Ágyékig érő víz az aluljáróban – Özönvíz Szombathelyen

Az elmúlt napok kánikulái után sokan fellélegeztek, amikor csütörtökön délelőtt a tűző napsütés helyett...

A felhőszakadás több ütemben érte el a várost, az intenzitására jellemző, hogy tíz másodperc alatt totálisan bőrig lehetett ázni. A szinte tömör vízfüggönyt látva azonnal elindultunk a Zanati úti aluljáróhoz, ahol napra pontosan egy évvel ezelőtt már komoly kalandban volt része néhány figyelmetlen autósnak. (Lásd 2005.június 29-i cikkünket: Vízirally Szombathelyen)

A szimatunk ezúttal sem csalt. Szemtanúi lehettünk, amint a rohamosan emelkedő vízbe sorba hajtanak bele az autósok. Az első próbálkozók még átjutottak a túlpartra, igaz, többen közülük már rendszám nélkül. Azt leszabta a víz. Nem kellett sokáig várni az első áldozatra, a híd alatt lefulladt autóból csak nehezen mászott ki a sofőr, köszönhetően a már 80-90 centis víznek. De a látvány nem riasztotta el a mögötte érkezőt, így ő is bent rekedt a „tó” közepén.

A vakmerő autósokat látva tárcsáztuk a tűzoltóságot, akik értesítették a rendőröket is. Mire a helyszínre értek, addigra négy személyautó és két teherautó játszott kishajót a víz közepén. A tűzoltóknak végül két teherautót és egy személyautót kellett kicsörlőzniük, a többieket segítő kezek kitolták a vízből.

A lánglovagok nem merték megkockáztatni, hogy átkeljenek a nagy vízen, ezért a fél várost megkerülve jutották át a híd másik oldalára. Közben egyre több autós jött vissza a hídhoz, ők közben észrevették, hogy elhagyták a rendszámaikat. Három sofőr a tökig érő vízben a lábával kutatta a zavaros víz alját és összesen nyolc rendszámot szedtek össze. A többségének meglett a gazdája, a többi egy rendőrautóban végezte.

A „parton” közben gyűlt a nép. Előkerültek a fényképezőgépek és a videokamerák és természetesen a szidalmak is. Volt, aki a polgármestert pocskondiázta, volt, aki a kormányt. Közben a csatornából tovább bugyogott fel a szennyvíz. A magyarázatot a vízirally-s cikkünkben megtalálja a Tisztelt Olvasó.

Az eső közben elállt, de valahonnan szinte mindig hallatszott sziréna. A tűzoltók nem unatkozhattak ezen a délelőttön. Sokáig dolgoztak a Markusovszky kórház vízben álló pincéjében, jártak családi házaknál, üzleteknél, pizzériában, a szivattyúk megállás nélkül zakatoltak. Akadt olyan ház, ahol a csatorna tartalma teljes egészében visszaáramlott, így lebegő ürülékdarabok között kellett dolgozni.

Amikor a tűzoltók végeztek és visszatértek a laktanyába már kapták is a következő feladatot: ki kellett szivattyúzniuk saját pincéjüket is, amit szintén elárasztott a víz.

Nem unatkozhattak a Kőszeg, Körmend, Sárvár környékén élők sem, itt ráadásul még viharos szél is tombolt. Veszprém megyében sok fa kidőlt a 110 km/h-s szélviharban, ami a Balatonra is lecsapott. Az ítéletidőt borsó nagyságú jég fűszerezte.

Képgalériánk Szombathelyen készült. Az esernyő semmit nem segített, fél perc alatt bőrig áztunk, fényképezőgépestől együtt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Galéria