Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Átadták a 2016-os Príma Primissima Díjakat

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Tizennegyedik alkalommal díjazták a magyar szellemi élet, a művészet, a tudomány és a sport jeles képviselőit a Művészetek Palotájában megtartott gálaesten. A Prima Primissimák fejenként 15 millió forint, míg a Primák 5 millió forint díjazásban részesülnek. A közönségdíj értéke szintén 15 millió forint.

2016. évi Prima Primissimák kategóriánként:

A szabad sajtó nem létezhet nélküled. Támogasd a Nyugat.hu-t!
Támogatom

Magyar irodalom
Vámos Miklós író, műsorvezető

József Attila-díjas író. 1975-ben a jogi diploma megszerzése után nem jogászként, hanem az Objektív Filmstúdió dramaturgjaként dolgozott. 1991-ben megalapította az Ab Ovo könyvkiadót. 1995 és 2003 között televíziós műsorvezetőként is megismerhette a közönség. 2005-től az Alexandra Könyvesházban a Vámos Klub keretén belül neves írókkal és költőkkel beszélgetett. 35 kötete jelent meg, ebből néhányat 24 nyelvre fordítottak le.

Magyar színház- és filmművészet
Marton László rendező

Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező. A Színház- és Filmművészeti Egyetem rendező szakának elvégzése után, 1968-ban egyenesen a Vígszínházba vitte az útja, ahol később főrendező lett, majd 24 éven át igazgatta a Vígszínházat. 2009-től újra főrendezőként dolgozik a teátrumban.

Magyar képzőművészet
Benkő Imre fotográfus

Balázs Béla-díjas fotográfus, fotóriporter. 1963-tól kezdett ismerkedni a fényképezéssel. 1968-1986: a Magyar Távirati Iroda fotóriporter-munkatársa. 1987-től kilenc éven keresztül az ózdi kohászat leépülését dokumentálta, s ezzel a fotósorozatával 1992-ben elnyerte a W. Eugene Smith Memorial Fund (New York) ösztöndíját. A való világ vizuális értelmezése, az ember és környezetének sajátos dokumentatív ábrázolása érdekli képei alkotásakor.

Magyar tudomány
Maróth Miklós klasszika-filológus, orientalista

Széchenyi-díjas klasszika-filológus, orientalista. 1967-ben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar arab–latin–görög szakán szerzett diplomát, majd 1972-ben az ELTE asszirológia kiegészítő szakát is elvégezte. Az MTA Ókortudományi Kutatócsoportjának munkatársa, majd vezetője.

Magyar oktatás és köznevelés
Hejőkeresztúri IV. Béla Általános Iskola, hátránykompenzáló pedagógiai módszert használó iskola

Mottója: Mindenki jó valamiben. A Borsodban található iskola a Miskolci Egyetem bázisintézménye, Géniusz tehetségpont és a Komplex Instrukciós Program vezető iskolája. Az iskola tanulói létszáma 230 körül mozog.

Magyar építészet és építőművészet
Tima Zoltán, építész

1989-ben szerzett diplomát a Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki karán. 1992-94 között végezte el a Mesteriskola XII. ciklusát. A diploma megszerzése óta a Középülettervező Vállalatnál (jelenleg KÖZTI Zrt.) dolgozik, kezdetben Marosi Miklós munkatársaként, 2000-től stúdióvezetőként.

Magyar sajtó
Oplatka András történész, újságíró, műfordító Végh Alpár Sándor

Történész, újságíró, műfordító. Az 1956-os forradalom leverését követően családjával Svájcba emigrált. 1962-ben felvették a Zürichi Egyetemre, ahol germanisztikát, történelmet és pedagógiát hallgatott. 1968-ban védte meg doktori disszertációját. Ezt követően az egyik legnagyobb svájci napilap, a Neue Zürcher Zeitung külpolitikai rovatának munkatársa, szerkesztője lett. Újságírói pályafutása alatt négy országban volt kiküldött tudósító.

Magyar sport
Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelő, edző

A „Nemzet Sportolója” címmel kitüntetett olimpiai bajnok súlyemelő, edző az ötvenes évek közepén került a Tatabányai Bányász Sport Club Súlyemelő szakosztályához. 1959-ben Varsóban a világbajnokságon mutatkozott be, ahol azonnal bronzérmet nyert. A magyar válogatottban 1977-ig szerepelt.

Magyar népművészet és közművelődés
Mikulás Ferenc stúdióvezető, producer, fesztiváligazgató

1971-ben Mikulás Ferencet az akkor újonnan alapított Kecskeméti Rajzfilmstúdió vezetőjévé nevezték ki. Országjáró körúton gyűjtött össze egy csapatot, hogy legyenek grafikai tervezők, animátorok, operatőrök, vágók saját filmjeik és a budapesti Pannónia Filmstúdióban megálmodott rajzfilmek valóra váltásához.

Magyar zeneművészet
Medveczky Ádám karmester, címzetes egyetemi tanár

Béla Zeneművészeti Szakközépiskola és Gimnázium növendékeként folytatta zenei tanulmányait, az ütőhangszer tanszéken. A középiskola elvégzése után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre. 1974-ben elnyerte a Magyar Televízió első alkalommal megrendezett karmesterversenyének második díját, ami országszerte ismertté tette a nevét.

Közönségdíjas:
Olasz Ferenc fotográfus, filmrendező

Gundel Takács Gábor és Novodomszky Éva voltak a gála házigazdái. Többek közt arról is szóltak, hogy a díj 10 éves Jubileuma után, 2013-tól az OTP Bank vált a Prima Primissima Alapítvány gondozójává és finanszírozójává. Mindez olyan stabil hátteret jelent a díj és az azt gondozó alapítvány számára, amely biztosítja, hogy a Prima Primissima a jövőben is a magyarországi példaképek felkutatásának, felemelésének és elismerésének élharcosa legyen.

Azok munkáját ünnepeljük, akik hosszú éveken át kiemelkedően alkottak, az ország, a világ és Európa-szerte ismert teljesítményt mutattak fel. Mindezt olyan területen, ahol nemcsak a munka, hanem az arra való felkészülés is hosszú tanulást, gyakorlást és lemondást igényel

– emelte ki a díjak átadása előtt mondott köszöntőjében Csányi Sándor, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának elnöke.

A világban zajló történések rámutatnak arra, hogy mennyire fontos kultúránk megőrzése, fejlesztése, az abban tevékenykedők munkája és a hagyomány továbbvitele. Ez a nap nemcsak ünneppé, hanem tradícióvá is vált, amely remélhetőleg fennmarad és folyamatosan fejlődik.

– mondta el az elnök.

Változásnak nézünk elébe a jövő évtől, amikor a potenciális díjazottak között már határon túl élő és dolgozó alkotókat, művészeket, tudósokat is megtalálunk majd függetlenül az állampolgárságuktól

– hangsúlyozta Csányi Sándor, hozzátéve: az ő munkájuk, eredményeik is a magyar kultúrát gazdagítják, erősítik a nemzeti összetartozást.

Csányi Sándor kiemelte, nem terveznek és nem is kell változtatni, az eredeti elhatározáson, amely szerint a díj kizárólag a teljesítményen alapul és minden politikai befolyásolástól mentes. Az, hogy ezt a célt sikerült elérni, jól mutatja a díj növekvő elismertsége, s hogy ezt a kitüntetést a díjazottak büszkén viselik.

( Príma Primissima )

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hírek

Hirdetés