Pálinkagőzös kézfogóból bazi nagy Mohácsi-őrület lett Szombathelyen

Nyakunkon az év utolsó premierje, A falu rossza, amiben minden zsák megtalálja a maga foltját. Szeret vagy nem szeret, ez itt a kérdés! A WSSZ főpróbájáról jelentjük.

Nem átlagos színházi estében volt részünk szerdán, a Falu rossza főpróbáján, amit Tóth Ede népszínműve után és helyett a Mohácsi-testvérek szedtek darabjaira. Az élő zene teszi a dolgát, a közönség mozog, nótázna, vagy csak lehúzna egyet a színpadi Makk hetes pálinkájából.

WSSZ: A falu rossza
Bazi nagy tojás, benne nem a rátóti csikó van
Mészáros Zsolt

A szombathelyi darab alakulófélben, a rendező, Mohácsi János komolyan gondolja, hogy a főpróba az főpróba. Az előadást is megszakítva instruálja egyszer a zenészeket, hogy most akkor épp húzni kéne, de a súgónak is akadt még bőven dolga. Persze amíg nincs premier, bármi megeshet, vagy kieshet.

Nem csodálkozunk azon sem, hogy még sok az elakadás.

Mohácsi János a színészeiből kipréseli a maximumot, órákon át folyamatos intenzitást vár el a színpadon, szövegelteti, daloltatja, táncoltatja a szereplőket, hozzá két darabra való kitekert szövegmennyiséget ad a szájukba – ezt bebiflázni önmagában nem kevés. Szünetekkel együtt van vagy négy óra megfeszített munka.

WSSZ: A falu rossza
Még a kör közepén áll a bíró
Mészáros Zsolt

Külön megvilágítást ad ennek a premiernek, hogy a nyárban a Kőszegi Várszínház saját bemutatójaként futott egy másik Falurossza, Znamenák István rendezésében . A két előadás összehasonlíthatatlanul más lett. Érdekes, hogy ebből az avíttasnak gondolt népszínműből, mint alapanyagból, mi mindent ki lehet hozni! Nekünk egyébként mindkét feldolgozás tetszett, itt-is ott is erős volt a színészi jelenlét.

Itt néha elveszítem a fonalat, ki kicsoda, mit mond és miért.

A kőszegi előadást dramaturgiailag kerekebbnek éreztem, annak volt eleje, közepe és vége, követhetőbb volt, kérdőjelmentes, arányos. Főként a harmadik felvonásra esünk szét, addigra ki-kihagy már a figyelem. Kőszegen összeállt az eredeti történet, itt más hangsúlyokkal, újramixelve kapjuk meg nem feltétlenül ugyanazt a sztorit. Mohácsi, ahogy a darabbéli Göndör Sándor, vehemens tehetséggel, fokossal a kézben csap bele, itt levág, ott átfarag, új történetet, más dialógusokat kapunk.

WSSZ: A falu rossza
Túl mindenen, a naiv, butuska lány szerepében Edvi Henrietta
Mészáros Zsolt

Mohácsi-testvéreknek karakteres véleményük van: olyan vidéket ábrázolnak, ahol közösségileg kipécéznek „falurosszának” kiáltanak ki valakiket, mert a maguk útját akarják járni, vagy csak kilógnak az előre gyártott keretekből. A háttérben pedig zajlik a valódi balhé, a szemek kollektív hunyása és forgatása közepette. Mindenki és minden veszít valamit. A szereplők ártatlanságukat, az ingóságok közvagyon jellegüket.

Olyan sárfészekben járunk, amiben a tehetségesből alkoholista vagy kurva lesz, így-úgy belefullad mindenki valamibe, ha másba nem, hát saját önbecsapásaiba. Menekülne el, ha tudna, külföldre, bárhová, öngyilkosságba, ha vezetnének azok a színpadi sínek egyáltalán valahová. Ismerős?

A felszínen persze mindenki szeretne szeretni valakit, megy a csiki-csuki: Göndör Sándor, a falu rossza Tercsiért (Sodró Eliza) van oda. De hiába, mert a szőke árvának már Lajoshoz húz a szíve. Lajos húga, a kis Boriska, bezzeg összehempergőzne azzal a Göndör Sándorral. Másik szálként ott a Finum Rózsi, a könnyűvérűnek kikiáltott nő, aki a bíróval kavar, meg talán a Göndörrel is.

A végeredmény már a főpróbán is átüt, a társulat egyben, nagy dinamikával játszik.

Kimondhatatlanul jót tesz a csapatnak Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter színpadi jelenléte. A pragmatikus bíró kommunikációja, ahogy a szavakat elcsípve, tőmondatokkal operál, kevésbeszédű büszke székelyes, hozzá gesztusai, göndör fürtjei, csizmás kandúros lábbelije, minden porcikája ki van találva.

WSSZ: A falu rossza
Szép. A két különc pár, egy képben
Mészáros Zsolt

Bajomi-Nagy György pedig, ha a szövegben még néha bizonytalan is, szinte főszerepre futtatja a baktert.

Egyre jobb, előadásról előadásra átütőbb Kenderes Csaba is, elhisszük neki a tomboló Göndör Sándort. Bánfalvi Eszter nem cafkás, nem a gyenge rosszlány. Finum Rózsinak tartása van, a nő aki mer szeretni, maga lenni, annak árán is, hogy kiszorul a közösségből.

Olyan erővel, szépen sikerül megszólaltatni a zenei betétek, hogy nem lehet nem a hatásuk alá kerülni.

Dicséret minden muzsikusnak, énekhangnak, szólónak és vokálnak. Külön misét megérne, milyen a zenei válogatás, mennyit ad hozzá a jelenetekhez, színezi és értelmezi a szereplők aktuális érzelmeit.

Szép és jól megkomponált a díszlet is

A porfészek falusi tér, a két kurta kocsmával, sárgás színeiben mintha Barabás Miklós vagy inkább Bihari Sándor realisztikus festményeinek világa kelne életre. A második felvonás színpadképével egy Kompország állomásán vagyunk, sehova sem vezető sínekkel az előtérben. A jelmezek is gusztusos ruhadarabok, elmaradt a bőgatyás, kalocsai hímzéses, bajuszos-magyarosan népiesekedő műgiccs.

WSSZ: A falu rossza
Az istenért, csak meg ne fázzon! Trokán cuki beugrása
Mészáros Zsolt

A fontosabb szereplők egy-egy szimbolikus, személyiségükre jellemző attribútumot hurcolásznak folyton magukkal, egy-egy tárgyat, kifejezi őket. A fokos, az Göndör Sándoré, ő a fiatalos nyers erő. Ezzel a fokossal aztán irtó veszélyes játékot űz, mint a villám, a legváratlanabb pillanatban csap le, ide-oda vág vele. Rózsi a vállán pedig egy fagereblyét sétáltat, sodor el vele minden óvatlant.

Ebben a maratoni Mohácsi őrületben hatalmas erő és potenciál van, két nap munka, és egy fergeteges premiert jósolunk neki. Pár előadás után ezért is szeretnénk visszaülni rá, meglátni, mivé lesz...

Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza

népszínmű három zenés részben (Két szünettel - 240 perc)

Kinek nem jutott még eszébe, hogy szerelemből, gyűlöletből, vagy végtelen elkeseredettségből véget vessen ennek az egésznek? Az se baj, ha ez másnak a végét jelenti, csak történjen már valami. Göndör Sándor, a falu rossza is eljut a valami végére, amikor halálosan és reménytelenül beleszeret a falu bírójának a leányába. És ha a harag rossz tanácsadó, akkor Göndör ezerszer rosszabb tanácsadót választ magának: a teremtés leggonoszabb bakterét, akit egyenesen Gonosz Pistának hívnak. Nem csoda, hogy a kis falu mindennapjaiban megjelennek az ön - és gyilkossági kísérletek, az ármány, és a szabad rablás. De hiába minden fondorlat, az életből tudjuk, hogy mindig minden jóra fordul, hiszen a szerelemes férfinak is eljön végzete: a szerelmes nő.

WSSZ: A falu rossza
Össztánc
Mészáros Zsolt

Szereplők:
Feledi Gáspár, gazdag falusi földmívelő/Bányai Kelemen Barna
Boriska, lánya/Edvi Henrietta e.h.
Lajos, fia/Matusek Attila e. h.
Bátki Tercsi, árva, Feledi gyámsága alatt/Sodró Eliza
Göndör Sándor, szolgalegény/Kenderes Csaba e.h.
Finum Rózsi, mondhatni menyecske/Bánfalvi Eszter
Csapó, gazdaember/Szabó Róbert Endre
Csapóné/Fekete Linda
Sulyokné, módos asszony/Nagy Cili
Tarisznyásné, módos asszony/Németh Judit
Csendbiztos/Horváth Ákos
Tisztelendő, olykor patikus/Mertz Tibor
Kónya, kántortanító/Kálmánchelyi Zoltán
Gonosz Pista, bakter/Bajomi Nagy György
Gonoszné/Vlahovics Edit
Cserebogár Jóska, szőlőpásztor/Szerémi Zoltán
A „makkhetes” korcsmáros/Trokán Péter
Sári, a „makkhetes” korcsmáros neje/Alberti Zsófi
Jóska, béres/Endrődy Krisztián
Az Úr, a seregeknek Ura/Trokán Péter
Savanyú Jóska/Móri Csaba
Czintosné/Papp-Ionescu Dóra

továbbá: népek mindkét nemből, vendégek, cigányok, betyárok, hadseregek és az Istentől elrugaszkodott zenekar

Zenekar:
Hegedű: Schreiner Jenő/Horváth Dániel
Klarinét, basszus klarinét: Hotzi Péter/Avas Bendegúz
Harmonika: Peltzer Géza/Császár János
Nagybőgő: Kovács Attila/Kiss Krisztián
Cimbalom: Horváth Ferenc

Dramaturg: Mohácsi István
Zene: Kovács Márton
Díszlettervező: Khell Zsolt
Jelmeztervező: Remete Kriszta
Jelmeztervező asszisztens: Varga Alexandra
Koreográfus: Tóth Richárd
Korrepetítor: Falusi Anikó
Világítás: Kiss Zoltán
Kellékes: Jenei Ági, Pados Bernát
Súgó: Balogh Lívia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra, Móri Csaba
Rendező: Mohácsi János


Bemutató: 2016. május 6. 19 óra, Nagyszínpad

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra