Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Mr. Deadlift (alias Mészáros Tibor) a szerény óriás

Vajon hányan vannak tisztában azzal, hogy közöttünk, Szombathelyen él a világ egyik legerősebb embere?!

„Még a haladásos diszkoszvető Fazekas Robi is olyan súlyokat emelget, hogy ha erőemeléssel foglakozna, biztos az élmezőnyben lenne. Ezért nem szeretem azt mondani, hogy én vagyok a világ legerősebb embere, és ezért nézek furcsán mikor valaki ezt állítja magáról.” Amilyen nagy (150 kg), olyan szerény emberrel van dolgunk, pedig erőemelésben hosszú idő óta nincs nála jobb a világon.

A csajozós óriás
Pedig egykor csak azért kezdett kondizni, hogy tetsszen a csajoknak. „Annak idején, mikor Budapesten lementem a konditerembe, csak szép akartam lenni. Csak jóval később fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy ezt versenyszerűen is lehetne űzni. Mindenesetre nagyon kemény edzéseken kellett résztvennem. Akkor sokat tanultam a kemény munkáról.” Mészáros hamarosan specializálódott az erőemelésre, eleinte csak ebben a számban indult versenyeken, majd később a nemzetközi szövetség felkérésére a Világ legerősebb embere versenyen is elindult.
Az erőemelésben szépen lassan haladt, egyre nagyobb súlyokat emelt, mígnem idén már másodszor döntötte meg a világrekordot. Egy izlandi erőemelő társától pedig megkapta a Mr.Deadlift nevet.

A traktorkerék réme
Mészáros Tibor edzőjével az olimpiai negyedik helyezett súlyemelővel Rehus-Uzor Györggyel hetente ötször tart edzést, igaz ebből kettőt Gyuri bácsi nélkül a háza kertjében elhelyezett „kellékekkel”. Ha valaki benéz Mészáros kertjébe, és egy traktorkereket lát, akkor ne arra gondoljon, hogy Tibor hobbija a földművelés, hanem az otthoni edzés egyik eleme a traktorkerék-húzás.
Egyébként Rehus-Uzor Gyuri bácsi – aki csak megszólításban bácsi, mert mindennap biciklivel jár be Kőszegről – Tibor kabalája is, nélküle sehova nem megy. Még ha anyagilag nem is mindig éri meg kettesben menni, Gyuri bácsinak akkor is ott kell lenni. Bár vannak nézetkülönbségek kettejük között – például Tibor semmilyen alkoholt nem fogyaszt soha, Gyuri bácsi viszont néha lehajt egy jó pohár sört – azért a legfontosabb dolgokban egyetértenek.

Mészáros és Mitterand
Tibor nagyon sok meghívást elvállal, és sok helyre is (pl. autószalonokba, vásárokba) hívják közönségszórakoztatónak. Ilyenkor mindig bevonja az embereket is a műsorba. „Azért szeretem megemeltetni a közönséggel a súlyokat, mert ha érzik, hogy meg se tudják mozdítani, jobban megértik mekkora teljesítmény felemelni.”
Mészáros azt is lemondta, hogy szereti ezt az országot, de itt megélni sem a versenyzésből sem és a diplomájából sem lehet. Ezért már több mint tíz éve Ausztriában dolgozik az éjszakai életben „placcmesterként” Német nyelvtudása is a már említett csajozós múltjából következik: a főiskolán, egy osztrák lány tetszett Tibornak, ezért tanult meg felsőfokú szinten németül. Persze ezt külföldi szereplései alkalmával is kamatoztatja.

Apropó, külföld. Nagyon kevesen tudják, hogy kiváló sportemberi teljesítményéért Franciaország Nord Pas-De Calais tartományának díszpolgárává avatták. Rajta kívül csak Francois Mitterand kapta meg ezt a címet...

A Fekete bárány – kár a 25 csirkét emlegetni!
A külföldi szerepléseken régebben nem egyedül, hanem a másik két magyar „erős emberrel” Fekete Lászlóval és Darázs Ádámmal jár. Mostanában egyre több pletyka terjeng arról, hogy Feketével nincs jóba a két másik bajnok. „Nekem személy szerint semmi bajom a Fekete Lacival, Ő szerintem megsértődött rám, amiért egy vitában a Darázs Ádám mellé álltam. Én azokat a megnyilvánulásait nem szeretem, amikor elmondja, hogy huszonöt csirkét evett, meg harminc kiflit, stb. Én tudom, hogy ilyen nincs, nem eszünk sokat, csak sokszor. A legrosszabbul az esik, amikor olyanokat mondd, hogy ő a legerősebb, utána pedig hatalmas szakadék jön! Még csak meg se említ engem. Szerintem nagyon nagy tehetsége van a marketinghez és ennyi!”

Azt nem tudtam kideríteni, hogy Fekete Laci milyen ember is valójában, de Mészáros Tiborról viszont egyvalamit biztosan tudok: nem csak remek sportoló, de jó ember is!

Mészáros Tibor eredményei:
- Örökös (10 szeres) Magyar bajnok erőemelő
- 4 szeres abszolút Magyar bajnok erőemelő
- Európa bajnok erőemelő
    1996 - Siófok
- Világbajnok erőemelő
    1998 - Cherkasy (Ukrajna)
- A felhúzás világcsúcstartója 445 kg
    2004 - Szombathely
- A Világ Legerősebb Emberei Olimpia 2001.
    2. helyezés, Mészáros, Fekete
- Számos ausztriai Steinheben (kőemelő) verseny győztese
- 2002-től A Világ Legerősebb Embere verseny magyar résztvevője
- Az év sportolója
    2001

Egyéni csúcsai:
- Guggolás: 413,5 kg
- Fekvenyomás: 255 kg
- Felhúzás: 445 kg

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Sport

Tovább az oldalra