Ingyen internet és webkamera a szombathelyi Fő téren

Már nem kell irigykednünk a győriekre, kedd óta bárki ingyen netezhet a szombathely belvárosában is. Le is...

Keringer Zsolttól, a városháza fő informatikusától megtudtuk, hogy már régóta tervezték egy ilyen hálózat kiépítését, mivel a különböző belvárosi rendezvények során egyre gyakrabban merült fel igény internet-csatlakozásra. Ezt eddig csak elég nehézkesen, vezetékek kiépítésével tudták megoldani. Emellett turisztikai szempontból is jó, ha a Szombathelyre látogatók tudnak a belvárosban laptopjukról netezni.

Jelenleg a Fő tér területéről érhető el a szolgáltatás, de ha tudnak rá pénzt szerezni, szeretnék kibővíteni, hogy a város nagyobb területét is lefedjék. A jelenlegi hálózat kiépítése másfél millió forintba került, ebben már a működési költségek is bent vannak. Az ingyen net egyébként regisztráció után vehető igénybe, ezután havi 10 napig vagy 300MB letöltésig netezhetünk.

Négy webkamera is figyeli a Fő teret kedd óta, ezeket bárki megnézheti a www.szombathely.hu oldalon.

A teszt
Természetesen a nyugat.hu tesztkommandója egy PDA-val felszerelkezve gyorsan le is tesztelte az ingyennetet. Lássuk, mire jutottunk:

Kiválasztottunk egy szimpatikus padot a Fő tér közepén, és kényelmesen elhelyezkedve megpróbáltunk netezni. A kéziszámítógépünk automatikusan gyorsan csatlakozott is, majd letörve vettem tudomásul, hogy ez a sebesség bizony ugyancsak a közelébe sem ér a beharangozottnak.
Gyors vizsgálódás után kiderült, hogy véletlenül nem is ahhoz a hálózathoz csatlakoztam, amihez szerettem volna, hanem valakinek a – hanyagul titkosítás nélkül használt –, otthoni hálózatához, és ezen keresztül neteztem.

Újabb keresés után – a Heigl_István, a Boss_Lan és a maci_lan nevű mellett – már meglett az Szhely-HotSpot SSID-jű Fő téri hálózat is, amihez sikeresen csatlakozott is a kütyü, majd egy fél perces regisztráció után már ott figyelt a nyugat.hu kezdőlapja a kijelzőn.
Letöltöttem egy videót is, ez kb. 30kB/s sebességgel jött le, ami egy ingyenes hálózat esetében ugyancsak jónak mondható.

Pöpec minden, ennek ellenére mégsem láttam egy embert sem, aki laptoppal vagy PDA-val a kezében netezgetett volna a közelemben. Vissza is térünk a témára kicsit később, amikor már lesznek statisztikai adataink arról, hogy mennyire lelkesen használták a szombathelyiek az ingyennetet.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód