Miket fabrikálhatunk a rács mögött?

Ha magyar szalmából és egy szegből is tud atomreaktort fabrikálni. Íme a szombathelyi börtön lakóinak alkotásai.

A Büntetésvégrehajtási Intézet a Nyitott Laktanya napon mutatkozott be egy sátorban. Az érdeklődők felpróbálhatták a láb- és karpereceket, kézbe vehették a fenyítő eszközöket. Egy dobozkában érdekes szerkezetekre bukkantunk, amiről hamar kiderült, hogy raboktól elkobzott, általuk készített használati tárgyak. A Fogyasztóvédelem valószínűleg többségükről megállapítaná, hogy már rájuk nézni is életveszélyes, nem hogy a közelükben tartózkodni, ennek ellenére a rabok újabb és újabb ötletekkel állnak elő. Olvasóink a leírás tanulmányozása előtt csak a képekről próbáljanak rájönni, melyik eszköz milyen célt szolgálhat!

Vízforralók
Tea és kávé főzésére szolgálnak a zárkában. A vízbe merülő rész készülhet konzervdoboz fedeléből, csavarból, vagy egyéb fellelhető fémből. Többségüket már használták, mire rábukkantak az őrök – ez jól látszik a rajtuk lerakódott vízkőből –, ennek ellenére senkit nem csapott agyon az áram. Ez szinte hihetetlen, elnézve az egyszerű szerkezeteket. A rabok mindenesetre biztosan nem dugták be a kisujjukat a vízbe, hőfokellenőrzés céljából.

Elosztók
A cellákban a rabok használhatnak elektromos berendezéseket, de az elavult, könnyen túlterhelhető elektromos hálózat miatt egyszerre csak egyet. Ezt a korlátot igyekeznek kijátszani az elítéltek, így elosztókat fabrikálnak maguknak. Látványos például a sótartóból, pezsgőtablettás tubusból és tollbetétekből eszkábált, gyerekzáras változat. De találtak öngyújtóból készült szerkentyűt is.

Preparált eszközök
A technika fejlődésével egyre kisebb helyre lehet rejteni a raboknak szánt eszközöket. A borotvahabos palackba applikált mobiltelefon azonban annak ellenére fennakadt az ellenőrzésen, hogy alkotói egy kisebb palackot rejtettek a nagyba, így jött belőle hab. Szombathelyen találtak már konzervdobozba rejtett videókamerát is, amivel az önjelölt operatőr börtönfilmet kívánt forgatni. A mustárosflakonba töltött vodka, a süteménybe sütött pengék, vagy a vastag könyv kivágott lapjai közé rejtett apróságok egyre inkább kimennek a divatból.

Tetoválógépek
A nagymenők minden büntetésük alkalmával tetováltatnak maguknak valami emléket a börtönben. Ezt segíti a tetoválógép, amely tintát, vagy indigóról lekapart festéket juttat a vállalkozók bőre alá. A kezdetlegesnek tűnő szerkezetekkel azonban rendkívül látványos tetoválások is készültek a börtönőrök elmondása szerint. Igaz csak addig, amíg meg nem találták a gépet.

Sláger a testépítő tabletta
– Olyan nincs, hogy egy börtönbe semmit nem lehet becsempészni. Ügyeskedők mindig lesznek és akad köztük olyan, aki sikerrel jár. Mi is tanulunk tőlük – -mondta el az egyik fegyőr.
– Mostanában legnagyobb számban talán testépítő tablettákat csempésznek a börtönbe, ezek legtöbbje doppingnak minősül. Az elítéltek ugyanis unalmukban leginkább gyúrnak. Az erő pedig a zárkában is hatalom.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód