„Joy(ce) to the world” – Bloomsday 2006.

Bloom vasi ünnepe úgy tűnt, maradt egy belsős, magaskultúra-rajongó csoport egynapos találkozója...

Délelőtt fél tizenkettőkor, a Művészetek Háza elől induló Bloom-napi promenáddal jelezték a rendezők: idén is kezdetét vette James Joyce regényhősének egynapos szombathelyi tévelygése. A hivatalos startot azonban a – Fő tér átalakítása miatt az Iseumba áthelyezett – megnyitó ceremónia jelentette, amelyen ír és magyar zászló (szél híján nem beszélhettünk lobogóról…), egy a Képtár elé helyezett, óriásokra méretezett szék, valamint a Bartók Béla Zeneiskola Ifjúsági Fúvószenekarának játéka jelezte a járókelőknek: a leharcolt szentély szomszédságában ismét összegyűltek a bloomolók. A déli hőségben megnyugvással vehette tudomásul a – nagyrészt a média képviselőiből, valamint néhány Joyce-fanatikusból álló – közönség, hogy a védőital a legnemesebb kivitelben, Guiness formájában áll rendelkezésre. A rendezvényt évek óta megtisztelő Brandan McMahon ír nagykövet és Ipkovich György szombathelyi polgármester Leopold Bloomot, a rendezvényt és a várost méltató szavai után a Joyce Társaság tagjai megpecsételték a nyitóhelyszínt. A polgármester és a nagykövet ezután meglátogatta James Joyce Fő tér 40-41. alatt található szobrát, mintegy külön is leróva tiszteletüket a neves író előtt.

Megnyitott a Művészetek Háza hátsó udvarában a „Café Bloom”

Fél egykor aztán már több helyszínen is folytatódott a program. Az érdeklődők részt vehettek a „Bloom-Unio” útvonalon, amely során az Iseumtól az alkalmilag Stephen Dedalus-ról (Joyce főművének fiatal hőséről) elnevezett Szent Quirinus-sétányon keresztül egészen a főiskoláig barangolhattak, miközben helyi képzőművészek installációt és egyéb alkotásait tekinthették meg. (A pecsételés természetesen itt sem maradt el.) Eközben megnyitott a Művészetek Háza hátsó udvarában a „Café Bloom”, amelyben Szabó Gábor – ottjártunkkor – kis számú érdeklődő előtt városunk polgárságának helyzetéről elmélkedett.
A Művészetek Háza Pincegalériájában „Digit-Bloom” néven digitális fotókiállítás várta az érdeklődőket. A tárlat meglehetősen modern alkotásai kellemes perceket okozhatott a látogatóknak egy szöveges-képes összeállítás, amelyben Paul Auster Timbuktu című regényéből vett idézetek, valamint az azokhoz igazított illusztrációk segítségével egy fiatal fiú és a Fluxus hajfény nem éppen rózsás viszonyát kísérhettük nyomon.

Ezután a szimpózium Joyce irodalmának elméleti síkjain folytatódott…

16 órától a Berzsenyi Dániel Főiskola dísztermében elkezdődött az idei Bloomsday egyik legfontosabb eseménye, a XX. Nemzetközi James Joyce Szimpózium „Joyce-i Uniók” névre keresztelt plenáris ülése. Az ülés szakmai részének megkezdése előtt Gadányi Károly, az intézmény főigazgatója mondott ugyancsak szokványosnak induló, ám végül mégis kellően frappáns, humoros és – nem mellékesen – rövid beszédet. Ezután a szimpózium Joyce irodalmának elméleti síkjain folytatódott, amelyek taglalásától ezúttal megkíméljük olvasóinkat.
A Bloom-nap záróeseményeire a Képtárban került sor, ahol a vendégek kellemes ételek és italok társaságában beszélgethettek, szórakozhattak. 20 órától a kitartóbbak megtekinthették az „A”-teremben az ULIXES című interperszonális operát, míg egy órával később a „B” teremben bemutatták a DÁBLIN No. 8 grafikai mappát. A kíváncsiak retrospektív kiállítás formájában a korábbi hét alkotással is ismerkedhettek.

Fotó: Lovagi Milán

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Közélet