Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Eddig: 0 0 0 0 0 0 0 / 2 500 000 Ft, még 0 nap

Pálinkagőzös kézfogóból bazi nagy Mohácsi-őrület lett Szombathelyen

Nyakunkon az év utolsó premierje, A falu rossza, amiben minden zsák megtalálja a maga foltját. Szeret vagy nem szeret, ez itt a kérdés! A WSSZ főpróbájáról jelentjük.

Nem átlagos színházi estében volt részünk szerdán, a Falu rossza főpróbáján, amit Tóth Ede népszínműve után és helyett a Mohácsi-testvérek szedtek darabjaira. Az élő zene teszi a dolgát, a közönség mozog, nótázna, vagy csak lehúzna egyet a színpadi Makk hetes pálinkájából.

WSSZ: A falu rossza
Bazi nagy tojás, benne nem a rátóti csikó van
Mészáros Zsolt

A szombathelyi darab alakulófélben, a rendező, Mohácsi János komolyan gondolja, hogy a főpróba az főpróba. Az előadást is megszakítva instruálja egyszer a zenészeket, hogy most akkor épp húzni kéne, de a súgónak is akadt még bőven dolga. Persze amíg nincs premier, bármi megeshet, vagy kieshet.

Nem csodálkozunk azon sem, hogy még sok az elakadás.

Mohácsi János a színészeiből kipréseli a maximumot, órákon át folyamatos intenzitást vár el a színpadon, szövegelteti, daloltatja, táncoltatja a szereplőket, hozzá két darabra való kitekert szövegmennyiséget ad a szájukba – ezt bebiflázni önmagában nem kevés. Szünetekkel együtt van vagy négy óra megfeszített munka.

WSSZ: A falu rossza
Még a kör közepén áll a bíró
Mészáros Zsolt

Külön megvilágítást ad ennek a premiernek, hogy a nyárban a Kőszegi Várszínház saját bemutatójaként futott egy másik Falurossza, Znamenák István rendezésében . A két előadás összehasonlíthatatlanul más lett. Érdekes, hogy ebből az avíttasnak gondolt népszínműből, mint alapanyagból, mi mindent ki lehet hozni! Nekünk egyébként mindkét feldolgozás tetszett, itt-is ott is erős volt a színészi jelenlét.

Itt néha elveszítem a fonalat, ki kicsoda, mit mond és miért.

A kőszegi előadást dramaturgiailag kerekebbnek éreztem, annak volt eleje, közepe és vége, követhetőbb volt, kérdőjelmentes, arányos. Főként a harmadik felvonásra esünk szét, addigra ki-kihagy már a figyelem. Kőszegen összeállt az eredeti történet, itt más hangsúlyokkal, újramixelve kapjuk meg nem feltétlenül ugyanazt a sztorit. Mohácsi, ahogy a darabbéli Göndör Sándor, vehemens tehetséggel, fokossal a kézben csap bele, itt levág, ott átfarag, új történetet, más dialógusokat kapunk.

WSSZ: A falu rossza
Túl mindenen, a naiv, butuska lány szerepében Edvi Henrietta
Mészáros Zsolt

Mohácsi-testvéreknek karakteres véleményük van: olyan vidéket ábrázolnak, ahol közösségileg kipécéznek „falurosszának” kiáltanak ki valakiket, mert a maguk útját akarják járni, vagy csak kilógnak az előre gyártott keretekből. A háttérben pedig zajlik a valódi balhé, a szemek kollektív hunyása és forgatása közepette. Mindenki és minden veszít valamit. A szereplők ártatlanságukat, az ingóságok közvagyon jellegüket.

Olyan sárfészekben járunk, amiben a tehetségesből alkoholista vagy kurva lesz, így-úgy belefullad mindenki valamibe, ha másba nem, hát saját önbecsapásaiba. Menekülne el, ha tudna, külföldre, bárhová, öngyilkosságba, ha vezetnének azok a színpadi sínek egyáltalán valahová. Ismerős?

A felszínen persze mindenki szeretne szeretni valakit, megy a csiki-csuki: Göndör Sándor, a falu rossza Tercsiért (Sodró Eliza) van oda. De hiába, mert a szőke árvának már Lajoshoz húz a szíve. Lajos húga, a kis Boriska, bezzeg összehempergőzne azzal a Göndör Sándorral. Másik szálként ott a Finum Rózsi, a könnyűvérűnek kikiáltott nő, aki a bíróval kavar, meg talán a Göndörrel is.

A végeredmény már a főpróbán is átüt, a társulat egyben, nagy dinamikával játszik.

Kimondhatatlanul jót tesz a csapatnak Bányai Kelemen Barna és Bánfalvi Eszter színpadi jelenléte. A pragmatikus bíró kommunikációja, ahogy a szavakat elcsípve, tőmondatokkal operál, kevésbeszédű büszke székelyes, hozzá gesztusai, göndör fürtjei, csizmás kandúros lábbelije, minden porcikája ki van találva.

WSSZ: A falu rossza
Szép. A két különc pár, egy képben
Mészáros Zsolt

Bajomi-Nagy György pedig, ha a szövegben még néha bizonytalan is, szinte főszerepre futtatja a baktert.

Egyre jobb, előadásról előadásra átütőbb Kenderes Csaba is, elhisszük neki a tomboló Göndör Sándort. Bánfalvi Eszter nem cafkás, nem a gyenge rosszlány. Finum Rózsinak tartása van, a nő aki mer szeretni, maga lenni, annak árán is, hogy kiszorul a közösségből.

Olyan erővel, szépen sikerül megszólaltatni a zenei betétek, hogy nem lehet nem a hatásuk alá kerülni.

Dicséret minden muzsikusnak, énekhangnak, szólónak és vokálnak. Külön misét megérne, milyen a zenei válogatás, mennyit ad hozzá a jelenetekhez, színezi és értelmezi a szereplők aktuális érzelmeit.

Szép és jól megkomponált a díszlet is

A porfészek falusi tér, a két kurta kocsmával, sárgás színeiben mintha Barabás Miklós vagy inkább Bihari Sándor realisztikus festményeinek világa kelne életre. A második felvonás színpadképével egy Kompország állomásán vagyunk, sehova sem vezető sínekkel az előtérben. A jelmezek is gusztusos ruhadarabok, elmaradt a bőgatyás, kalocsai hímzéses, bajuszos-magyarosan népiesekedő műgiccs.

WSSZ: A falu rossza
Az istenért, csak meg ne fázzon! Trokán cuki beugrása
Mészáros Zsolt

A fontosabb szereplők egy-egy szimbolikus, személyiségükre jellemző attribútumot hurcolásznak folyton magukkal, egy-egy tárgyat, kifejezi őket. A fokos, az Göndör Sándoré, ő a fiatalos nyers erő. Ezzel a fokossal aztán irtó veszélyes játékot űz, mint a villám, a legváratlanabb pillanatban csap le, ide-oda vág vele. Rózsi a vállán pedig egy fagereblyét sétáltat, sodor el vele minden óvatlant.

Ebben a maratoni Mohácsi őrületben hatalmas erő és potenciál van, két nap munka, és egy fergeteges premiert jósolunk neki. Pár előadás után ezért is szeretnénk visszaülni rá, meglátni, mivé lesz...

Mohácsi István-Mohácsi János: A falu rossza

népszínmű három zenés részben (Két szünettel - 240 perc)

Kinek nem jutott még eszébe, hogy szerelemből, gyűlöletből, vagy végtelen elkeseredettségből véget vessen ennek az egésznek? Az se baj, ha ez másnak a végét jelenti, csak történjen már valami. Göndör Sándor, a falu rossza is eljut a valami végére, amikor halálosan és reménytelenül beleszeret a falu bírójának a leányába. És ha a harag rossz tanácsadó, akkor Göndör ezerszer rosszabb tanácsadót választ magának: a teremtés leggonoszabb bakterét, akit egyenesen Gonosz Pistának hívnak. Nem csoda, hogy a kis falu mindennapjaiban megjelennek az ön - és gyilkossági kísérletek, az ármány, és a szabad rablás. De hiába minden fondorlat, az életből tudjuk, hogy mindig minden jóra fordul, hiszen a szerelemes férfinak is eljön végzete: a szerelmes nő.

WSSZ: A falu rossza
Össztánc
Mészáros Zsolt

Szereplők:
Feledi Gáspár, gazdag falusi földmívelő/Bányai Kelemen Barna
Boriska, lánya/Edvi Henrietta e.h.
Lajos, fia/Matusek Attila e. h.
Bátki Tercsi, árva, Feledi gyámsága alatt/Sodró Eliza
Göndör Sándor, szolgalegény/Kenderes Csaba e.h.
Finum Rózsi, mondhatni menyecske/Bánfalvi Eszter
Csapó, gazdaember/Szabó Róbert Endre
Csapóné/Fekete Linda
Sulyokné, módos asszony/Nagy Cili
Tarisznyásné, módos asszony/Németh Judit
Csendbiztos/Horváth Ákos
Tisztelendő, olykor patikus/Mertz Tibor
Kónya, kántortanító/Kálmánchelyi Zoltán
Gonosz Pista, bakter/Bajomi Nagy György
Gonoszné/Vlahovics Edit
Cserebogár Jóska, szőlőpásztor/Szerémi Zoltán
A „makkhetes” korcsmáros/Trokán Péter
Sári, a „makkhetes” korcsmáros neje/Alberti Zsófi
Jóska, béres/Endrődy Krisztián
Az Úr, a seregeknek Ura/Trokán Péter
Savanyú Jóska/Móri Csaba
Czintosné/Papp-Ionescu Dóra

továbbá: népek mindkét nemből, vendégek, cigányok, betyárok, hadseregek és az Istentől elrugaszkodott zenekar

Zenekar:
Hegedű: Schreiner Jenő/Horváth Dániel
Klarinét, basszus klarinét: Hotzi Péter/Avas Bendegúz
Harmonika: Peltzer Géza/Császár János
Nagybőgő: Kovács Attila/Kiss Krisztián
Cimbalom: Horváth Ferenc

Dramaturg: Mohácsi István
Zene: Kovács Márton
Díszlettervező: Khell Zsolt
Jelmeztervező: Remete Kriszta
Jelmeztervező asszisztens: Varga Alexandra
Koreográfus: Tóth Richárd
Korrepetítor: Falusi Anikó
Világítás: Kiss Zoltán
Kellékes: Jenei Ági, Pados Bernát
Súgó: Balogh Lívia
Ügyelő: Győrváry Eszter
Rendezőasszisztens: Kovács Nóra, Móri Csaba
Rendező: Mohácsi János


Bemutató: 2016. május 6. 19 óra, Nagyszínpad

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Kapcsolódó cikkeink

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra