A szombathelyi jobboldal bojkottálja a városi televízió műsorát

Az Újságíró Klubban elhangzottak miatt a tévé főszerkesztőjének lemondását követelik

Szombathelyi Televízió főszerkesztőjének, Komondi Gábornak a lemondását követeli a Fidesz Magyar Polgári Szövetség városi szervezete – közölte az MTI-vel szerdán Gyimesi József, a szombathelyi szervezet elnöke. A fideszes politikus azzal indokolta a főszerkesztő lemondására vonatkozó követelést, hogy a Szombathelyi Televízió január 22-i Újságíróklub című műsorával súlyosan megsértette a közszolgálatiság követelményeit.

A kifogásolt műsorban Komondi Gábor az adás műsorvezető-szerkesztőjeként Komondi Péterrel, a Magyar Rádió Szombathelyi Stúdiójának vezetőjével, és Roznár Gyöngyivel a Nyugat.hu internetes lap főszerkesztőjével folytatott beszélgetést általuk aktuálisnak tartott közéleti témákról.

A Fidesz – Magyar Polgári Szövetség és a Fidelitas szombathelyi szervezetének kiadott közleménye szerint a műsorban olyan, szerintük egyoldalú kijelentések hangzottak el, amelyek sértik a Magyar Polgári Szövetséget és annak elnökét Orbán Viktort.

Az MTI-hez is eljuttatott közlemény a következő, „ellenvélemények megjelenítése nélkül” elhangzott kijelentéseket idézi a kifogásolt műsorból: „tisztességes embernek már nem ... elegáns dolog azt mondani, hogy valamely polgári kör tagja”, illetve: „Csőcselék mindig volt és mindig lesz ... de nem ment mindig az utcára ... Ez a réteg vezérének Orbán Viktort tekinti”.Az önkormányzati köztelevízió műsorát a város legutóbbi közgyűlésén is keményen bírálták a Fidesz-MDF alkotta ellenzék tagjai. Az esettel foglalkozott a testület konszenzus bizottsága is, de a bizottság tagjai nem jutottak dűlőre, nem adtak ki közös állásfoglalást.

Gyimesi József szerdai sajtótájékoztatóján bejelentette: a törvényes állapotok helyreállításáig a Fidesz politikusai tiltakozásuk jelenként nem hajlandóak a Szombathelyi Városi Televízióban közszereplést vállalni.

A kezdeményezéshez csatlakozott Marton Zsolt az MDF szombathelyi szervezetének elnöke és Szakály Gábor, a Fidelitas szombathelyi szervezetének vezetője is.

A műsorban elhangzottak miatt tiltakoztak a szombathelyi polgári körök is. Az MTI értesülése szerint a polgári körök képviselői hétfőn levélben fordultak, megfelelő intézkedéseket kérve Ipkovich Györgyhöz, Szombathely szocialista polgármesteréhez.

Ipkovich György az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: ő az elnöke az önkormányzati médiaügyek rendezésére évekkel ezelőtt, paritásos alapon felállított konszenzus bizottságnak, így természetesen ő is látta a kérdéses felvételt. Véleménye szerint azonban a műsorban elhangzottakban nem volt semmi sértő.

A polgármester közölte: megkapta a szombathelyi polgári körök levelét, melyre válaszolni fog. Rámutatott arra, hogy saját önkormányzati rendeletük szerint, egyedül a konszenzus bizottságnak van döntési joga az ügyben, s a bizottság döntését a polgármesternek végre kell hajtani.

Gyebrovszky János, az MSZP szombathelyi közgyűlési frakciójának tagja szerdán egy másik sajtótájékoztatón kijelentette: a városi televízió Sajtóklub című műsora szerintük egy interaktív műsor volt, mely a „beszélgetős” műfajba tartozik, tehát véleményeket tartalmaz. Szavai szerint a műsorban egyetlen politikai szervezettel szemben sem hangzott el etikátlan kijelentés.

Komondi Gábor, a Szombathelyi Televízió főszerkesztője az esettel kapcsolatban a megyei lap hasábjain keresztül tudatta, hogy szerinte nem sértették meg a közszolgálatiság elvét.

„Újságíró vendégeimmel éppen afölött fejeztük ki sajnálatunkat, hogy egy bizonyos mag levált a jó szándékú és valóban tiszteletre méltó körökről, s ez a mag az, amely zsidózik az utcákon és zászlókat éget” – nyilatkozta Komondi Gábor, aki ehhez hozzátette: „A műsorban az is elhangzott, hogy a polgári körökre nézve sajnálatos, hogy a szélsőjobb az ő nevükben teszi amit tesz”.

A városi televízió vezetője az MTI-vel tudatta, csütörtökön sajtótájékoztatót tart az eset kapcsán kialakult helyzetről.

(MTI)

Itt olvashatja az Újságíró Klubban elhagzottak teljes szövegét.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet