Hát ez nem jól működik! - Kínlódás az okmányiroda netes útvesztőjében

A regisztráció útvesztőjében mi is eltévedtünk. Lássuk egy új jogosítványért milyen netes-...

Online helyett antik sorbanállás
A háziorvos szeptember 9-én annak rendje és módja szerint, két órás várakozás után, öt perc alatt elvégezte a jogosítvány meghosszabbításához szükséges rutinvizsgálatokat. Lett is papír, egy hónapos érvényességgel, ötezerért. A háziorvos figyelmeztetett, érdemes azonnal felkeresni az okmányirodát, mert hamar lejár az egy hónap, és lehet sorbaállni új plecsniért. Netes regisztrációt nem említett, így tudatlanul már másnap útra keltünk.

Kilenc óra tájban az iroda recepciósa azzal fogadott, hogy ő bizony ma már nem tud időpontot adni, talán másnap, úgy reggel fél nyolc táján. Semmi dolgunk akkor Szombathelyen, vidékiként, később nem lehet? - kíváncsiskodtunk. Nem - jött a válasz. Az ötlet, hogy megadnánk a regisztrációhoz szükséges összes adatot, majd telefonon érdeklődnénk, elutasításra talált. Búcsúzóul kaptunk még egy nyomtatott fecnit, amin két internetes regisztrációs hely is szerepelt.

Oldjuk meg magunk
Másnap hajnalban próbára tettük magunkat. Mivel Szombathelytől tíz kilométerre levő lakóhelyünkön, Jákon csupán analóg vonallal lehet netezni(!), a regisztráció majd egy órát jelentett. Nem beszélve a közben keletkezett telefonköltségről, de ez legyen a mi problémánk, ha már egyszer vidékre költöztünk.

A kapott tájékozatón két webcím is szerepelt: www.szombathely.hu, valamint www.magyarorszag.hu. Mint utóbb kiderült, akkor követtük el az első hibát, amikor azon az oldalon regisztráltunk, amelyikkel először sikerült kapcsolatba lépnünk. Így a véletlen hozott össze a www.magyarorszag.hu-val.

Itt bárki, bármilyen név alatt, viszonylag könnyedén három időpontot is lefoglalhat magának. Sem visszaigazolást, sem válasz e-mailt nem kérnek. Sőt, ha nagyon ki karunk szúrni az emberiséggel, akár napokat előre lefoglalhatunk fiktív nevekkel, címekkel. A bejelölt időpontot sem törölni, sem módosítani nem lehet, legalábbis hiába kerestük ennek a lehetőségét.

Legközelebbi szabad időpont három hét múlva esedékes: három különböző idő-intervallumot le is foglaltunk.

Részletkérdés, de a www.magyarorszag.hu-n regisztrált dátumunkat utólag, ha netalántán közben elfelejtettük volna, képtelenség visszakeresni. Kíváncsiak voltunk rá, ilyenkor mi a teendő: felhívtuk az okmányirodát, nem tudják-e név alapján visszakeresni, mikorra jelentkeztünk be. Nem tudták. Egyetlen megoldás, úszik a három dátum, és újra kell jelentkezni.

Mit csinál az ügyintéző, amíg ránk vár?
Másodszor megpróbáltuk a honlapon a lemondás lehetőségét keresni, mindhiába. Morfondíroztunk: vajon mit csinál majd az ügyintéző abban a négy órában, amíg ránk vár?

Közben lejárt az orvosi igazolás érvényessége, két óra várakozás után kaphattunk rá egy újabb pecsétet. Újabb regisztrálással újabb három hetes várakozás következett. Legközelebbi időpontot november 12-én: 12.00-14.00 idősávban találtunk. Lefoglaltuk.

Átvertek!
Pontban déli tizenketőkor az okmányiroda, mintha bombatámadás érte volna, teljesen kihalt volt, csupán egy hölgy értetlenkedett érkezésünkön: 12 és 13 között ebédszünet van. Bizonygattuk, hogy márpedig mi erre az időpontra regisztráltuk magunkat. Ő állította, ez lehetetlen. Elvitatkoztunk, szó szót követett, majd a nyilvános internetes terminálon a hölgy bizonyításképpen fellépett a szombathely.hu-ra. Ott valóban nem volt megjelölve a déli időpont.

De mi - erősítgettük egyre kétségbeesettebben - a magyarorszag.hu-n regisztráltunk! Megkerestük ezt a honlapot is, és valóban, nekünk is igazunk lett.
- Ez akkor sem jó - vonta le a tanulságot a hölgy.
- Mi az, hogy nem jó, ha a tájékoztatón ez a webcím is szerepel? - értetlenkedtünk tovább.
- Az első helyen akkor is a szombathely.hu olvasható, különben is forduljon panasszal az informatikusokhoz - zárta rövidre a beszélgetést.
Idegesen távozunk.

Fél óra múlva újra
Kifejezetten kedvesen fogadott az ügyintéző, a név bemondása után tíz perc alatt készen is voltunk. Villámgyorsan, sorbanállás nélkül, valóban.
Négyezer forintot még kihúztak a zsebünkből, de hat napon belül megérkezik az új jogsi.

Hogy ez nekünk nem jutott az eszünkbe!
Kijövet egy ismerőssel futottunk össze. Miután elmeséltük kalandunkat, csak mosolygott rajtunk. Ő ügyesebben megoldotta: odacsörögött egy ismerősnek, aki a megfelelő hivatalban dolgozik, és másnapra már volt is neki időpontja. Így is lehet?!

Ekkoriban fogant meg bennünk először az új vállalkozásunk ötlete: az időpont-üzérkedés. Regisztrálunk különböző gépekről, lefoglalunk minden időpontot, aztán jó pénzért bárkit bármikor beengedünk.

Törpillának és Monyóknak is menne
Leteszteltük a szombathely.hu-t. Ez a regisztrációs program egyébként határozottan barátságosabb. Itt visszaigazolás is van, és törlésre, időpont-módosításra is nyílik lehetőség. Tréfás Törpilla néven Aprajafalva lakójaként a torpila666_KUKAC_freemail_PONT_hu-n gépkocsi-ügyintézésre sikerült is időpontot találnunk, úgy december vége tájára. Más email-címmel, ugyanitt, mondjuk Kapanyányi Monyók néven újabb helyeket foglalhatnánk, de nem tesszük.

Kérdéseink
1. Mi van azzal, aki vidéken, internet nélkül él, mondjuk 70 éves és nyugdíjas, és időpontot kell foglalnia? E-Magyarország pontot keres az önkormányzaton? Vagy bebuszozik magát regisztráltatni, ha kell többször is? (Úgyis ingyen utazik.)
2. Mi van a sürgős ügyekkel?
3. Mi van azokkal, akiknek (mint nekünk) van egy csomó fölös időpontja. Hol mondhatja vissza? Mi van akkor, ha nem mondja vissza? Mi van, ha egyvalaki beregisztrál 40 nevet különböző gépekről, mindig más néven? Akkor 40 ügyfélnyi helyet kiszed a rendszerből? Így azt is el lehet érni, hogy üres legyen az okmányiroda.

A hivatal azt mondja
Ilyen és hasonló kérdésekkel a fejünkben hívtuk fel az illetékest, dr. Szele Györgyit, a Polgármesteri Hivatal Igazgatási Osztályának vezetőjét.

Kérdéseinkre válaszul elmondta, általában úgy tapasztalja: az ügyfelek egyre elégedettebbek az új rendszerrel. Tíz perc alatt végeznek, és nem kell sorban állniuk. Visszaélésekkel, fals regisztrációkkal ritkán
találkoznak, és kilencven százalékban az ügyfelek meg is jelennek a kijelölt időpontban. Még az idősebbek is dicsérik a rendszert, rugalmasan kezelik.

Fennakadás csak két ügyintézési formánál fordul elő: a jogosítványnál és az útlevélnél. Ezekben az ügyekben valóban három hétre előre kell lefoglalni a helyeket. A többi ügyintézési formában viszont gördülékenyebben működik a rendszer. A probléma orvoslására azonban kapacitásuk nincs. Ami még nehézséget okoz számukra, ha például a családok csupán egy időpontot jelölnek meg, ám az ügyintézésnél kiderül, négyen akarnak egyszerre útlevelet készíttetni.

Megtudtuk, maga az osztályvezető sem tartja jónak a www.magyarorszag.hu-n való regisztrációt. Állítólag szóban, a recepciónál mindenkinek a másik címet, a szombathely.hu-t ajánlják. Ehhez a webcímhez és az ott történő regisztrációhoz azonban közvetve sincs közük, az egy országos hálózat része, amelyhez csatlakozniuk kellett. A tájékoztatón is ezért muszáj ezt a webhelyet is megadniuk.

Jobb lesz?
Dr. Szele Györgyitől végezetül még megtudtuk, tervezik, hogy az Ady téren, a buszmegálló közelében található Siker Könyvtárban hamarosan elhelyeznek egy számítógépet, ahonnan ingyen lehet majd regisztrálni.

Idővel tervezik a telefonos bejelentkezés megoldását is - azonban az ügyfeleknek, tette hozzá az osztályvezető -, ehhez még fel kell nőniük. Most még sokan visszaélnének vele.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód