A padlón feküdt, feje körül hatalmas vértócsa vöröslött – 22 éve halt meg Zámbó Jimmy

2019 januárjában rekonstruálták, hogyan halt meg az énekes. Rendőrségi és kórházi akták alapján derült ki az igazság.

22 évvel ezelőtt, 2001. január 2-án halt meg egy fejlövés következtében Zámbó Jimmy. Halála után legendák, találgatások, összeesküvés-elméletek sokasága látott napvilágot, öngyilkosságról, ravaszul kitervelt gyilkosságról beszéltek.

2019-ben aztán a család egy jó barátja, Vágó Imréné ezredes, Csepel akkori rendőrkapitánya rendet tett egy könyvben rendőrségi, kórházi akták, személyes visszaemlékezések alapján. A Bors ezek alapján rekonstruálta akkor a történteket.

A mentők értek oda elsőként

A mentők központjába 5 óra 13 perckor érkezett a hívás, és mindössze hét perccel később már meg is érkezett Jimmyék házához a mentő­autó. A kerületi kapitányság ügyelete 5 óra 35 perckor a rendőrség központi ügyeletén keresztül értesült az esetről. Az elsőként érkező rendőrök biztosították a helyszínt, ők a csepeli kapitányság közelben tartózkodó járőrei voltak.

x

Mindössze pár perccel a riasztásuk után értek oda, ezután szinte azonnal a BRFK Akció Osztályának munkatársai is elindultak, ők hat óra előtt öt perccel érkeztek meg. Majd utánuk öt perccel a fegyverszakértő is a Zámbó család házában volt. Ekkor hat óra múlt tíz perccel, az ezredes asszony nagyjából ilyentájt indulhatott el otthonról. Őt egyébként háromnegyed hatkor hívták telefonon a rendőrséi ügyeletről.

Két és fél üveg pezsgőt ivott

A mentők kiérkezésekor Jim­my teste a padlón feküdt, a feje körül hatalmas vértócsa vöröslött. A dokumentum szerint a feleségtől értesültek a történtekről: az énekes a fegyverét próbálta ki, kivette a tárat, majd a fegyver véletlenül elsült, és a lövedék a fejét érte. A fegy­ver és a tár a földön hevert.

Az esemény előtt Jimmy állítólag két és fél üveg pezsgőt ivott meg.

Jimmyt a Központi Honvédkórházba szállították. A mentő 6 óra 54 perckor érkezett a kórház 1. sz. aneszteziológiai és intenzív terápiás osztályára. Itt igyekeztek stabilizálni az állapotát és felkészíteni egy műtétre, de a keringését már nem sikerült helyreállítani. A halál beálltát 9 óra 25 percre jelölték meg az ambuláns lapon.

Kivette a tárat, majd a halántékához emelte a pisztolyt

A csepeli rendőrök jelentéséből kiderül, hogy mi tárult a szemük elé, amikor odaértek. A helyszínen tartózkodó mentőorvos épp a sérült állapotát próbálta stabilizálni. A feleség, Zámbó Edit, valamint Hulé Éva, a család barátja mondták el a történteket: szórakoztak, ittak az este, majd Jimmy kipróbálta a felesége riasztófegyverét. Ezután, mivel neki is volt önvédelmi fegyvere, kipróbálta azt is, ennek a lövésnek a nyoma a lőszer udvarra esett hüvelye.

Ezek után a felesége és Hulé Éva kérésére el akarta tenni a fegyvert, de megnyugtatásukra még megmutatta, hogy a pisztoly nem jelent veszélyt, és a tárat kivette belőle. A „szemléltetés” részeként a jobb halántékához emelte a fegyvert, és elsütötte. A dörrenés után a földre rogyott. A tanúk értesítették a mentőket és a rendőrséget.

A szomszéd kakasa

A Zámbó Jimmy halálával foglalkozó korabeli cikkek állandó szereplőjévé lépett elő a szomszéd kakasa. Vágóné könyvéből kiderül, hogy miként került elő a kakas, és milyen szerepe volt az egész ügyben: tulajdonképpen a kukorékoló kakas miatt terelődött a szó fegyverekre.

Az énekes feleségének vallomásából kiderült, hogy Zámbó Edit a férjével és a család barátjával, H. Évával körülbelül 19 órától pótszilvesztert tartottak az otthonukban. Hármójukon kívül csak Jimmy ötéves fia, Adrián tartózkodott a lakásban, ő a földszinti nappaliban aludt.

Pezsgőt ittak és kedélyesen beszélgettek, nem támadt közöttük semmiféle vita, konfliktus. Úgy hajnali öt óra körül Jimmy a szomszédban kukorékoló kakas hallatán megjegyezte, hogy egyszer lelövi a hajnalban hangoskodó szárnyast. Ezután terelődött a fegyverekre a beszélgetés, a további események már ismertek.

„Igaz történetek és hazugságok alapján”

2022. november 16-án debütált az RTL+-on a csatorna eddigi legdrágább sorozata, ami A király címet kapta és bemutatja Zámbó Jimmy életét, a karrierje kezdetétől egészen a halála napjáig.

A szériának nem célja, hogy tisztázza Jimmy életét, azt csak megpróbálja egy kicsit gatyába rázni, ilyen-olyan ferdítésekkel. Ezt rögtön az elején le is szögezték az „igaz történetek és hazugságok alapján” mondattal.

A történet 1987-ben indul, amikor is Jimmyt a Casanova bár színpadán felfedezi a hanglemezgyártó vállalat munkatársa. Itt már rögtön észrevehetjük, hogy tényleg nem egy összetákolt sorozatról van szó, az RTL nagyon adott arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát adja vissza – írta kritikájában kollégánk, amit itt „Igaz történetek és hazugságok alapján” – megnéztük a Zámbó Jimmyről szóló sorozat első részét 2022. November 16. 17:38 olvashatnak el az elejétől a végéig.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Könnyű