Rántott kastélyharcsa lett belőlük!

Második alkalommal rendeztek törpeharcsa fogó versenyt a szombathelyi Csónakázó tavon. A pecások igazán kitettek magukért.

A profi kategóriában 10 kiló felett fogott a győztes a parányi halakból, a hobbi és ifjúsági kategóriában pedig 5-5 kilót akasztott meg az első helyezett. A déli országokban 3-4 kilósra megnövő halak itthon ritkán híznak fél kilósra, leginkább 10 deka környékén mozognak és 20-30 centisre nőnek meg, mivel könnyen túlszaporodnak és nincs elég táplálékuk.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a mindenevő jószágok a horgászok nagy ellenségei. Felzabálják a nemes halak – ponty, keszeg, süllő – ikráit és azok táplálékait is, és azokkal ellentétben egy évben többször is ívnak. A szombathelyi tavakba haltelepítéskor, ún. szeméthalként kerültek valamikor a 80-as években, azóta kiirthatalanok.

– A verseny célja a törpeharcsák visszaszorítása. Várakozásainkon felül teljesítettek a versenyzők. Idén 92-en indultak a három kategóriában - mondta Puskás Norbert, a verseny főszervezője. - Akadt olyan is, akinek ponty akadt a horgára, ezt azonban most vissza kellett eresztenie a vízbe.

A versenyen kifogott törpeharcsák hűtőautóval az Ó-ebergényi kastélyba kerülnek, ahol különféle ínyencségek készülnek belőlük. (A rántott törpeharcsa receptjét itt is olvashatják.)

A versenyt az Elektromosok Vasi Menedzser Sporthorgász Egyesület, az Euro-Peca és a Rádió Szombathely szervezte.

A törpeharcsa (Ictalurus nebulosus pannonicus) Európába a XIX. században került be Észak-Amerikából. Itt alakult ki a pannonicus alfaj. Eredetileg egy szürke harcsa (Silurus glanis) minőségű halnak vélték, de az európai vizekben törpe növésűvé vált. Így gazdaságilag is kimondottan károsnak bizonyult. Szaporodására jellemző, hogy az ikrát mindkét szülő őrzi. Manapság úgy tűnik, mintha visszaszorulóban volna néhány vizünkből (például a Fertő-tóból teljesen eltűnt); jelenléte mindenképpen káros és nemkívánatos.
Fekete törpeharcsa (Ictalurus melas): ez a faj jó példa arra, hogy a "szakértők" nem tanulnak saját hibáikból. Ezt a halat 1980-ban hozták be Olaszországból. Bár még csak kevés helyen figyelték meg - például a Tiszában, a Hármas-Körösben, stb. - de terjedése egyértelműen kimutatható. Hasonló életmódú és habitusú, mint a törpeharcsa, így sokáig egy fajnak vélték a kettőt, és a problémák is hasonlóak.

(Forrás)
Részletes leírás a hal tulajdonságairól és a róla kialakult tévhitekről

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport