„Igaz történetek és hazugságok alapján” – megnéztük a Zámbó Jimmyről szóló sorozat első részét

A Királyban sok mindent láthatunk az énekesből, de nem kell mindennek bedőlni itt sem.

Amikor nagyjából egy évvel ezelőtt tudomást szereztem arról, hogy az RTL idei születésnapja alkalmából úgy döntött, sorozatot forgat Zámbó Jimmyről, nem igazán voltam elragadtatva az ötlettől, de ahogy folyamatosan azt hallottam vissza az ismerősi körömből, hogy „hú, hát ez milyen jó lesz”, valahogy magával ragadott az őrület.

Nagy Ervinre még egy kicsit várni kell
RTL Magyarország

Közben pedig jöttek az újabb hírek: a Királyt Nagy Ervin alakítja majd Nagy Ervin lesz Zámbó Jimmy 2022. March 22. 15:38 , akiről tudni kell, hogy szinte bármilyen szerepbe is bújik, az nekik tutira jól fog állni. Ebből azért már lehetett sejteni, hogy ez nem olyan kis tingli-tangli kis sorozatocska lesz, mint amilyen például az igencsak mély nyomott hagyó Bödörék volt a TV2-n.

A végeredmény pedig még ezt is felülmúlta.

De kezdjük az elején. A széria rengeteg mindenben különbözik az eddig látott magyar sorozatoktól, többek között abban, hogy a kedves néző, ha végigkapcsolgatja a reklámblokk ideje alatt a háromszáz mittudoménhány magyar nyelvű tévécsatornát, akkor sem fogja megtalálni, mert ezt csak és kizárólag az RTL nemzetközi, saját streaming platformján, az RTL+-on nézheti meg.

Az új platform az RTL Mostot váltotta fel, aminek van ingyenes, szolgáltatói kódos és fizetős része is, utóbbiba tartozik bele például a szóban forgó sorozat, de itt látható az RTL late-night showja, a Gyertek Át is, valamint egy dokumentumsorozat keretein belül riporterként Alföldi Róbert.

„Igaz történetek és hazugságok alapján”

Na, de a mi szempontunkból most nem ez a lényeg, hanem a Jimmy-széria, aminek nem célja, hogy tisztázza a Király életét, azt csak megpróbálja egy kicsit gatyába rázni, ilyen-olyan ferdítésekkel.

A sorozat 1987-ben indul, amikor is Jimmyt a Casanova bár színpadán felfedezi a hanglemezgyártó vállalat munkatársa. Itt már rögtön észrevehetjük, hogy tényleg nem egy összetákolt sorozatról van szó, az RTL nagyon adott arra, hogy a hetvenes-nyolcvanas évek hangulatát adja vissza. Gyakorlatilag majdnem ugyanúgy, mint ahogy az a tavasszal debütált (és gyorsan el is tűnő) A besúgó című alkotás esetében is történt.

A főcím után aztán „vissza” az időben, 1979-be. Itt megtudjuk, hogy Jimmy ekkor egy kis presszóban dolgozik felszolgálóként, ahol még azért is rászóltak, hogy a zongorához mert nyúlni. De amikor végül színpadra kerül, kiderül, hogy elképesztő hangja van.

Ha már a fiatalokról esett szó, senki ne csodálkozzon, hogy az első részekben még nem látja Nagy Ervint, az énekes fiatalkori énjét ugyanis Olasz Renátó alakítja. És ha már a színészekről beszélünk, azt is megemlíthetjük, hogy kiváló színészeket láthatunk a sorozatban. Például Edit asszony szerepében előbb Staub Viktóriát, később Schell Juditot, míg nővérét, Mariettát Rainer-Micsinyei Nóra, Tihamért Ötvös András, míg Árpit Schruff Milán alakítja.

De vissza A Királyhoz: kiderül, hogy az édesanya, Anna néni nem igazán rajong azért, hogy kisebbik fia, Imi egy idősebb, kétgyermekes hölggyel osztja meg az ágyát (akit Verának hívnak). Árpi szinte folyamatosan anyagi gondokkal küzd, amin Tihamér igyekszik segíteni. A nővér, Marietta egyébként a szóban forgó családi jelenetben a bulvársajtóból megismert stílussal jelenik meg, ami néhol már-már komikus.

A Király a Casanova Clubban
RTL Magyarország

Aztán láthatjuk, hogy Imre, vagyis Jimmy hogyan küzdötte magát egyre feljebb a zenészek közötti ranglétrán, és azt is, hogy az egyébként nyugodt természetű kocsmazenész igenis tud agresszív is lenni, ha a vendégeknek nem tetszik a dal, amit játszik.

A dalok egyébként nem Jimmy eredeti hangján szólalnak meg és nem is a színészekén. Azt ugyanis a Király mai legnagyobb rajongója, Péter Sramek imitálja. Ezt persze észrevehetjük, de egyébként remekül megoldották a készítők.

Ki a gyilkos?

Na, ez az a kérdés, amire valószínűleg nem fogunk választ kapni. Utalások viszont vannak, főleg akkor, amikor megjelenik Edit a színen, mint a szomszédban lakó lány (spoiler: Jimmy és Edit titkos viszonyt is folytat a férfi felesége, Vera háta mögött aközben, hogy a nő terhes az első gyermekükkel, Krisztiánnal).

Edit feltűnése után hirtelen időbeli ugrándozás kezdődik: 1980 után hirtelen 2001-ben találjuk magunkat, amikor a nyomozót alakító Péterffy Bori megkérdezi Edit asszonytól, hogy hol ismerkedett meg a férfival, ő pedig egyértelműen hazudik a rendőrségnek. Hogy ezeknek mennyi a valóságalapja, azt persze sosem fogjuk megtudni, de ahogy fentebb már említettem, ennek a sorozatnak valószínűleg nem is célja az igazság kiderítése.

Azt mindenesetre bátran kijelenthetjük, hogy a korabeli jeleneteket korhűen sikerült bemutatni, remek színészekkel, pörgős sztorival, ami – ha nem is kárpótol minket A besúgó miatt – kellően krimis lett, romantikus és egy csöppnyire vicces. Ha ez így megy tovább kilenc részen keresztül, akkor talán joggal remélhetjük azt, hogy elkezdett éledezni a minőségi magyar sorozatgyártás, ami nem olyan bénácska sorozatokon alapul, mint a Keresztanyu vagy a Barátok közt.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Kultúra