Egyre nagyobb a botrány a kétfarkúak lerombolt szombathelyi buszmegállója körül

A fideszes önkormányzati képviselőnek tetszik a "lelkes civilek” akciója, ami az ellenzék szerint nemcsak törvénytelen, de életeket is veszélyeztetett. Közben a buszmegállót visszarakták a helyére.

A Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) szombathelyi buszmegállójának eltűnése Lebontották a kétfarkúak színes buszváróját Szombathelyen az éjjel 2019. June 25. 09:57 egészen az országos lapokig ért, így általános tájékozódás végett az öt órára meghirdetett sajtótájékoztató előtt érkezem a helyszínre.

Józing Antal

Meg is lelem a hányattatott sorsú objektumot a kölcsönző épülete mögé beszórva, három MKKP-szimpatizáns társaságában.

Ők először elismétlik a korábbiakat, hogy aztán közösen találgassuk, hogy mi értelme volt ide - kb. 100 méterrel az eredeti helyszíntől - cipelni a meglehetősen súlyos szerkezetet, amit meg is emelünk négyen. Egyszerűbb lett volna felszórni egy platós járműre.

Kétfarkú aktivisták
Józing Antal

Mindenesetre nem tudunk rájönni a logikára.

Egyikük azt mondja, nem sokkal korábban egy teherautót látott a parkban, talán a megállóért jött, de látva az aktivistákat, távozott. Társai szerint ennek kicsi a valószínűsége.

Mindenesetre tényleg fura egy akció volt ez, aminél már csak Sátory Károly fideszes önkormányzati képviselő Facebook-bejegyzése a szerencsétlenebb.

Először is törvénytelennek nevezi a buszmegállót (aminek helyben maradásáról önkormányzati határozat van), másrészt lelkes civileknek azokat, akik elbontották a szerkezetet.

Ezekből csavarták ki a csavarokat
Józing Antal

Hogy valóban mennyire civilek bontották-e el, azt nem tudni, mindenesetre a kutyapárt a maga egyszerű eszközeivel igencsak hatékonyan tudja felhívni a figyelmet a Orbán-rendszer ellentmondásira. (Ebben az esetben: a városnak volt pénze egy 16 milliárdos stadionra, de sok olyan helyszínen van, ahol az emberek három évtizede várnak egy buszmegállóra.)

Közben kicsivel odébb, a buszöbölnél Horváth Attila önkormányzati képviselő (Éljen Szombathely!) tart sajtótájékoztatót, hogy a buszmegállós történet különböző aspektusaira hívja fel a figyelmet.

Először is feleleveníti a teljesen rendezett törvényi hátteret, másrészt felháborodásának ad hangot amiatt, hogy valakik egy éjszaka kicsavarozták az építmény összes csavarját, majd otthagyták.

Horváth Attila
Józing Antal

Merthogy így napokon keresztül ott állt a baleset- és talán életveszélyes buszmegálló, miközben gyerekek, öregek használták. Amikor az MKKP erre rájött, visszacsavarozta a csavarokat, hogy aztán a következő éjszaka valakik elcipeljék a várót a kölcsönző mögé.

Horváth Attila szerint Sátorynak mint képviselőnek és igazgatónak szégyellnie kellene magát, hogy a törvénytelenség és a balesetveszély tetszik neki.

Az ellenzéki képviselő meglehetősen indulatosan beszél a politikai ellenfeléről, hazugnak és gonosznak nevezve, egyben felszólítva, hogy vonuljon ki a szombathelyi közéletből. Balázsy Péter jobboldali polgármester-jelölttől azt kérdezte, hogy mit szól Sátory tevékenységéhez.

Lapunk kérdésére elhangzott: az MKKP feljelentést tesz az ügyben.

A helyszínen levő kutyapárti szimpatizánsok pedig azt mondták, még nekilátnak visszaállítani a buszmegállót.

És ez időközben meg is történt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? A szerkesztőségünkkel szeretne közölni valamit? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: [email protected]

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet