Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Titkos lehallgató bázis Kőszegen

Az osztrák határnál a nap huszonnégy órájában folyt a lehallgatás. A Felderítő Hivatal eszközeit már elvitték, a bázist azonban továbbra is őrzik.

A Katonai Felderítő Hivatal eszközeit – köztük a nagy parabolaantennákat – már elszállították, a bázist azonban továbbra is őrzik. A kőszegiek tudtak a titkos létesítményről, azonban annak ellenére kevesen látták, hogy aszfaltozott út vezet odáig. Ennek oka, hogy a bázis nyolc kilométerre található, a természetvédelmi területet védő sorompótól és 4 kilométerre a Hétforrástól. A bázisra vezető, erdészetinek feltüntetett utat ráadásul plusz sorompó is védte, ennek ma már csak a romjai láthatók. Korábban az osztrák határ közelsége miatt sem lehetett "véletlenül arratévedni", ugyanis helyenként az úttól csupán néhány méterre húzódik a képzeletbeli határvonal.
– Túlmisztifikálták ezt a bázist, mindenféle mesét lehetett hallani lesötétített ablakú buszról és a rejtélyes dupla kéményről, amiből az egyik álcázott rakétakilövő – mondta el egy neve elhallgatását kérő kőszegi férfi. – Igazság szerint egy  régi, lepukkant kisbusz szállította a dolgozókat, akikről mindenki tudta a környéken, hogy hova mennek. A dupla kémény megoldása is egyszerű: az először felhúzott magyar szokás szerint nem felelt meg az előírásoknak, ezért felépítettek mellette egy másikat. A titkosságról pedig csak annyit, hogy magyar oldalról ugyan nem látszik, az osztrákok viszont teljes pompájában láthatták.

Bár a lehallgatóbázis megszűnt, a helyiek mégsem szívesen beszélnek róla
Az általunk megkeresett három tiszt – akik hosszabb ideig szolgáltak ott-, a titoktartásra hivatkozva még név nélkül sem mondtak semmit a munkájukról.
Kőszeg polgármestere nemrégiben személyesen is bejárta a létesítményt. A város szeretné megszerezni a HM-től a kitűnő állapotú bázist, amit szabadidőcentrummá alakítanának. Ez ügyben a napokban levelet juttatnak el a miniszternek.
– Az épületekből turistaszállót alakíthatnánk ki, az 50 méteres toronyba pedig már most is lift visz fel és gyönyörű a panoráma az Alpokra. A domb ideális síelésre, hószegény időben pedig a Gyöngyös patakból nyerhetünk vizet a hóágyúhoz – mondta el Kuntner Ferenc polgármester. – A határok megszűnése után osztrák oldalról könnyen megközelíthető a terület. Nyugaton sok pozitív példát lehet arra látni, hogyan alakítható ki sokak által látogatott sportcentrum természetvédelmi területen.

A környéken több, teljesen leromlott állapotú határőrőrs is található, pedig a BM jó állapotban adta át ezeket a vevőknek. A Hétforrás melletti ingatlant 1991-ben privatizálták, azóta hiába próbál hozzájutni a város. Az átadáskor még tökéletes állapotban lévő épület ma már bontásérett, tetőterében fák gyökereznek. Hasonló állapotban van az 1996-ban privatizált Hörman forrás melletti objektum is. Kísérteties belépni a régen rettegett létesítményekbe, az idősebbek maguk elé tudják képzelni, milyen élet zajlott itt korábban. Most őrizetlenek az épületek, ami mozdítható azt nagyjából már kihordták belőlük. A Hétforrás mellett esőbeállónak használják a Niva garázsát, a hírhedt határőr kutyák tucatnyi lakosztályát pedig benőtte a bodza és az ólak cserepei is lepotyogtak. Bent az épületben óriási kazán rozsdásodik, a mosdóban pedig az olvadó hólé csepegése borzolja az idegeket. Ezt a pusztulást igyekeznek most elkerülni a kőszegi városatyák a táborhegyi bázisnál.

Képgalériánkban a titkos bázis mellett az oda vezető utat és a lerobbant őrsöket is bemutatjuk

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra