153 milliós hiány miatt menesztették a szombathelyi szimfonikus zenekar igazgatóját

A lezárult belső vizsgálat szerint Mérei Tamás állítólag 3 év alatt gyűjtötte össze ezt a hiányt, miközben nem teljes körű jelentéseket adott le az önkormányzatnak és külön mappákban tartotta a kifizetetlen számlákat.

Mint már beszámoltunk róla Mi is ez a Mérei-ügy? 2015. January 27. 08:22 , a szombathelyiek többségét meglepetésként érte, amikor idén január elején az egyébként sikeres zenekari vezetőt és az Iseumi Nyári Szabadtéri Játékok újraszervezőjét könyvelőjével együtt azonnali szabadságra küldték. Az ok az önkormányzat tulajdonában lévő zenekarnál felmerülő nagy hiány.

Belső vizsgálatot indítottak az ügyben, de még annak lezárulta előtt azonnali hatállyal el is bocsátották Azonnali hatállyal elbocsátották Mérei Tamást 2015. January 29. 08:31 . A vizsgálat állítólag most elkészült. Információink szerint a következőket tartalmazza: Mérei Tamás maga jelentkezett Puskás Tivadar polgármesternél, hogy beszámoljon a hiányról, a polgármester pedig szinte azonnal belső vizsgálatot rendelt el. A vizsgálat nemrég zárult le.

Mérei Tamás
Bonyhádi Zoltán

Informátorunk szerint ebből az derült ki, hogy az elmúlt három év alatt (2012., 2013. és 2014.) 153 millió hiány keletkezett a zenekarnál. Vagyis évente hozzávetőlegesen 50-60 millió. (Arra most nem térnénk ki, hogy ez miből jött létre – hallani lehetett be nem érkezett pályázati pénzekről, visszalépett szponzorokról, vagy fedezett nélkül meghívott fellépőkről is.) Egyébként a zenekar éves költségvetése évente átlag 400 millió forint.

Amikor az ellenőrök kimentek a zenekar könyvelést átnézni, az elmúlt 3 év ki nem fizetett számláit külön mappákban találták. Kiderült, hogy a zenekar évről évre nem teljes körű elszámolásokat adott le a városnak. Ezt a vizsgálóbizottság előtt megjelent gazdasági vezető el is ismerte, amire azonban Mérei Tamás nem ment el.

Felhívtuk Mérei Tamást, aki elmondta, nem nyilatkozik, amíg hivatalosan nem zárul le az ügy. Annyit azonban közölt, hogy engedéllyel volt távol a meghallgatásról, észrevételeit és álláspontját írásban küldte meg az önkormányzatnak. Tehát az ügyben még folytatás következik. Ha a hiányra nem lesz elfogadható magyarázat, akkor feljelentést kell tennie az önkormányzatnak, hogy a teljes igazságot a nyomozóhatóság derítse ki.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Mi is ez a Mérei-ügy?

Vajon hogyan történhetett, hogy Szombathely egyik legnépszerűbb embere, Mérei Tamás, a Savaria Szimfonikus Zenekar vezetője, s még sok egyéb cím tulajdonosa hirtelen kegyvesztett lett, s ki tudja, milyen „büntetése” lesz.

Azonnali hatállyal elbocsátották Mérei Tamást

Új kézben a karnevál, láttuk az új Hali-stadiont, kiálltak az egyetem mellett. Olvassa újra percről-percre tudósításunkat.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet