Dávid, az autóvarázsló - Ő tervezi a jövő Peugeot-ját?

Raffai Dávid Szombathelyen él, 18 éves és imádja az autókat. És Torinóban díjazták egy modell versenyen.

- Ez az eredmény indulásnak kiváló, de merre tartasz  a gimnáziumból?
- Elsőként a Budapesti Iparművészeti Egyetemet jelölöm meg, de hasonló szakon szóba jöhet még Sopron is.

- Hogy jut eszébe egy szombathelyi fiúnak Torinóba pályázni?
- Az Autópiac egyik számát lapozgattam, amikor felfigyeltem a kiírásra. Interneten utánaolvastam, aztán úgy döntöttem, munkához látok. Kicsit megkönnyítette a helyzetemet, hogy magyar pályázatra már készítettem autómodellt, így tudtam, mik az elvárások.

- És Magyarországon milyen eredményeket sikerült elérni?
- Sajnos idehaza nem sikerült különösebben felhívnom magamra a figyelmet, pedig indultam a Magyar Formatervezési Díjért is, ám fiatal koromra hivatkozva kizártak.

- Furcsa. Azt hittük, a fiatalság előnyt jelent.
- Kedvesek voltak. Minden anyagomat visszaküldték, levélben értesítettek, miben kell javulnom, hogyan kell még jobb tervekkel előállni, no meg "öregednem" a sikerért.

Ünnepség egy kastélyban, buli egy olasz vendéglőben

- Mi maradt meg benned Olaszországból, Torinóból?
- Izgalom, várakozás, no meg az Autómodell Tervezők Versenye-világkiállítása. Az első húsz helyezettet - köztük engem is - meghívták Torinóba. A kiállítás egy kastélyban volt, itt tartották az eredményhirdetést is. Aztán átvonultunk egy olasz vendéglőbe, és tartottunk egy laza bulit.

- Hogyan jutottál ki Torinóba?
- A pályázatnak két plakáttal és egy makettal vágtam neki, és természetesen egy jól sikerült autótervvel, ami az "insect" (rovar) fantázianévre hallgat, plusz egy angol nyelvű pályázati leírással. A modell tulajdonképpen egy kiváló áramvonallal rendelkező szuperjárgány. Felhasználását tekintve kisautónak készült, ami városon kívül is jól megállja a helyét. Az autó a testi fogyatékosok és a sérültek számára is kedvező megoldás. A jövő autóinál egyébként is alapvető szempont a fogyatékkal élők igényeinek kiszolgálása.

Két hónapig dolgozott az autón

- Mennyi időt igényelt a pályázati csomag elkészítése?
- A makett vitte el az idő nagy részét, több mint két hónapig készült. Először agyagból, majd gipszből, a végén szilikonból állt össze a teljes autóterv. Igazán ez volt a kihívás. Jól jöttek a suliban szerzett tapasztalatok.

- Honnan a "rovar autó" ötlete?
- Már régóta motoszkált a fejemben egy autó, amely formájában a rovarokhoz hasonlít. Szerintem a Volkswagen bogár is hasonló apropóból születhetett.

- Nem olyannak tűnsz, mint aki megelégszik ennyivel. Jelenleg milyen kihívások "mozgatnak"?
- Los Angelesbe elküldtem egy másik pályázatot is. Nemsokára pedig kezdődik a III. Peugeot autótervezési verseny, amire van egy kiváló ötletem.
Amennyiben az enyémet választanák, akkor életnagyságú makettet készítenek belőle. Az lenne a hab a tortán.

Ha matekórán szállja meg az embert az ihlet...

- Mikor jönnek a legjobb ötletek?
- A Peugeot matekórán köszönt be. Meg is lepődtem, gyorsan
leskicceltem, aztán otthon fejlesztettem tovább. A Peugeot amúgy a kedvenc
márkáim egyike, ezért nehezebb, hiszen sok séma van a fejemben ezzel a
típussal kapcsolatban.

- Így nem könnyű a tanulás, pedig mindjárt itt az érettségi.
- Hát igen. Rajzból is érettségizek, ami egyáltalán nem jellemző, de nincs mese, ez a kedvenc tantárgyam, így ragaszkodtam hozzá.

- Rajzból profi vagy. Kell még fejlődnöd?
- Ha egyetemre akarok menni, úgy emberábrázolásból mindenképpen. Sajnos, úgy tudom, autómodellekkel egyelőre nem lehet bejutni.

- Ahogy elnéz az ember, hosszú bőrkabát, nagy fémnyaklánc, lebegő hajfürtök, no meg a kismotor, amolyan művész feeling sugárzik belőled.
- Á, dehogy, ez a látszat! Nem igazán érzem magam jól szűk keretek közt, s nem kötnek le a modern, sablonos divatirányzatok, trendek sem. Úgy öltözködöm, ahogy jól esik. Ez persze néha kölcsönöz némi egyediséget, talán ezért gondolják rólam az ismerőseim, hogy kissé más vagyok. Amúgy kösz, jól érzem magam a "bőrömben".

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód