Megtilthatják, hogy háztartásonként három-négy autó parkoljon Szombathely közterületein

14 parkolót építenek a szombathelyi Rohonci út mellett, de elfogynak a szabad helyek.

"Itt már csak a Bem József sarkon lenne hely új parkolóknak" - mutatta a hétfő déli sajtótájékoztató közben Czeglédy Csaba (független), az érintett választókerület képviselője.

A Rohonci 66-68-as tömb mögött vagyunk, az óvoda mellett, ahol most egy kisebb földgyalu tünteti el a fáradt novemberi füvet az út mellett. Mint megtudjuk, 14 darab parkolóhelyet alakítanak itt ki, nagyjából 11 millió forintból, és ehhez egy fát kell kivágni. Nemény András polgármester (független) szerint a 14 parkoló nem sok, de a lakóknak könnyebbséget jelent.

Épülő parkoló a Rohonci út mellett
Épül az új parkoló a Rohonci út mellett
Mészáros D. Zsolt

A polgármester azt is bejelentette, hogy a Bartók körút 40. előtt, a jelenleg is parkolónak használt területet leaszfaltozzák, felfestik a csíkokat, tehát alkalmasabbá teszik a feladatára, várhatóan jövő tavasszal. Mintegy 100 autónak elég hely van itt, a munka nagyjából 20 millió forintba kerül.

Nemény emlékeztetett rá, hogy idén márciusban egy komoly parkoló-programot hirdettek meg Ha jönnek az uniós pénzek, sok parkolót építenek Szombathelyen 2023. March 30. 19:26 , ami összesen közel 300 új parkolóhelyet jelent. Ezekre már le is bonyolították a feltételes közbeszerzési pályázatokat, amint megérkezik az uniós TOP plusz program finanszírozásához az EU támogatása, azonnal el is kezdik a munkát.

Épülő parkoló a Rohonci út mellett
Egy fát vágnak ki a parkoló miatt
Mészáros D. Zsolt

Czeglédy hozzátette, sokáig tartott a 14 parkoló előkészítése, hiszen már 2020 tavaszán elindították, de még a Rendezési Tervet is módosítani kellett. Egy kérdésre válaszolva elmondta, az építés alatt álló területet korábban is parkolónak használták a lakók, így ezzel nem csökken a zöldterület.

Feltettük azt a kérdést is, meddig lehet bővíteni a parkolók számát. Hiszen ma már háztartásonként két-három autóval is lehet számolni, de lassan minden lehetséges területen parkolók lesznek. Miért kellene egy háztartás második-harmadik autójának parkolásához közterületet adni? - kérdeztük. ( Írtuk már A szombathelyi városvezetés elégedett a jelenlegi parkolási rendszerrel 2023. April 26. 07:32 , hogy egyes budapesti kerületekben már jogi korlátozásokat vezettek be.)

Valóban lehet ezt korlátozni - mondta Nemény András. Hozzátette, szóba került már, hogy megvizsgálják a kérdést, azt is, hogy Szombathelyen hol lenne szükség ilyen korlátozásra. Szerinte az lenne az ideális, ha több forrása lenne az önkormányzatnak, és akár többszintes parkolóházakat tudna építeni. Mindenképpen ez kell, hogy legyen a jövő - jegyezte meg.

Épülő parkoló a Rohonci út mellett
Átgondolják a szabályokat
Mészáros D. Zsolt

Hozzátette, átgondolják a szabályozást, és társadalmi vitára is bocsátják. Czeglédy Csaba szerint a fogyasztói társadalomból túlfogyasztói társadalom lettünk, mint mondta, tudomásul veszi, hogy a választások előtt ilyen nagy volumenű átalakításba senki nem kezd bele.

Kijelentette, ha képviselő marad a jövő évi választások után, akkor szorgalmazni fogja, hogy háztartásonként kettőben maximálják az autók számát. Semmilyen társadalmi érdek nem szól amellett, hogy egy háztartásból a harmadik, negyedik autóval parkoljanak közterületen.

Tudnak olyan lakásról, amit bérbe adtak, a tulajdonos is itt tárolja a második, harmadik autóját, és a bérlők is itt parkolnak. Ennek semmilyen indoka nem lehet - mondta a képviselő. Mert építhetünk emeletes garázsokat, de tíz év múlva megint ott tartunk, hogy kevés a parkolóhely.

Hozzátette, ha a Bem utca sarkára is parkolót építenek, akkor a választókerületében elfogy az üres terület, de játszóterek és zöldterületek helyén nem fognak parkolóhelyeket kialakítani.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet