhoz nagy éleslátás, hogy észre ne vegyük, mekkora volumenű felújítás zajlik épp Szombathely egyik legpatinásabb utcájában, a Szilyben. A felállványozott Püspöki Palota és szemináriumi épület közötti térséget március 1-ével elkerítették, az elmúlt hetekben kibányászták onnan a régi kockaköveket és méter mélyen feltúrták a Mindszentyről Józsefről elnevezett teret.

Nagytemplom előtti tér a felújítás elején
Amikor elkezdődtek a munkálatok - ilyen volt
Szombathelyi Egyházmegye

Az ígéretek szerint az új burkolaton túl kicserélik még a csapadékvíz csatornarendszert és új lesz a térvilágítási hálózat is. A felújítás során megváltozik a terület forgalmi rendje, megszűnik a templom előtti autóközlekedés, ezután gyalogosövezet lesz, de azon a kerékpárosok továbbra is a megszokott útvonalon haladhatnak.

Viszont nem lesz többé nyilvános parkoló

A munkálatok hivatalos befejezését június 15-re ígérik, az átadás után már csak nagyon korlátozottan lehet itt parkírozni, és csak az arra jogosult személyek hagyhatják a téren az autóikat.

A Püspöki palota és a Nagytemplom előtti tér felújítása
Belestünk, hol tartanak most a munkálatok
Vágvölgyi Bálint

Az egyház Szent Márton évre 2,5 milliárd forintot kapott

Korábban beharangoztuk már, ahogy a Püspöki Palota bővítését és kicsinosítását, úgy ennek a térségnek a rekonstrukcióját is közpénzből, a Szent Márton Tervre kapott kormányzati támogatásból finanszírozzák.

Ebből az állami 2,5 milliárdból az elmúlt év végén már befejezték a Szent Márton-templom külső és belső átalakítását, de ebből finanszírozzák a püspöki palota és a székesegyház mostani felújítását is. Országos sajtóvisszhangja lett annak Mészáros Lőrinc három hónapos cége végzi a szombathelyi püspöki palota felújítását 2015. October 16. 12:01 , hogy a felújítási pénz majd felét a milliárdos Orbán-barát polgármester-nagyvállalkozó, Mészáros Lőrinc új cége nyerte el. (A Szombathelyi egyházmegye által kiírt közbeszerzésen Mészáros cége bruttó 1,05 milliárdos építőipari beruházást nyert konzorciumi partnerével. Az ő nevükhöz kapcsolható a most is zajló püspöki palota lebombázott épületszárnyának kialakítása és a teljes külső rekonstrukció.)

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Pazar libacombos ebéden tudtuk meg, hogy fog kinézni ez az 5 milliárdos Szent Márton Év

Továbbra is mindenki azt találgatja, vajon eljön-e a pápa Szombathelyre vagy sem.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet