Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

Lemondott az osztrák kancellár

Nem élte túl a bizalmi válságot Sebastian Kurz kancellársága.

- Legfontosabb a stabilitás, az ország érdeke most azt kívánja, hogy hátralépjek. Nem könnyű, de megteszem - mondta élő adásban a politikus, aki továbbra is pártvezető marad.

Utódja a Alexander Schallenberg korábbi külügyminiszter, akit politikustársai és a sajtó is optimális választásnak tart a jelenlegi helyzetben: diplomata, soha nem tartozott Sebastian Kurz pártcsapatához, de mindig hűséges volt hozzá külügyminiszteri ideje alatt. Nem ÖVP párttag.

Sebastian Kurz ismételten hangsúlyozta, hogy hamisak az ellene felhozott vádak. Mint mondta, a parlamenti munkához visszatérve megragadja a lehetőséget, hogy megcáfolhassa a vádakat. Azzal indokolta lemondását, hogy elejét kívánja venni hónapokig tartó felfordulásnak és patthelyzetnek. "Országom előrébb való személyemnél" - húzta alá Kurz.

A kormányválságot az idézte elő Ausztriában, hogy a gazdasági és korrupciós ügyekkel foglalkozó ügyészség (WKStA) vesztegetés és hűtlen kezelés gyanúja miatt vizsgálódik a kancellár közvetlen környezetében. A WKStA azt próbálja kideríteni, hogy manipulálta-e a Kurz vezette ÖVP az Österreich című tömeglapban megjelent közvélemény-kutatási adatokat 2016-ban, és közpénzből fedezték-e a megjelentetésüket.

Werner Kogler zöldpárti alkancellár csütörtökön kétségbe vonta Kurz politikai cselekvőképességét a kialakult helyzetben, ami koalíciós válsághoz vezetett a kormányon lévő Zöld Párt és az ÖVP között. A botrány nyomán az ellenzék kedden bizalmatlansági indítványt készült volna benyújtani a kancellár ellen.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Hírek

Tovább az oldalra