Mert a háló nem csapda — beindult a Szombathelyi Televízió weblapja

Kósza világhálós bolyongásunk közepette megeshet, hogy az eltöltött idő múlását hibásan érzékeljük, és...

Első ránézésre kimért, kunstrukcióba ágyazott, felhasználóbarát összkomfortba helyezhetjük magunkat a Szombathelyi Televízió pár napja világot látott honlapján. Kapásból szembeötlik minden esszenciális tényező, amit egy helyi médium online variánsától szőrszálhasogatva megkövetelnénk. Jó biznisznek nem kell cégér alapon, a célszerűen megválasztott pasztellszínek nem tolakodnak feleslegesen orcánkba: a kezdőlapon a tavaszi égbolt zsenge kékje és a korallvörös szolidsága a mérvadó. Ezt az elgondolást csak a Falco és a Haladás csapatszínei, illetve a Savaria Fórum őszbarnította melléklete töri csak meg, a puritán egyszerűségű design imígyen hamar behízelgi magát.

A kezdőlapon természetesen a műsoroknak jut a centrális szerepkör: egészen pontosan három kiindulási pontot is kínálnak számunkra az alkotók, attól függően, mi alapján szándékozunk fürkészni közöttük. Egy kíméletlenségében is szellemesnek bizonyuló hirdetési banner — amely mentális zavarokat feltételez azoknál, akik az amúgy csak potenciálisan egetverő nézőszám ellenére sem a televíziónál hirdetnek — alatt tűnik fel az egyik ilyen. Ez a menüpont műsorújságokat megszégyenítő, kronológikus rendbe sorjázza a programokat, ellentétben a képernyő tetején leguruló, illetve bal oldalán is hangsúlyos szekciót kapó, fajtaspecifikus műsorszámok bemutatásával. A főoldalon hangsúlyosabb cikkek néznek velünk farkasszemet, ami a Híradó megszövegezett információcsokrát hivatott megkoronázni — ami viszont ténylegesen csak annyi, amennyi a műsorban elhangzik, elsöprő publicisztikákra és bővített hírekre tehát ne számítsunk.

Érzékletesen domborodik a bővítő jelleg: az a leíró részletezettség, amit egy sajtóorgánum nem engedhet meg magának a tévéműsor-szekcióban, gyönyörűen érvényre jut a rovatismertetőkben. Mert vajon egy papírkötegből megtudhatja-e a nyájas tévénéző, hogy a minden hónap harmadik hétfőjén jelentkező Medicina Kórház Magazin negyedórában bemutatja a Markusovszky Kórház valamely osztályát, és megszólaltatja annak főorvosát, vagy hogy a szerdai Szóljon Bele! stábja élő kígyóval is találkozott a gaztól benőtt Minerva lakótelepen? Ugyehogynem. Viszont az a tény, hogy a Szolgálatban című magazin ismertetőjében eszement túlkapást hajtanak végre a helyesírási hibák, valószínűleg nem a fokozott rendőri jelenlét számlájára írható...

A sajtóval bármiképpen összefüggésbe hozható weblapoknál ma már alapkövetelmény a névnappal is megtoldott dátum kezdőlapra biggyesztése, a nagyobb terjedelmű írások e-mailben küldhető, illetve nyomtatásra idomított változatai, vagy a főikonra klikkeléssel történő azonnali visszajutás a nyitólapra. Ezek egyikét sem mulasztották el a webes struktúrába applikálni, éppenúgy, mint a halvány tuttifruttiban játszadozó, láthatóan nem túl komolyra gyurmázott — éppen ezért emberközelibbre sikeredett — fórumot.
Extraként lehúzhatjuk gépünkre az „interneten fellelhető legrészletesebb programajánlót”, de egy szavazás keretében akár a honlap tetszési indexébe is beleszólhatunk. Ikszeljünk hát kedvünk szerint — hátha mi is építhetjük.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód