Focival kezdenek a szombathelyi képviselők

Új kézben a karnevál, láttuk az új Hali-stadiont, kiálltak az egyetem mellett. Olvassa újra percről-percre tudósításunkat.

23:45 Itt a vége

És ezzel vége a közgyűlésnek, ha a szüneteket nem számítjuk, 15 óra hosszú volt.


22:45 Megszabadultak Méreitől

Czeglédy szerencsétlennek tartják, hogy így tárgyalják Mérei Tamás ügyét, mert hiába kértek részletes tájékoztatást arról, hogy mi történt. Bejelenti, hogy azonnali hatályú felmondást tervez a városvezetés. De a tájékoztatás után tudnának felelősen szavazni. Azt sem érti, hogy ha vizsgálat zajlik, miért kell annak lezárta előtt ilyen döntést megtenni.

Álláspontjuk szerint ez nem Mérei-ügy. 2012-ben csupán 2,2 milliónyi kifizetetlen számlája volt a zenekarnak, azóta sikerült ezt a 100 milliós adósságot felhalmozni. Czeglédy reméli, hogy nem csak el akarják vitetni Méreivel a balhét. Kijelenti, azt is fel kell tárni, ki hitegette, kinek a tudomásával mert fedezet nélküli kötelezettségeket vállalni.

Több tucatnyi számla nincs kifizetve, ez a napokban derült ki, és az is lehet, hogy ezek a számlák nincsenek lekönyvelve.

Nemény András azt kéri, a polgármester higgye el, nekik sem öröm, hogy ilyen ügyekről kell beszélni. De nem jó, hogy a képviselők is a médiából kapnak információkat. Látszott, hogy nagyon sztárolták, egészen az utolsó pillanatig, szerettek volna tiszta képet kapni.

Nemény biztos abban, hogy nem csak a jegyző és a Mérei ügye van, a Vasivíz vezetője például a saját édesapjának adott fegyelmit, mert gondatlanul bánt a cég vagyonával. Ezért javasolják, hogy minden önkormányzati cégnél legyen teljes körű átvilágítás, és ebben vegyen részt ellenzéki delegált is. Hogy Szombathely ne ilyen ügyekről híresüljön el.

Januári közgyűlés - délután
Gyorsan el akarják intézni
Vágvölgyi Bálint

Ipkovich szerint is jogvita lesz ebből az ügyből, mert folyamatban lévő vizsgálat közben bocsátják el rendkívüli felmondással. A többség megtagadta a részletes tájékoztatást, és most azt várják, hogy felelősen döntsenek. Ez jogsértő - jelenti ki. Ipkovich különösen azoknál a cégeknél tartja fontosnak a vizsgálatot, ahol az ellenzék nem kapott felügyelőbizottsági helyet.

Czeglédy leszögezi, hogy a képviselők jórészt kicserélődtek, és nekik kell felelősséget vállalniuk azért, ami az intézményeknél, cégeknél történik. Ha tavaly ősszel politikai váltás lett volna, ezek a vizsgálatok lezajlottak volna. Hangsúlyozza, a képviselők elemi érdeke, hogy részletes tájékoztatást kapjanak a cégekről. A most tervezett rendkívüli felmondás pedig példátlan a város életében.

Javasolja, legyen egy bizottság, ami szúrópróbaszeren ellenőrizne, és ebben legyen ellenzéki delegált is. Illés Károly kijelenti, a Vasivíz ügyében egy névtelen levelet kaptak, ki fogják vizsgálni.

Tóth Kálmán azt is furcsának tartja, hogy a károsultak éveken át nem jelentkeztek. Vagy a további megrendeléseket féltették, vagy túlszámlázás történt. Molnár körbeszól, ideje lenne zárt ülést elrendelni.

Ami a közvetítésben nem látszik: kényelmetlen székek

Állva hallgatja a közgyűlést Lendvai Ferenc. Elhisszük neki, hogy ennyi idő után már unja az ülést – mármint a széken ülést. Azt is megfigyeltük, hogy Molnár Miklós gyakran száll ki alpolgármesteri székéből és ül be a vendégeknek fenntartott párnás helyekre.

Molnár szerint a Czeglédy által javasolt bizottság most nem aktuális, mert éppen most alakítanak ki olyan szervezeteket, amelyek ellenőrzik és irányítják az intézményeket. A konkrét ügyről azt mondja, csak azt tudták ellenőrizni, amiről tudtak. Ő sem érti, miért nem jelentkeztek a károsultak, őket is súlyos felelősség terheli, mert lehetőséget adtak, hogy hosszú évekig folytatódjon így.

Ipkovich még most sem érti, miért nem kapnak részletes információkat. A jegyzőre utal, aki olyan gyorsan tűnt el, hogy nem lehetett megkérdezni tőle, kinek a megbízásából cselekedett. Most is hasonló a helyzet, senki sem kutatja, hová tűnt az a 100 millió forint.

Puskás kijelenti, a jelenleg zajló vizsgálat részeredményei alapján ezt a lépést kötelező megtenni. A részleteket még nem ismerik, néhány olyan információt kaptak hivatalos levélben, amik alapján meg kell tenniük az elbocsátást.

Czeglédy kéri, hogy februárra készítsék elő, hogyan lehet megalakítani az ellenőrző bizottságot. És kijelenti, nem igaz, hogy nem tűnt el pénz, lehet, hogy többszörös árat fizettek, azért, mert valakik nyomást gyakoroltak Mérei Tamásra.

Károlyi Ákos aljegyző emlékeztet, hogy két nappal ezelőtt Mérei felajánlotta lemondását, a törvény szerint ezt a munkaviszonyt rendes felmondással nem lehet megszüntetni. A munkaviszony megszüntetését a közgyűlés elé kellett hozni, mert a testület hatáskörébe tartozik.

Közben kiderült, hogy a pénzügyi elszámolások nem valósak, és a tartozás miatt kötelező volt kirendelni az önkormányzati biztost. A tények elegendő okot állapítottak meg a rendkívüli felmondásra.

Szavaznak, az ellenőrző bizottság létrehozását nem támogatják, azt sem, hogy a cégeket, intézményeket átvilágítsák. Czeglédy új javaslatot tesz, várják meg a vizsgálat végét, Mérei ajánlata a közös megegyezést is lehetővé teszi.

A polgármester a jegyző hivatalos véleményére hivatkozik, azok alapján nincs mérlegei lehetőség. Az aljegyző szerint viszont a közgyűlés választhatja a közös megegyezést.

Az ellenzék nem szavazott, a Fidesz 11 szavazatával azonnali hatállyal, rendkívüli felmondással elbocsátották Mérei Tamást, a szimfonikus zenekar igazgatóját.


22:30 Kiállnak az egyetem mellett

Nemény András örül, hogy most megerősítik az egyetemet egy határozattal, ami szerint a városnak fontos az egyetem. Ipkovich szerint az elmúlt években lefosztották a SEK-et, pedig részben a város adta hozzá a forrást.

Czeglédy szerint Hende Csabának el kell ballagnia Orbán Viktorhoz, és elmondani, hogy Szombathely önálló egyetemet akar. Azt mondja, el kell érni, hogy önálló gazdálkodású, vagy teljesen önálló egyetem legyen a városban. Mer ez fontosabb, mint egy futballstadion. Kijelenti, ha nincs egyetem, nincs felsőfokú műszaki képzés sem.


22:25 Önkormányzati biztos a szimfonikus zenekarnál

Ha Czeglédy Csaba nem mondja el, nem tudjuk meg, hogy önkormányzati biztost rendeltek ki a szimfonikus zenekarhoz. Szavaztak róla a képviselők, de az anyagban nem volt benne, és senki sem mondta ki hangosan. Czeglédy meg is kritizálta ezért a polgármestert.

Balassa Péternek nem működik a szerszáma

Ébresztő jellegű poént sütött el Puskás Tivadar: hiába nyomott, nem működött a szavazógép a Jobbik képviselője előtt. A polgármester a címben idézett mondattal leütötte a magas labdát:

Balassa Péternek nem működik a szerszáma. De, ha jól nyomja

– folytatja Puskás egy tanáccsal –

akkor működnie kell.

Így is lett, a következő szavazásnál már működött.


20:50 Két közgyűlés közti események

Ez az a napirend, ahol szabad a gazda. Ki is használják, főleg az ellenzéki képviselők.

Sorra hozzák elő az egyéni választókerületek kisebb problémáit, egyszerűen lehetetlen követni így, este fél tízkor.

Januári közgyűlés - délután
Tanakodás
Vágvölgyi Bálint

Szóba kerül a kiskertek gondja, a 86-os fizetőssé tétele, játszóterek állapota, parkolók festése, és még sok minden.

A touchpad új funkciójával ismerkedik Dr. Takácsné Dr. Tenki Mária

Az első találkozás mindig tartogat meglepetéseket – még akkor is, ha egy új hivatali laptopról van szó. A Fidesz képviselője hiányolta a tapipad oldaláról azt a sávot, amelyikkel görgethet. Örömmel siettünk segítségére: az újabb típusokon két ujjal egyszerre érintve és húzva a felületet fel és le görgethetünk a képernyőn. A próba sikerült, most már csak az ujjlenyomat olvasó kalibrálása van hátra.

Puskás Tivadar figyelmeztet, hogy az a két ülés közti beszámoló. Ipkovich szerint ez érdeki igazán az embereket.

Hallottak már az év Pinokkiója díjról?

Balassa Péter szerint a Jobbik is mindent megtett az M86-os ingyenessé tétele érdekében:

Mi nem zártuk le az utat, helyette az év Pinokkiója címet adtuk Hende Csabának.

A lényeg, hogy sikerült.

Most éppen azon vitatkoznak, hogy siker-e az, hogy február 1-től megint nem fizetős a 86-os. Merészebbek kitalálhatják, melyik oldal hogyan véli.

Este tízkor is fittek vagyunk

Jogos kérdés a fittség – pár perce Puskás Tivadar mondta jegyzőkönyvbe, hogy ő még éber. Az előbb Czeglédy Csaba erősítette meg, hogy a frakció még fitt – már csak három napirendi pont és vége a mai közgyűlésnek.

Horváth Attila mondott példát az M86-os ideiglenes ingyenességéről. Nem vállalkozunk arra, hogy ezt most szöveghűen visszaidézzük, de a lényeg a következő: szegény, mit sem sejtő nyugdíjasokat beültetjük a punk koncertre. Aztán amikor tiltakoznak a „zaj” miatt, akkor megígérjük nekik, hogy amíg megisszák a teájukat csend lesz, de aztán visszatér a zenekar és folytatja a koncertet.

Czeglédy kijelenti, a két ülés közti beszámoló a helye a vitáknak, és a város javát szolgálná, ha ezzel kezdenék az ülést. Az emberek jogosan érzik úgy, hogy a képviselők nem dolgoznak, ha késő este mondják el a körzetek problémáit. Ezért kellene a tévéközvetítést is visszaállítani.


20:05 És itt a karnevál átszervezés

Erről írtunk már bővebben, Nemény azt mondja, volt ennek előzménye. De fontos megjegyezni, hogy az idei karnevál szervezése már folyamatban van, és eközben veszélyes struktúrát változtatni. Attól tartanak, hogy ez a kárára mehet az eseménynek. Tudják, hogy jó színvonalú volt a szervezés, azt is, hogy az elszámolással voltak gondok. Akkor lennének nyugodtak, ha a meglévő emberekkel, a támogatásokat megőrizve, hosszabb előkészítés után döntenének.

Illés kijelenti, mindenkire számítanak, akikre eddig. De kerülni szeretnék például, hogy kuratóriumi tagok számláztak az alapítványnak. Öt főről hét főre akarják növelni a kuratórium létszámát.

Tóth Kálmán szerint a közalapítványra a megkötött szerződések miatt szükség van. De ha új feladatot akarnak adni az embereknek, az már komoly változás. Kijelenti, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft-nek ez nagy feladat, főleg egy évvel a Szent Márton Év előtt, mert arra a célra hozták létre a Kft-t.

Januári közgyűlés - délután
Ipkovich félti a karnevált
Vágvölgyi Bálint

Ipkovichnak a módszerrel van gondja, mert az veszélyes kapkodás. A karnevál több, mint gazdasági esemény, mindig kesztyűs kézzel bántak vele, de az elmúlt 16 évben nem merült fel ilyen probléma. Az alapítvány a szellemiséget is vitte tovább, most egy gazdasági társaságnak adják oda. Nem lehet minden szponzort beengedni, a légiókat nem lehet hamburger- és üdítőital reklámok alatt vonultatni.

Nagyobb önmérsékletet kér, indítsák el a vizsgálatot, de most ne pancsoljanak bele a folyamatokba. Majd a 2016-os karneválra át lehet szervezni.

Czeglédy javasolja, hallgassák meg a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetőjét, és kérdezi, van-e vizsgálat a karneváli közalapítványnál. Mint mondja, még tegnap is jelentkezett nála olyan vállalkozó, akinek 1,2 millióval tartozik a közalapítvány. Emlékeztet rá, hogy 2012-ben figyelmeztetett már, amikor két tag lemondott az alapítvány felügyelőbizottságából, mert átláthatatlannak tartották a gazdálkodás.

Puskás elmondja, február 5-ig tart az a vizsgálat, amit az alapítványnál elindítottak. Koczka kijelenti, nem a Savaria Turizmus Kft. ügyvezetőjének kell megszerveznie a karnevált, az alapítványnál marad a vagyon, a két épület, és az alapítvány bízza meg a munkák nagy részével a Savaria Turizmus Kft-t. Megismétli, amit a gazdasági bizottságban mondott, jobb, ha a nagyrendezvények szervezése egy kézben van.

Elutasítják, hogy csak jövőre változtassanak. Megszavazzék, hogy hét fős legyen a közalapítvány kuratóriuma. És most megválasztják az új tagokat. Nem tudjuk lejegezni a neveket, az biztos, hogy az elnök Csapláros Andrea.

Feszültség és egy lényegre törő interjú

Majd jövő héten

– ezt a választ kaptuk Vörös-Borsody Csillától, a Savaria Nonprofit Kft. igazgatójától, amikor megkértük, mi a véleménye a közgyűlés döntéséről. Jövő héten tehát várjuk a választ. Közben Szommer Ildikó, karneváligazgató már elhagyta a termet. Láthatóan megviselte döntés.


19:50 Miért így működnek a forgalmi lámpák?

Tóth Kálmán a Rumi út és a 86-os kereszteződésben rosszul vannak összehangolva a lámpák, túl nagy előnyt élvez a 86-os. Takátsné azt kéri, hogy a belváros lámpákat szereljék fel hangjelző berendezéssel a fogyatékkal élők miatt. Nemény szerint a forgalomérzékelők elomlását nem jelzik az önkormányzatnak, javasolja, legyen erre egy embere a hivatalnak.

Czeglédy a Bartók - Rohonci kereszteződésén szeretne javítani. Mint mondja, nincs rendjén, hogy hosszú sorok alakulnak ki a lámpáknál, és a kanyarodó autók egyszerűen nem férnek át a zöld jelzésen. Kéri, hogy vizsgálják ezt meg, és azt is, hogy egyirányúsítsanak belső utakat az óvodáknál.

Kelemen Krisztián is az akadálymentesítést kéri a Vörösmarty és a Szelestei utcák kereszteződésében. Kopcsándi a Bartók és a Paragvári kereszteződést említi, ahol szintén telezöld van. Puskás azt mondja, a rendszert szakemberek készítették el, de észrevételeket tehetnek, és a szakemberek eldöntik, érdemes-e változtatni.

Minden észrevételt megszavaznak, és megvizsgáltatnak.


19:30 Fizetőparkoló a kórháznál

Az egészségügyi övezetről írtunk már a gazdasági bizottság ülése kapcsán, a lényeg, hogy az egy óra fizetős plusz egy óra ingyenes parkolás csak a parkolóautomatákból vett jegyeknél lenne érvényes. Puskás bejelenti, megkereste őt a Nemzeti Mobilfizető Zrt. vezérigazgatója, és azt mondta, a korábban jelzett egy évnél gyorsabban is meg tudják oldani a dolgot.

Januári közgyűlés - délután
Károlyi Ákos aljegyző
Vágvölgyi Bálint

Nemény szerint ez a cég nem partner az ilyen kedvezmény bevezetésében, és később sem lesz az. De a parkolóőrök látják, mikor járt le a mobillal fizetett parkolási idő, és rá tudják számolni az egy plusz órát. Kéri, vizsgálják meg ezt a lehetőséget.

Horváth Attila is egyetért ezzel, és nem bízik abban, hogy egy monopolhelyzetben lévő cég fogékony lenne az ilyen innovációra. Kopcsándi József javasolja, vizsgálják meg a volt városi strand egy részének parkolóként való hasznosítását. Illés Károly azt mondja, a fejlesztési elképzelések között ez is szerepel.

Ipkovich megjegyzi, ha bevezették volna az ingyenes parkolást, nem lennének ilyen gondok. Megjegyzi, hogy a fizetőparkolási övezetben lakó többgenerációs és többautós családoknak lakásonként egy bérlet jár, kéri, vizsgálják meg ennek bővítését.

Elfogadják Ipkovich javaslatát, Nemény Andrásét nem.


18:55 És máris a SZOVA

Felügyelőbizottsági tagokról van szó, Nemény azt javasolja, hozzanak létre egy építőipari céget, ami indulhat a közbeszerzéseken, már a stadionépítésnél is.

Molnár azt mondja, már régen felmerült a dolog, azt kéri, hogy legyen idejük egy komplett jelentést elkészíteni a SZOVA működéséről és üzemágairól. Márciusig kér időt, a Vasivíznek és a SZOVÁ-nak is van építőipari részlege, van értelme foglalkozni a dologgal.

Czeglédy kifejti, az önkormányzat ne csak szemlélője legyen a beruházásoknak, igyekezzen azokból a legtöbb hasznot kivenni. Szerinte akár a különböző cégektől át lehet tenni egybe az ilyen részlegeket. A lényeg, hogy a közbeszerzési pályázatokban ne zárják ki a saját cégüket, és nyereséget termelne. Az biztos, hogy ezzel érdekeket sértenek, kíváncsi, hogy a közgyűlési többség hajlandó lesz-e erre, mert így az ismert építőipari cégek nem tudnának odaférkőzni a nagyberuházásokhoz.

Lendvai szerint is van benne fantázia, de a SZOVA vállát óriási adósság terheli. Nem biztos, hogy az a legjobb megoldás, ha ezzel is megterhelik a céget. Az idő is nagyon szorít, és lehet, hogy első munkának nagy falat lenne egy stadion építése. De meg kell vizsgálni, lehet, hogy később ebből a város csak profitálna.

Januári közgyűlés - délután
Balassa sokat szerepel
Vágvölgyi Bálint

Ipkovich szerint a rossz cégnek nincs, a jó cégnek van megrendelése. Ő még inkább felpörgetné a dolgot. Kijelenti, hogy a kötvény azért teher, mert használatlanul állnak az abból vásárolt területek. Ha azokat hasznosítanák, abból nyereség lenne. Önkritikát gyakorol, a korábbi nagyberuházásokat máshonnan érkező cégek valósították meg.

Puskás szerint most a SZOVÁ-t kell rendbe rakni, ők is igyekeznek. Molnár azt mondja, nincs vita abban, hogy meg kel vizsgálni a lehetőségeket. Más megalkotni egy céget, és más végigvinni az építőipari tevékenységet. Ő azt tudja vállalni, hogy megvizsgálják a kérdést. Ez egy lehetőség, biztos, hogy származnának belőle előnyök a városnak. De megvizsgálná az egyéb szombathelyi építőipari lehetőségeket is.

Balassa a bizottságban feltett kérdését említi, arra céloz, hogy Németh Gábor SZOVA vezérigazgató Celldömölkön is vezető tisztviselő egy cégben. Kijelenti, nem arról volt szó, hogy egy fél embert alkalmazzanak, Németh Gábornak a SZOVA érdekeiért kell dolgoznia, a jelenlegi helyzet szerint összeférhetetlen. Kérdezi, ezt miért nem mondta el Molnár Miklós, amikor decemberben kinevezték vezérigazgatónak Némethet.

A Karnevál szervezőinek sorsa is eldőlhet

Szommer Ildikó már megérkezett a közgyűlésre. A karneváligazgató a „nézőtéren” foglal helyet. Nem nehéz kitalálni, hogy a 16. napirendi pont tárgyalására kíváncsi. Ez az, amiben]a Savaria Történelmi Karnevál jövőbeni megszervezésével kapcsolatos döntések meghozatalára kerülhet sor. Ahogy korábban írtuk, a Savaria Turizmus Nonprofit Kft. alá terelnék a rendezvény megszervezését. A Kft. részétől Vörös-Borsody Csilla, ügyvezetőt, látjuk a teremben.

Puskás kéri a aljegyzőt, hogy az összeférhetetlenséget vizsgálja meg. Az aljegyző azt mondja, megvizsgálta, de a polgármester nem tágít. Molnár szerint Balassa valótlan állításokat tennie. Úgy érzi, amióta a Pro Savaria jobban szerepelt a Jobbiknál a választásokon, és Balassa kapott egy pártfeladatot.

Németh Gábor megbízás alapján dolgozik Celldömölkök, ahol korábban alkalmazásban volt. Ha Balassa úgy érzi, igaza van, akkor forduljon a kormányhivatalhoz. Molnár szerint ugyanezt eljátszotta az Óperint 18-cal kapcsolatban is. Kérdezi, megtette-e ott a feljelentést. Az nem működik, hogy nem bizonyított vádaskodásokkal a cégeik működését lehetetleníti el.

Balassa elmondja, megkapta a választ, és nincs kétsége, mit derítene ki a kormányhivatal. De - szerinte - Molnár a legelutasítottabb képviselő volt a választásokon, most mégis alpolgármester. Kijelenti, a közvéleményben az jön le, hogy a Pro Savaria beleugrott a Fidesz ölébe, aztán Németh Gábort nagy pénzért nagy pénzért megteszik vezérigazgatónak, aki közben máshonnan is pénzt keres.


18:45 Várunk

Megint nincs kezdés időben, de már nem lepődünk meg ilyeneken. Néhány képviselő azért már a teremben van.


16:40 Két óra szünet

Váratlanul két órás szünet következik, folytatás 18:45-kor. Kiderült, hogy Molnár Miklósnak van valami dolga, és nélküle nincs meg a Fidesz többsége.


15:45 Zanati kerékpárút - Mi legyen vele?

Balassa kérdezi, miért akarnak újabb lehetőséget adni egy olyan vállalkozónak, aki nem teljesíti a kötelezettségeit. És, hogy ezzel miért sért törvényt a közgyűlés.

Az aljegyző azt mondja, az önkormányzat bízik abban, hogy teljesít a vállalkozó, és ezzel nem sért törvényt.

Lendvai kijelenti, azt szeretnék, ha megépülne a kerékpárút. Az előző ciklusokban automatikusan hosszabbították a határidőket, most nem. A célt akarják elérni.

Az ügyről a bizottsági tudósításban Csütörtökön megtudjuk, milyen lesz az új Haladás-stadion 2015. January 26. 17:32 írtunk bővebben, a vállalkozó képviselője most sincs jelen.

Nemény azt mondja, úgy tűnik, a beruházó nem akarja megépíteni az utat, ha most nem hosszabbítják meg a határidőt, akkor talán észbe kapnak. Javasolja, ne hosszabbítsanak.

Illés Károly alpolgármester egyetért mindenkivel. Ha most felbontják a szerződést, akkor sem lesz forrásuk az út megépítésére. Az ingatlanokat meg lehet szerezni, de valószínűleg nem lehet értékesíteni azokat.

Balassa kijelenti, dönteni kell, eddig egyszer sem próbálták meg, hogy nem hosszabbítanak. Ha felbontják a szerződést, akkor is lehet tárgyalni a beruházóval.

Kopcsándi József azt javasolja, hogy emeljék fel a biztosítékot, mondjuk százmillióra, ha ezt nem teljesíti a beruházó, akkor nincs is pénze az útra. Szerinte így lehet kikényszeríteni a döntést. Puskás azt mondja, mintegy 300 millióba kerül az út, úgyhogy 100 millióval még nincsenek kisegítve.

Havas képek a városháza teraszáról
Közben megnéztük, milyen a város a városháza teraszáról - Galéria!
Bonyhádi Zoltán

Lendvai kijelenti, van egy állítólag milliárdos értékű ingatlan, de nem tudják, mi a valós értéke. 50 millió van letétben, de ahhoz kellene még 300 millió.

Nemény szerint nagyobb nyomást tudnak gyakorolni, ha nem hosszabbítani. Ráadásul a beruházó a városra van utalva, több ingatlana is van a város szélén. Ha akarnak valamit a várostól, bizonyítsanak - mondja.

A képviselők hosszú jogászkodásba kezdtek, nem is nagyon értjük. Horváth Attila a húzd meg, ereszd meg taktikáját támogatja, Lendvai nagyobb összegű biztosítékot javasol.

Balassa leejnyebejnyézi a szocikat, mert annak idején nem csináltak semmit. És a mostaniakat is, mert ők is. Kijelenti, a cég felszámolás alatt van, és ki vállalja a felelősségét, ha elslisszol.

Illés szerint ha eltűnik a cég, megmarad utána a két ingatlan és a letétben lévő 50 millió. De ha most nem hosszabbítanak szerződést, akkor ők már biztos nem építenek bicikliutat.

Lendvai Balassának vág oda, aki a szokásos jobbikos kommunikációt használja, mindenhol sötét összeesküvéseket lát, és úgy tesz, mintha ő nem lett volna képviselő az előző ciklusban. Javasolja, most egy hónapra hosszabbítsanak, addig nézzék meg, milyen lehetőségeik vannak, ha megszüntetik a szerződést.

Ezt el is fogadják, kiegészítve Molnár javaslatával, hogy ha a következő ülésen sem lesz itt a cég képviselője, akkor a szerződést felbontják.


15:40 Maradjanak a vagyonnyilatkozatok

A baloldali képviselők sorra kérik a jegyzőtől, hogy az őszi vagyonnyilatkozataik is maradjanak fent a városi honlapon, Czeglédy azt is mondja, hogy nem akarja visszavenni a leadott nyilatkozatot.


14:35 Átszervezik a hivatalt

Kopcsándi József frakciója nevében elfogadja, hogy a városvezetés hogyan alakítja a hivatali struktúrát, de tesz néhány kritikát. És javasolja, hogy fél év múlva nézzék át, hogyan működik az új struktúra.

Lendvai úgy látja, működőképes lesz majd. Tóth Kálmán felidézi, hogy az anyag szerint 25 fővel csökken a létszám, de ebből három főt csak áthelyeznek a karnevál átszervezése miatt.

Te azért „olyan” vagy

A 8. napirendi pont, az SZMSZ módosítása közben Balassa Péter kapta a szót, Horváth Attila szerint ő előbb jelentkezett. A polgármester elnézést kért és azt mondta igyekszik figyelni, hogy „egy ilyen egy olyan felszólalás legyen” - erre reagált Horváth Balassára mutatva: „Te azért olyan vagy.”

Balassa szerint a polgármester bezárta az ajtót és most keresi a kilincset. Most elmondják, hogy az átszervezéstől 100 millió lesz a megtakarítás, ezzel elismerik, hogy az elmúlt években pazaroltak. Emlékeztet rá, hogy ők egy alpolgármestert akartak, akkor is működne a város.

Januári közgyűlés - délután
Takátsné Tenki Máriának tervei vannak
Vágvölgyi Bálint

A Szent Márton irodát a Fidesz-többség hozta létre, és most megszüntetik, Balassa szerint ezzel beismerik, hogy tévedtek.

Horváth Attila kijelenti, ha valaki eltűnik a hivatalból, akkor gyorsan átszervezik. Úgy tűnik, az emberekhez keresik a feladatot és nem fordítva. És addig korai ezeket a módosításokat elfogadni, amíg nincs meg a város új jegyzője.

Rettegi Attila (Fidesz) kijelenti, változtak, csökkentik a hivatal feladatai, és az a lényeg, hogy a megfelelős ember legyen a megfelelő helyen. A Szent Márton iroda feladatai megmaradnak, csak nem a hivatal keretein belül működik majd.

Horváth Soma felidézi, több átszervezés volt, más koncepciók, most visszatérnek az eredetihez. Azt mondja, még kiderül, hogy a gigabizottságok sem szerencsések.

Takátsné Tenki Mária kifogásolja, hogy az új struktúrában nincs külügyi ügyintéző és nincs benne a turisztika sem. És így ezek a területek nincsenek jelen a hivatalban, pedig neki komoly tervei vannak.

Nemény András szerint ebben a ciklusban nagyon aktívak az egyéni képviselők, és ezzel nem tud lépést tartani a városüzemeltetési iroda, javasolja, vizsgálják meg ott a létszámnövelés lehetőségét.

Új laptopot osztottak a képviselőknek

A szünetben kapták meg vadonatúj hivatali laptopjukat a közgyűlés tagjai. Novemberben döntöttek a beruházásról. Ipkovich György már használja is. Az új HP márkájúak gépekből a képviselők kaptak, a városháza dolgozói és vezetői nem – tudtuk meg Keringer Zsolt informatikai vezetőtől.

Januári közgyűlés - délután
Itt a bizonyíték
Vágvölgyi Bálint

Molnár szerint akkor kell változtatni, ha annak szükségét felismerik. Az új struktúra sokkal egyszerűbb és a képviselők munkáját is megkönnyíti - mondja. Egyetért azzal, hogy időnként megnézik a működést.

Czeglédy kéri, hogy a közeljövőben kiírandó jegyzői pályázatot véleményezhesse a közgyűlés. A másik, hogy a városi tévé élőben közvetítse a közgyűlést. Megjegyzi, hogy az új szabályok szerint a képviselőknek visszaadják az előző évi vagyonnyilatkozatukat, pedig éppen a változásokban van a lényeg. De nem tiltja a törvény, hogy a honlapon fent legyen, pedig onnan már le is vették a tavaly őszi nyilatkozatokat.

Javasolja, hogy a honlapon maradjanak fent az előző vagyonnyilatkozatok. Bejelenti, hogy a baloldali frakció nem veszi át a régi vagyonnyilatkozataikat. A polgármester szerint fent vannak a vagyonnyilatkozatok.

Fent vannak a vagyonnyilatkozatok, de csak az ősziek

Megnéztük, fent vannak a vagyonnyilatkozatok a város hivatalos oldalán, de csak az ősziek.

Balassa bejelenti, hogy a Jobbik képviselői a hozzátartozók vagyonnyilatkozatait is nyilvánossá teszik. És kérdezi, mi van a volt jegyzővel, mert pletykák terjednek. Puskás azt mondja, az ügy vizsgálatot Zalaegerszegre tették át.

Károlyi Ákos aljegyző kijelenti, hogy a turisztika most az önkormányzati Savaria Turizmus Nonprofit Kft-hez tartoznak, nem a hivatalhoz. A külügyi feladatok pedig eddig is a polgármesteri kabinethez tartoztak.

Hozzáteszi, hogy a vagyonnyilatkozatokat az ere kijelölt bizottság tartja nyilván, ezt a szabályt nem szeghetik meg. A hozzátartozók nyilatkozatait pedig nem hozhatják nyilvánosságra.

Aggódott az ellenzéki képviselőért a polgármester

Nem hinnénk el, ha nem láttuk volna saját szemünkkel. A jegyzői felszólalás alatt Puskás Tivadar megkérdezte Nemény Andrástól, hogy kólát iszik-e. Nemény ugyanis cukorbeteg, és amikor megmutatta a polgármestrenek, hogy cukormentes a kólája, Puskás megnyugodott. Hát igen, egy orvos mindig orvos.

Czeglédy szerint nem rendeletet akarnak alkotni, a jogszabályokból nem lehet levezetni, miért akarják levenni a város oldaláról a vagyonnyilatkozatokat. Egyszerűen ki kell mondani, hogy a ciklus egész ideje alatt ott kell lennie a nyilatkozatoknak. Ha mindig leveszik, és vissza is adják a képviselőknek, akkor épp a jogszabályt nyírják ki.

Az aljegyző kifejti, a visszaadást törvény írja elő, ők úgy értelmezik, hogy ezek után nem kezelhetik a korábbi nyilatkozatokat. De megkérdezi erről a kormányhivatalt.

A közgyűlés végül Czeglédy minden javaslatát elutasítja, kivéve azt, hogy a jegyzői pályázatot a kihirdetés előtt beviszik a közgyűlés elé.


14:20 Új utcanevek

Nem tetszenek a javasolt nevek több képviselőnek, Kelemen Krisztián Bujtor Margit, fiatalon, a bombázásban elhunyt teniszezőnő emlékére, Ágh Ernő (Fidesz) Tóth István szobrászművész tiszteletére nevezne el utcát.

Horváth Attila szerint nem lenne kötelező a II. János Pál pápa utcát Szent II. János Pál pápa utcára átnevezni azért, mert a volt pápát szentté avatták. Nagyon sok papírmunkával, és állampolgári teendővel járna, előtte egyeztessenek a lakókkal.

Balassa Péter szerint kapkodnak a képviselők, nem kellene ilyen gyorsan dönteni arról, hogy más neve legyen a Víztorony utcának. De azért megszavazzák, a Víztorony helyett Bujtor Margit lesz az utca neve. A fideszes többség aztán megszavazza a Szent II. János Pál pápa utcát. És Tóth István is kap egy utcát.


13:50 Nem tudtak ingatlanokat eladni

A tavalyi költségvetést módosítják, Nemény azt kérdezi, melyik vagyontárgyakat nem sikerült eladni. Tóth Kálmán pedig arra kíváncsi, miért nem sikerült elnyert pályázati támogatást felhasználni.

Molnár azt mondja, a közben meghozott döntéseket kell átvezetni. Év közben sokszor volt olyan kiadás, aminek a vagyonértékesítést jelöltét meg forrásnak, így folyamatosan nőtt az elvárt vagyonértékesítés, ezért nem tudták azt teljesíteni. Kijelenti, a jövőben csak olyan kiadásokat lehet engedélyezni, amikre van forrás.

Januári közgyűlés - délelőtt
Kelemen Krisztián titkolózik
Bonyhádi Zoltán

Kelemen Krisztián (baloldal) javaslatot tesz, tavaly nem volt képviselői keret, és kéri, hogy legyen fejenként egymillió forint, amit a sürgős és kisebb összegű problémákra fordíthatnának.

Na, majd beszélünk

Esetlenül kezdte felszólalását Kelemen Krisztián: lát egy-két "érdekes pontot a költségvetésben, de erről most nem akar beszélni". Czeglédy, frakcióvezető rögtön elbeszélgetésre hívta.

Czeglédy emlékeztet rá, hogy most hét-hét az arány a kormánypárti és ellenzéki választókerületek között, reméli, hogy az ellenzéki területek nem lesznek számkivetettek. Ezt oldaná meg a képviselői keret, javasolja, hogy a 2015-ös költségvetést képviselői kerettel tervezzék.

Molnár azt mondja, dolgoznak majd rajta, tavaly nem képviselői keret volt, hanem a városfejlesztési bizottságnak volt egy ilyen alapja. Szerinte az ellenzéki körzetek sem lesznek hátrányban hiszen a városvezető politikai erő a következő választásokon meg akarja szerezni azt is. Nem érdeke, hogy háttérbe szorítsa a választókerületek felét.

Ipkovich kéri, hogy a képviselő vigye be a javaslatát a bizottsághoz, és ott majd döntenek. Lendvai kijelenti, egyetlen javaslatot utasítottak el tavaly, korrektül kezelték ezt a keretet.

Molnár kéri, a polgármester tegyen javaslatot arra, hogy legyen egy keretösszeg, a név már részletkérdés, és a bizottság majd dönt a képviselői javaslatok alapján. Februárra megpróbálják kidolgozni.

Horváth Attila szerint viszont ez alkotmányossági gondokat vet fel, a képviselők ugyanis jogilag egyenlők, nem lehet köztük többségi szavazással különbséget tenni. Molnár visszavonta a javaslatát.


13:35 Mit lehet még betenni a Szent Márton-kártyába?

Vannak ötletek, Nemény az ingyenes óvodai nyelvoktatás visszahozásának lehetőségét említi, akkor csak szombathelyiek élnének ezzel a lehetőséggel.

Lendvai a gazdasági bizottság javaslatát tolmácsolja, a Kalandváros jelenlegi kedvezményét ezzel a kártyával lehessen igénybe venni. Horváth Attila örül, hogy három javaslata is belekerült a módosításokba. Új javaslata is van, kellene egy turisztikai kártya is, amit a városba látogatók vásárolhatnának meg, és az is adna kedvezményeket.

Merénylet történt?

Még a biztosíték is megadta magát Nemény András felszólalása alatt. A polgármesteri pulpitus mögötti színes "jégcsapok" világítása oda lett. Ez kissé felrázta a hangulatot a nézőtéren. Itt volt az ideje, mert már majdnem elaludtunk.

Januári közgyűlés - délután
Elszállt az egyik égősor
Vágvölgyi Bálint

Puskás elmondja, tavaly 50 ezernél többször használták a kártyát és 39 helyen fogadják el, többségben önkormányzati szolgáltatók. Molnár szerint az adatok jelzik azt is, hogy vannak olyan intézmények, ahová egyszerűen nem mennek be a szombathelyiek, ezt is át kell gondolni.

Nemény javaslatát a Fidesz elutasította.


13:30 Mikor jönnek a hótolók?

Kérdezi Czeglédy, azt mondja többen is kérdezik tőle sms-ben. Azt is jelzik, hogy a 86-os főúton sem láttak hótolót. (Reggel óta szakad a hó Szombathelyen és környékén.) Puskás megígéri, tájékoztatást kér az illetékesektől.

Lendvai Ferenc azt mondja, dolgoznak a hótolók, az önkormányzat által felállított sorrend alapján tisztítják az utakat.


13:20 Megint a kiskertek

Jön a kiskertek bérleményeiről szóló anyag. Erről tegnap tartottak sajtótájékoztatót Kiskertbérletek Szombathelyen – Újratöltve 2015. January 28. 17:40 . Most a közgyűlésnek rá kell bólintania az egészre, és akkor újraköthetők a szerződések.

Januári közgyűlés - délelőtt
Horváth Soma nagyon komoly
Bonyhádi Zoltán

Nemény András az előzményekről beszél, ezt mi is összefoglaltuk tegnap Kiskertbérletek Szombathelyen – Újratöltve 2015. January 28. 17:40 . Nemény szerint ez azért nem sikertörténet, ez olyan, mintha nem tartjuk be a szabályokat, balesetet szenvedünk, a felgyógyulás után aztán bejelentjük, minden rendben van. Kijelentette, súlyos felelőssége van az előző városvezetésnek, mert megoldhatták volna az ügyet. És az országgyűlést is, ha még a nyáron elfogadják az MSZP javaslatait. Felhívja a figyelmet, jobban oda kell figyelni a törvényi változásokra.

Puskás megismétli, ő már tavaly április elején jelezte a gondot a minisztériumnak, mára rendeződött, igaz, mehetett volna gyorsabban is. Hangsúlyozza, nem ők voltak, akik sokat beszéltek az ügyről.

Czeglédy utal arra, hogy a szerződések megszűnése miatt a földhivatal elkezdte kiküldeni a leveleket, ebben azért nem az ellenzék volt a hibás. Szerinte, ha az őszi választások előtt küldik ki ezeket a leveleket, akkor most más arányok vannak a közgyűlésben. Kérte, nézze el nekik, hogy több száz szombathelyi érintő ügyben szólaltak meg,


13:15 Itt a délután, településrendezés

Azért csak nekiállnak, és máris, jön a településrendezési terv módosítása, mégpedig észrevételek alapján. Czeglédy azt kéri, szóban ismertessék a részleteket. A polgármester azt mondja, ez tipikus bizottsági feladat, de most szót ad a főépítésznek.

Kiderül, nem módosításról van szó, hanem azokról a válaszokról, amiket az észrevételekre adott a hivatal. 43 ügyről van szó. De nem szavazzák meg. Czeglédy bejelenti, azért tartózkodott a baloldali frakció, mert nem kaptak választ arra, hogy ezek melyik részét érintik a városnak.

A polgármester szerint egy és félmondatos módosításokról van szó, és újra szavaznak. Most átmegy, a baloldal megint tartózkodott.


13:05 Kevés volt a szünet?

Öt perccel elmúlt a kezdés időpontja, de egyelőre semmi. Lehet, hogy kevés az egy óra az ebédre?


11:55 Ebédszünet

Rövid lesz az ebédszünet, 13 óráig tart.


11:15 Utánpótlás-nevelés

Itt a következő napirend, a bizottsági üléseken kitárgyalt utánpótlás-nevelési központ létrehozása. Gyorsan kiderül, hogy nincs szó benzinkút építéséről az Illés Akadémiánál, ez egy hiba folytán került az anyagba. A gazdasági bizottság ülésén Csütörtökön megtudjuk, milyen lesz az új Haladás-stadion 2015. January 26. 17:32 csodálkoztak el rajta.

Molnár Miklós alpolgármester (Pro Savaria) a Vas Népe gazdasági bizottsági ülésről szóló cikkét idézi, hogy valótlanságokat írtak, és itt is kijelenti, hogy helyreigazítást kért a laptól.

Januári közgyűlés - délelőtt
Molnár Miklós felháborodott
Bonyhádi Zoltán

Ipkovich György itt is javasolja, hogy hozzanak határozatot a dozmati víztározó iránti igényről Csütörtökön megtudjuk, milyen lesz az új Haladás-stadion 2015. January 26. 17:32 , mert különben árvízveszély lesz az új központnál. És azt is kéri, mondják ki, hogy nem akarnak benzinkutat építeni.

Puskás azt mondja, ezt már jelezték a kormány felé. Illés Károly is azt mondja, hogy Ipkovich nyitott kapukat dönget, prioritást élvez a dozmati víztározó. Az árvíz az épületeket nem, csak a pályákat veszélyezteti. EU-s pályázatot várnak, benzinkutat pedig nem terveznek.

Ipkovich azért fenntartja a javaslatait, mert az lenne a tiszta és egyértelmű. Czeglédy azt kérdezi, ki a beruházó, milyen ütemezésben épül meg a központ. Kijelenti, ha rendesen átvilágítanák az Illés Akadémia működését, sokak hátán felállna a szőr. Százmilliós közpénzek mennek az akadémiához - mondja. És azt is, hogy a költségek duplája érkezik már az akadémiához, és ismerik azokat a szombathelyi vállalkozókat, akik karvalyként gyűlnek a közpénzek köré. Javasolja, hogy a polgármester kezdeményezzen vizsgálatot a 2012-as és 2013-as gazdálkodásról.

Vígh László válaszol, 2016 végére készen lesz ez a létesítmény. Kétágyas szobák lesznek, tantermek, öltözők, irodák, orvosi részleg, kondirészleg.

Czeglédy megismétli, miközben nagy sportberuházások zajlanak, a városnak nincs rálátása az Illés Akadémiára. Azt szeretné, ha az önkormányzatnak lenne delegáltja a kuratóriumban, és belenézhetnének a gazdálkodásba.

Puskás azt mondja, ezt csak kezdeményezni tudják, ezt el is fogadja a közgyűlés. Azt is, hogy tagot delegáljanak az alapítványban és a pénzügyi vizsgálatot is. Aztán megtiltják, hogy nem építhetek benzinkutat a központ mellé. és megsürgetik a dozmati víztározó építését.


9:40 Na, milyen lesz az új Hali-stadion?

Jön a bemutató, de erről lesz egy külön tájékoztatás is. Kezdődik a vetítés.

Annyit látni, hogy oszlopok lesznek a stadion homlokzatánál. Azt halljuk, hogy a stadion megközelítése megoldott. Sőt, arra is gondoltak, hogy a sajtó műholdas kamionokkal érkezik majd a meccsekre. És, hogy lesznek parkolók meg zöldterületek.

Stadion, biztos fontos meg minden, nagyon lelkes is vagyok. A tervekből most csak annyit látunk, hogy van középen egy zöld tv-képernyő, ez lesz a pálya, hozzá vezető nyilakkal. Szép lesz:)

Ahogy halljuk, a VIP-részleg mindenütt hangsúlyos lesz, na meg a médiáé. A VIP-et értjük, sokan vannak, akik szívesen mutatkoznak ott, ötszáz fős lesz a szektor. Örülünk, hogy a médiát kiemeltként kezelik, de kérdéses, lesz-e ekkora médiaérdeklődés.

Gyorskép, Czeglédy Csaba tette ki a Facebookra
Nyugat.hu

Vígh László miniszteri biztos mond adatokat. Nyolcezres lesz a stadion, de ez csak a közönség létszámát jelenti. A legjobbat akarják kihozni a stadionból, egyeztetnek mindenkivel, akivel csak lehet.

Egy óriás kibelezett villanykapcsoló

Na végre látjuk metszetben is ezt az új stadiont, egy hurkatöltőre hajaz, vagy egy lapos UFO-ra. Külső terv: egy kibelezett villanykapcsoló. UFA 4-es lesz, szuper, nyolcezer fő is egyszerre nézheti itt majd az NB1-es (vagy 2-es?) meccseket, de mennyibe kerül? És hány darab iskolai tornatermet lehetne ebből felhúzni, hogy legyünk már egy kicsit ünneprontók. Ráadásul kisebb mint a debreceni, de miért???:(

Czeglédy kérdez. Reméli, hogy az átmeneti időszakban megoldódik, hol játszik majd a csapat. Azt is, milyen magas lesz, mennyibe kerül majd az üzemeltetés, lesznek-e mélygarázsok. Reméli, hogy a jogszabályoknak megfelelő lesz a közbeszerzési eljárás, mert mér a fél város tudja, ki nyeri majd, és kihez kell dörgölőzni.

Puskás elmondja, döntés van már, hogy a Király-sportcentrumban lesznek a meccsek az építkezés alatt. Lendvai szívét az egész frakció nevében megdobogtatta (így mondta), és már most büszke rá. Kérdezi, hogy előírás-e, hogy a kapu közelében legyen a B-közép, mert ezt nem biztos, hogy a szurkolók ezt elfogadják.

Januári közgyűlés - délelőtt
Nézzék, ez a régi tévé a stadion
Bonyhádi Zoltán

Ipkovichnak is tetszik, kérdezi, hogy a tervezett kézilabdapályák átalakíthatók-e jégpályává, Debrecenben ezt megoldották. Horváth Attila (baloldal) azt látja, hogy gond lehet a vendégszurkolók elhelyezésével és közlekedésével.

Czeglédy megint pontos információkat hiányol, elsősorban a működtetésről. Úgy tudja, miközben az önkormányzat nem látta a terveket, egy bizonyos kör már igen, remélhetőleg nem a leendő generálkivitelező köre, mert az nem tiszta játék. Azt is kérdezi, hogy lesznek-e új pályák a megszűnő teniszpályák helyett.

Puskás azt mondja, egyetlen sportág érdekei sem sérülhetnek, megvan az új teniszpályák helye. Kecskés Lászlónak (Fidesz) is nagyon tetszenek a tervek, jó ötletnek tartja, hogy az összes sportág egy épületbe kerül, így olcsóbb a fenntartás. Kérdezi, hol van a mentők, a sportorvosok helye.

Takátsné Tenki Mária szerint ezt megérdemli a város, mert évtizedek óta kitűnő sporteredményei vannak. Szerinte ezzel megváltozik a város élete, és lendületet kap az egészséges életmódra nevelés is. Balassa Péter nosztalgiázik, de impozánsnak és gyönyörűnek tartja az épületet. Reméli, hogy nem lesz üres a stadion, mint a szomszédos városok NB II-es meccsein. Reméli, a Haladás visszakerül a régi, méltó helyére.

Na tippeljenek, hányan járnak Szombathelyen focimeccsre?

Az milyen, hogy miközben a sportbizottság elnöke azon aggódik, mi lesz a beruházás után a vívócsarnokkal, aközben nincs is a Haladásnak vívószakosztálya? - homályosít fel minket is Horváth Attila. Másrészt tudják, átlagban hányan járnak mostanság Szombathelyen focimeccsre, hány embernek készül ez a nyolcezer fős stadion? Válasz: 1500-nak. Tized ennyiből itt Szombathelyen pár éve, kényszermegoldásból színház épült...hogy folytassam a demagógiám.

Kopcsándi József (baloldal) szerint történelmi pillanat, mert mindenki hozzá akar szólni. Szurkol, hogy sikerrel záruljon az építkezés. Kívánja, hogy nyolc-tíz ezer néző töltse meg a stadiont, de fontos a többi beruházás is, főleg azok, amelyek munkahelyeket teremtenek. Kérdezi, hogy műfüves lesz-e pálya és rendben lesz-e a csapadékvíz-elvezetés.

Lendvai kijelenti, a tévéközvetítések a nézőszám csökkenését okozzák, de közben pénzt hoznak a csapatnak. Ha elérik az ötezres átlag nézőszámot, akkor kicsi lenne egy ötezres stadion.

Horváth Attila szerint nem fogják az ötezres nézőszám határait, még a háromezret sem. Az lesz a gond, ha a csapat NB II-es lesz, ezért verték félre tavaly a vészharangot.

Vígh László szerint a stadion minden előírásnak megfelel majd, a közbeszerzési eljárás is. A szurkolókat szigorú szabályok szerint kell szétválasztani, a stadion befogadóképességének tíz százalékával megegyező vendégszurkolóval kell számolni, vagyis 800-900 fővel. Szerinte bármilyen sportág használhatja majd, az igényektől függ. A pálya élőfüves lesz, ez az MLSZ előírása.

Januári közgyűlés - délelőtt
Ipkovich kérdez és javasol
Bonyhádi Zoltán

Ipkovich javasolja, vizsgálják meg a jégpálya megvalósíthatóságának lehetőségeit, és azt, hogy a patak mellett futó kerékpályánál érdemes lenne kerékpártárolót és egy bejáratot kialakítani. A válaszból kiderül, tervben van már.

De hol fognak a gyerekeink teniszezni?

Illés Károly:

a teniszpályák a Kenderesi utcai részre kerülhetnek.

Mindenki megnyugodhat tehát, aki a teniszpályákat hiányolta a tervekről, lesznek azok is.

Czeglédy kérdezi, ki írja majd ki a közbeszerzési pályázatot a kivitelezésre. Azt mondja, le kell porolni az elképzelést, hogy a városnak legyen építőipari cége, ennek az építkezésnek a haszna is a városnál maradhatna. Azt is kérdezi, mennyibe kerül a Király-sportcentrum átalakítása, és reméli, nem magánzsebbe jutnak ezek a pénzek.

Na, hogy marad tiszta a stadion teteje?

Teszi fel a kardinális kérdést Czeglédy, amit egyébként választójától kapott Facebookon.
Egy hallgató mellettem megoldja a problémát: "Közmunkások majd fogkefével letisztogatják"

Megszavazzák, hogy a közgyűlésnek joga lesz átnézni a közbeszerzési pályázatot, még meghirdetése előtt. Aztán elfogadják a beszámolót.


9:15 Kezdődik

És 15 perc késéssel Puskás Tivadar polgármester üdvözöl és megnyit. Hatékony, gyors és alapos munkát remél.

Takátsné Tenki Mária arra figyelmeztet, hogy itt az ideje leadni a vagyonnyilatkozatokat. Puskás bejelenti, van esélye, hogy a Szent Márton-terv kiemelt kormányzati projekt lesz.

Czeglédy Csaba (baloldal) a szimfonikus zenekar gazdasági vizsgálatát említi, kéri, hogy a zárt ülésen a képviselők részletes tájékoztatást kapjanak. A polgármester folyamatban lévő vizsgálatról beszél, de zárt ülésen elképzelhető, hogy lehet tárgyalni róla.
Januári közgyűlés - délelőtt
Ez még az eleje
Bonyhádi Zoltán

Nemény András (baloldal) a SEK-ről beszél, amit az új egyetemi kancellár ki akar üresíteni. Emlékeztet, hogy radikálisan csökken a hallgatók száma, oktatókat küldtek el, felére csökkent a költségvetés. A kari tanács kinyilvánította, hogy ebből elég, és önállósodni akar. Javasolja, hogy tárgyaljanak róla, és álljanak ki a SEK önállósága mellett, akár úgy, hogy önálló egyetemet hoznak létre.

Puskás szerint a kiüresítés csak az egyik lehetőség, a város célja, hogy maradjon és fejlődjön az itteni képzés.

Lendvai Ferenc (Fidesz) egyéb személyi ügyeket javasol, ez általában kirúgást vagy kirúgásokat jelent.

Dr. Takátsné dr Tenki Mária ma nem ebédel, helyette vagyonnyilatkozatokat vár

Ezzel a bréking bejelentéssel kezdi Szombathely egyetlen nőnemű képviselője 2015. első közgyűlését. Ő szedi össze a képviselők vagyonnyilatkozatait, aminek határideje rövidesen lejár. Ünnepi a közgyűlés ez, mert meleg van, és sokan vagyunk, mert mindenki kíváncsi az eljövendő szombathelyi szuperstadionra (tervére). Bent van Cola light és forró fekete, kint nagy pelyhekben hull a hó, csak jó lesz ez:)

Szoknom kell az új felállást, például alig veszem észre Balassát, úgy rögzült, hogy a Jobbikos fiatalember tőlem jobbra, a sarok ül. gyors mustránk után megállapítjuk: senki sem hiányzik, Czeglédy (baloldali frakcióvezető) sem lábadozik már, csak sántikál, a tegnapi oktatási bizottsági ülés Szó sincs korrupcióról, csak poénkodott a megvádolt tanár – derült ki a KLIK vizsgálatából 2015. January 28. 15:36 óta már eldobta a mankóját is.

Ipkovich György (baloldal) a Felsőőr felé vezető vasutat említi, amit Szombathely már előkészített. Kéri, hogy a következő hónapokban beszéljék meg a részleteket az osztrákokkal, és hozzanak egy támogató határozatot. A polgármester emlékeztet, hogy van egy munkacsoport, ahol ezen dolgoznak.

Januári közgyűlés - délelőtt
Az új szavazógép kijelzője
Bonyhádi Zoltán

Horváth Soma (baloldal) a gázfelújításokat vizsgáltatná felül, mert vannak olyan jelzések, hogy nem indokolt és plusz költségeket jelentő munkákat végeznek el. Kelemen Krisztián (baloldal) a piacon működő üzletek vasárnapi zárva tartását tárgyalná, és határozatot hozna arról, hogy a zárva tartás ezeket nem érinti. A polgármester azt mondja, a piacot nem érinti a vasárnapi zárva tartás.

Ez borzalmas

"Kis zöld sziget vagyok" - örül magának egy balos képviselő, akinek a vadiúj (bizonyára nem tízezres beruházásból készült) kijelzőtáblán egyedül neonzöldült be a neve. Nemcsak Puskás Tivadar zavarodott bele az új szavazatszámláló táblába és rendszerébe, de közröhej tárgya az egész. Mi magunk sem tudjuk elolvasni a neveket, pedig az első sorban ülünk, olyan borzalmas színekben jelennek meg a képviselői nevek. Ahogy egy képviselő mellettem összegez:

van világos zöld, van sötétzöld, és van egy piros-zöld jelzés, de melyik mit jelent?"

Azt pedig, hogy hányan szavaztak igennel és nemmel egy adott kérdésben, eztán rejtély marad, vagy hozunk távcsövet...mert elolvasni így, ebben a dizájnban nem tudjuk.

Balassa Péter (Jobbik) kérdezi, jelen van-e a zanati kerékpárút építésére kötelezett beruházó, ha nincs, akkor az erről szóló ügyet vegyék le a napirendről. Puskás szerint a napirend tárgyalásakor kell itt lennie, nem az ülés elején.

Szavazások, Balassa javaslatát elutasítják, ahogyan az ellenzéki javaslatok többségét is. Az egyéb személyi ügyeket, Lendvai javaslatát elfogadják, azt is, hogy kiállnak a SEK mellett.


9:00 Nagy a nyüzsi

Nagy a nyüzsi a teremben, jó a hangulat, úgy látszik, fel vannak pörögve a képviselők. De késik a kezdés.


Na szóval, néhány hónapos hétfőzés után ismét csütörtök lett a közgyűlés napja. Többen is kérték ezt korábban, de most úgy jártunk, hogy a hét minden eddigi napjára esett egy bizottsági ülés. Vagyis, ez a hét a közgyűlésről, a napirendi pontokról szól, és mire eljutottunk ide, addigra mindenki tisztában van a terítékre kerülő ügyekkel.

Mert írtunk róluk már előzetesünkben Nem jár eztán sem plusz egy óra ingyenparkolás - kiderült, ki szervezheti a Savaria Karnevált 2015. January 24. 12:55 , aztán ott voltunk a gazdasági és városstratégiai bizottság ülésén Csütörtökön megtudjuk, milyen lesz az új Haladás-stadion 2015. January 26. 17:32 . Hallgatóztunk egyik kicsit Lesz ingyen parkolás a szombathelyi kórháznál, csütörtökön már a Hali stadiont is láthatjuk 2015. January 27. 19:34 a jogi és társadalmi kapcsolatok bizottságában, tegnap délelőtt pedig meglestük az oktatási és szociális bizottságot Szó sincs korrupcióról, csak poénkodott a megvádolt tanár – derült ki a KLIK vizsgálatából 2015. January 28. 15:36 munka közben.

Most már nincs más dolgunk, mint hogy végigkövessük magát a közgyűlést, ami perceken belül el is kezdődik. Itt percről-percre tudósítással jelentkezünk, ha valaki az élőképre kíváncsi, kattintson ide Élőképes közvetítés a szombathelyi közgyűlésről May 26. 09:10 .

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Nem jár eztán sem plusz egy óra ingyenparkolás - kiderült, ki szervezheti a Savaria Karnevált

És még sok egyebet is tárgyal csütörtökön a szombathelyi közgyűlés, íme, előzetesünk.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet