3 214 611 Ft, 145 támogató. Köszönjük!
Légy része az igazságnak!

2035 után csak szintetikus üzemanyaggal lehet belső égésű motoros autót értékesíteni az unióban

De mi is az a szintetikus üzemanyag?

Az EU döntése értelmében 2035 után nem lehet hagyományos dízel és benzines új autókat értékesíteni, csak ha szintetikus üzemanyaggal működnek. Az új hajtóanyag szabályozásának már most nekilátott az Európai Bizottság – írja az autoszektor.hu .

A szintetikus üzemanyag nem új találmány , már több mint 100 évvel ezelőtt is készültek Németországban, de igazán ismertté az utóbbi egy évben vált a kifejezés. A Porsche már most azon dolgozik, hogy szintetikus üzemanyagokat előállító gyárat indítson, amely évi 55 millió litert céloz meg 2024-re, 2026-ra pedig 550 millió litert.

A benzint és a gázolajat olajjal állítják elő, de alapvető kémiai szerkezetüket hidrogén- és szénatomok alkotják. Ezeket a szénhidrogéneket vízből kinyert hidrogén és a levegőből származó szén felhasználásával elő lehet állítani.

Ez a folyamat sok energiát igényel , de ez az energia megújuló forrásokból, például szél- vagy napenergiából is előállítható. Mivel a folyamat szenet von ki a légkörből, segít ellensúlyozni az üzemanyagot ténylegesen elégető motorok kibocsátását.

Jelenleg nem olcsó mulatság az előállítás. A Royal Society tudományos intézete szerint mindössze egy liter szintetikus dízel üzemanyag 4 fontba kerül adózás előtt . A méretgazdaságosság és a további technológiai fejlesztések csökkenthetik a költségeket – de valószínűleg soha nem lesz olyan olcsó, mint a ma vásárolt benzin és gázolaj.

Az uniós szabálytervezetek szigorúbbak, mint az alacsony szén-dioxid-kibocsátású üzemanyagokra vonatkozó, néhány más uniós éghajlat-politikai intézkedésben szereplő szabályok.

Például az országok bizonyos üzemanyagokat akkor is használhatnak az EU megújuló energiaforrásokkal kapcsolatos célkitűzéseinek teljesítéséhez, ha azokkal nem 100, hanem 70 százalékos kibocsátásmegtakarítást érnek el, de ez az engedmény jelen állás szerint nem vonatkozik majd a szintetikus üzemanyagokra.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Gazdaság