Szombathely.hu - Kettő és fél

Informatikus "felderítő" szabadcsapatunk rálelt a városi portál rejtélyes eredetű portálkezdeményére.

A cikkben található eredeti hivatkozásokat a Városháza munkatársai szerverükről időközben törölték, kérjük, a cikkben szereplő képeket vegyék hiteles bizonyítéknak, ahol a kérdéses portálrészt említjük!

Az ember, aki rányúl
A Szombathely.hu-t vizsgálgatva, böngészőnk címsorában kétjegyű számra lettünk figyelmesek. No nem az izgatott fel bennünket, miért éppen két jegyből áll, mert ilyet tucatjával lát az ember bármelyik portálon, hanem az, miért éppen 18-ra (tizennyolcra) végződik. A korhatár jelzést hamar elvetettük. Játékos kedvünkben inkább elkezdtük felfele növelni a számokat, élveztük az "orosz rulett" adta vibráló feszültséget. Kérem próbálják ki Önök is! A szabály egyszerű, az győz, akinek fehér marad a képernyője. Kicsit meglepődtünk, mikor a 27-et (huszonhetet) csépeltük be a címbe, ami egy teljesen új öltözetbe burkolt portálra vezetett el bennünket. Gondolom itt az a pont, ahol az olvasó megnyit mégegy böngésző ablakot, és rulettezik a számokkal egyet :) csak tessék ...Játék indul!

Mit tudunk...
Annyit megtudtunk, hogy senki nem tud semmit. Amit természetesen nem hiszünk el, meg azt sem nem hisszük ám, hogy az informatikusok a Városházán - munkaidőben - városi portálokat farigcsálnának, de nem ám. Itt valami készül kérem, ne is tessék tagadni! A kiszivárogtatás mentes környezet, mely a szent ügyet ezidáig övezte, mindenképpen dícséretes, még ha ez most kevésnek is bizonyult.
A tartalom nagy részben a régi, a jelenleg is böngészhető "kékvérű" weblapéra épül. Ám, ha jobban szemügyre vesszük, akkor az előzőleg kinyilatkoztatott ígéretekhez hűen, helyet kapott rajta az e-Ügyfélszolgálat, melyen belül van e-Adó, e-Hivatal, no meg "e-hez" hasonlók. A weblap korát saccolni lehet csupán - a radiokarbon kormeghatározást jelenleg azt hiszem félretehetjük -, az új oldalon látható felső-középső képsorozat mintha egy nagyobb Perint áradásról árulkodna (szóval május vége - június eleje?), vagy a grafikus csapat nyári élményeit szímbolizálja? Vagy ki tudja? A festői képet az oldal tetején pedig esküszöm, valahol már láttam ...

Mit nem tudunk...
Lapunknak eljuttatott információk - dezinformációk - szerint a készülő portálon nem tervezik az interaktív szolgáltatásokat erősíteni, - játék, apróhírdetés, komolyabb hírszolgáltatás - előbbiek helyett inkább a közérdekű információk, e-Hivatalt erősítő szolgáltatások kapnának súlyozottabb helyet rajta. A menüsorban azonban még szerepelnek a fent említettek közül a játék és apróhirdetés kategóriák (persze lehet próbaszöveg is). :-)
Jelen feltöltöttségi szintjén nehéz megmondani, mire lesz képes, hiszen mint minden portál, a végső stádiumáig alakul, bővül, változik. Valamit azonban meg lehet jósolni, már most átláthatóbb, és kezelhetőbb mint a jelenlegi. Az oldalak tematikája, felosztása, a tartalmak elkülönítése nagyságrendekkel jobb "működő" elődjénél.
Megszokott, mégis kicsit profán, mikor desigban ideiglenesen szereplő szövegeket találunk. A programozók gyakran írnak jópofa szösszeneteket az oldalakra, mint "ide majd ezt jól betesszük, ide meg majd igen jókat fogunk írunk, olyan cuki a 27-es számú lapot olvasni, tiszta receptklub. link a kérdéses lapra

Mit szeretnénk tudni...
Mint KÖZös ÜGYünk érdekelne bennünket - tán olvasóinkat is - a szerkesztők, kivitelezők személye, az átadás várható dátuma, a megvalósítás várható költsége, a rövidebb - hosszabb távú koncepciók, no meg minden "szaftos részlet", ami körbelenghet egy városi portált. Persze felmerül az alapkérdés: biztos, hogy jó megoldás látványpékség módjára, élesben fejleszteni egy városi portált, még ha tudjuk, ennél egyszerűbben tesztelni nem lehet... "De hát mindent nem tesztelhetünk le mi" :-)

Konklúzió
Ha készül, márpedig ez elég nyilvánvaló a fentiek alapján, akkor megéri-e titkolózni, megéri-e nem bevonni a közvéleményt, a szakmát, mindenkit, akit érdekelne a folyamat? Nem hisszük, hogy nagyobbat durranna, ha csak előállnának a szóvivők a bemutatáskor egy "hosszú ideig fejlesztettük" szintű szöveggel. A most készülő weblapon a főmenüpontokat megvizsgálva, az e-Ügyfélszolgálat címszó alatt megtalálható a "Közvéleménykutatás" almenüpont. A jelenlegi portálon rákerestünk a fent nevezett szóra, aminek eredménye a mellékelt képen látható. Amennyiben valóban fontos lesz a köz véleménye a leendő városi portálon? Akkor a jelenlegi portálon is meg kellett volna hirdetni a munka elkezdése előtt valami hasonló volumenben. A fórumok elhagyatottan konganak, a készülő weblapról ott sem láttunk felvetést, pedig elférne.
Vagy talán erre lenne a helyi média kitalálva. Hadd jegyezzük meg, még most sem késő valóban interakcióba bocsátkozni Szombathely Megyei Jogú Város, illetve vonzáskörzetének polgáraival. Picit súgunk a döntéshozóknak, ez minden tervezői feladat része ...

A portálépítéshez egész stábunk jó munkát, töretlen kitartást kíván!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód