Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

„Joy(ce) to the world” – Bloomsday 2006.

Bloom vasi ünnepe úgy tűnt, maradt egy belsős, magaskultúra-rajongó csoport egynapos találkozója...

Délelőtt fél tizenkettőkor, a Művészetek Háza elől induló Bloom-napi promenáddal jelezték a rendezők: idén is kezdetét vette James Joyce regényhősének egynapos szombathelyi tévelygése. A hivatalos startot azonban a – Fő tér átalakítása miatt az Iseumba áthelyezett – megnyitó ceremónia jelentette, amelyen ír és magyar zászló (szél híján nem beszélhettünk lobogóról…), egy a Képtár elé helyezett, óriásokra méretezett szék, valamint a Bartók Béla Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának játéka jelezte a járókelőknek: a leharcolt szentély szomszédságában ismét összegyűltek a bloomolók. A déli hőségben megnyugvással vehette tudomásul a – nagyrészt a média képviselőiből, valamint néhány Joyce-fanatikusból álló – közönség, hogy a védőital a legnemesebb kivitelben, Guiness formájában áll rendelkezésre. A rendezvényt évek óta megtisztelő Brandan McMahon ír nagykövet és Ipkovich György szombathelyi polgármester Leopold Bloomot, a rendezvényt és a várost méltató szavai után a Joyce Társaság tagjai megpecsételték a nyitóhelyszínt. A polgármester és a nagykövet ezután meglátogatta James Joyce Fő tér 40-41. alatt található szobrát, mintegy külön is leróva tiszteletüket a neves író előtt.

Megnyitott a Művészetek Háza hátsó udvarában a „Café Bloom”

Fél egykor aztán már több helyszínen is folytatódott a program. Az érdeklődők részt vehettek a „Bloom-Unio” útvonalon, amely során az Iseumtól az alkalmilag Stephen Dedalus-ról (Joyce főművének fiatal hőséről) elnevezett Szent Quirinus-sétányon keresztül egészen a főiskoláig barangolhattak, miközben helyi képzőművészek installációt és egyéb alkotásait tekinthették meg. (A pecsételés természetesen itt sem maradt el.) Eközben megnyitott a Művészetek Háza hátsó udvarában a „Café Bloom”, amelyben Szabó Gábor – ottjártunkkor – kis számú érdeklődő előtt városunk polgárságának helyzetéről elmélkedett.
A Művészetek Háza Pincegalériájában „Digit-Bloom” néven digitális fotókiállítás várta az érdeklődőket. A tárlat meglehetősen modern alkotásai kellemes perceket okozhatott a látogatóknak egy szöveges-képes összeállítás, amelyben Paul Auster Timbuktu című regényéből vett idézetek, valamint az azokhoz igazított illusztrációk segítségével egy fiatal fiú és a Fluxus hajfény nem éppen rózsás viszonyát kísérhettük nyomon.

Ezután a szimpózium Joyce irodalmának elméleti síkjain folytatódott…

16 órától a Berzsenyi Dániel Főiskola dísztermében elkezdődött az idei Bloomsday egyik legfontosabb eseménye, a XX. Nemzetközi James Joyce Szimpózium „Joyce-i Uniók” névre keresztelt plenáris ülése. Az ülés szakmai részének megkezdése előtt Gadányi Károly, az intézmény főigazgatója mondott ugyancsak szokványosnak induló, ám végül mégis kellően frappáns, humoros és – nem mellékesen – rövid beszédet. Ezután a szimpózium Joyce irodalmának elméleti síkjain folytatódott, amelyek taglalásától ezúttal megkíméljük olvasóinkat.
A Bloom-nap záróeseményeire a Képtárban került sor, ahol a vendégek kellemes ételek és italok társaságában beszélgethettek, szórakozhattak. 20 órától a kitartóbbak megtekinthették az „A”-teremben az ULIXES című interperszonális operát, míg egy órával később a „B” teremben bemutatták a DÁBLIN No. 8 grafikai mappát. A kíváncsiak retrospektív kiállítás formájában a korábbi hét alkotással is ismerkedhettek.

Fotó: Lovagi Milán

Kedves Olvasó!

Hangot szeretnénk adni nektek! Kérjük, segítsetek nekünk abban, hogy elindítsuk új stúdiónkat, és hogy minél több beszélgetést és videót készíthessünk veletek, nektek!

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Közélet

Tovább az oldalra