Elvira Maraton képekben

Tökéletes doppingot választott Hegyaljai Attila, a győztes. Barátnőjével futott. Mindketten elsők lettek. Találkoztunk Mátéval is, aki 6 éves és most indult a hetedszer.

Vasárnap délelőtt a felhőknek örültek a nagymaratoni indítása előtt a versenyzők a szombathelyi Fő téren. Nagy nyüzsgés fogadott minket. A 42 kilométer előtt nyugisan bemelegítő futók és a 200 méteres táv előtt pokolian izguló ovisok és szüleik készülődtek. A verseny névadója, háziasszonya és főszervezője, Söjtöry Elvira folyamatosan cikázott a versenyzők között. Segített, magyarázott és intézkedett. Az építészmérnökként dolgozó futónő azon volt, hogy a 17. Elvira Maratonon is minden zökkenőmentesen, flottul menjen.

Nézd meg galériánkat!

A népszerű futóverseny gyökerei egy évfordulóra nyúlnak vissza
Elvira ugyanis egyszer elhatározta, hogy születésnapján bizony lefutja a maratoni távot. A hangzatos terv megvalósult, barátok, ismerősök segítettek ebben, így egy egész társaság teljesítette a nem éppen rövid távot. Az Elvira Maraton megszületett. A futók és szimpatizánsok azonban jelezték, hogy nekik gyerekeik is vannak, akik szintén szívesen indulnának versenyen, ezért magától értetődőnek tűnt, hogy gyerekfutamokkal kell bővíteni a palettát.
Két évvel ezelőtt jött létra az a három országot felölelő futóverseny sorozat, a CERR-CUP, amelynek az Elvira Maraton 15 kilométeres távja is része.

Ezen az országúti futóversenyen pontokat lehet gyűjteni és ezekre a futók rendszerint családostul érkeznek. A gyerekek a rövidebb távokon kóstolnak bele a futás szépségeibe és a korcsoportok legjobbjai bizony felállhatnak a dobogó tetejére. A jó versenyeknek könnyen híre megy és az idei induló jövőre már valószínűleg hozza a barátját, barátnőjét is. Az biztos, hogy számunkra meglepetés volt vasárnap délelőtt a Fő téri gyereksereglet.

Nézd meg galériánkat!

A nagymaratoni résztvevői két kört futottak
Egy 15 kilométerest, majd egy nagyobbat, egészen a jáki templomig. Az útvonalkijelölésnél a szervezők a futók érdekei mellett szem előtt tartották az autósokat is és igyekeztek úgy szervezni a futamot, hogy a lehető legkevésbé zavarják a közlekedőket. A versenyt a rendőrség és a határőrség is segítette, de a futók között volt például Rónai András rendőr alezredes, aki éppen a közlekedésieknél tevékenykedik, tehát futóként szakmai szemmel is véleményezni tudta a verseny lebonyolítását.

Az Elvira Maratonról sajnálatos módon hiányoztak a Szombathelyi Szimfonikusok tagjai, akik éppen a Bartók Fesztivál főpróbáját tartották. A zenészek rendszeres résztvevői a futóversenynek, ami valahol érthető is, hiszen ha a maratoni távon nem köpik ki a tüdejüket, akkor feltehetőleg a szintén rendkívül megterhelő koncertek alatt sem fogják.

Nézd meg galériánkat!

– Nem az eredmények miatt futok. Kemény munkát végzek és ahhoz, hogy napi 10-12 órát dolgozzak, havi ötezer kilométert levezessek és mindezt úgy csináljam, hogy a főnököm mellett saját magam is elégedett legyek az eredménnyel, ehhez jó erőnlét és jó közérzet kell. Mindenkit arra bíztatok, hogy alakítsa úgy az életmódját, hogy abban benne legyen a mozgás.
Könnyebben tartja az ember a súlyát, jobban érzi magát és sokkal többet bír – árulta el Söjtöry Elvira.

A futók egy része a verseny napján döntötte el, 15, vagy 42 kilométert vállal-e be
Ez sokaknál ugyanis az időjárás függvénye. Rekkenő hőségben embertpróbáló még a rövidebb táv is. Két olyan futó is indult, akik a spártatlonra készülnek, ők talán egy kicsit bánják, hogy nem volt 35 fok futás közben. Láttuk futni Frank Tibort, aki korábban a híres-hírhedt tököli börtön parancsnoka volt és nem mellesleg ultramaratoni futó. Indult a gyilkos, több napos szaharai futóversenyen, amelynek a szervezői semmit nem bíznak a véletlenre. A jelentkezőknek a nevezési díj mellett előre ki kell fizetniük az esetleges keresési költségeiket és a temetés díját is. Ha a futó túléli és még keresni sem kellett, akkor a verseny után visszakapja ezeket az összegeket. Az Elvira Maratonon "belefutottunk" Földingné Nagy Juditba is, aki fél évvel ezelőttig tartotta az országos maratoni csúcsot.

Nézd meg galériánkat!

Büszkén jelenthetjük, hogy a trónfosztó a tehetséges szombathelyi Kálovics Anikó volt. (Kiegészítés: egy kicsit elbizonytalanodtunk, amikor utánanéztünk a női csúcsoknak, a Wikipédia szerint ugyanis Kálovics 2006-ban Carpiban elért 2:26:43-as eredményét nem hitelesítették mert a pálya lejtése valamint a rajt és cél közötti távolság a megengedettnél nagyobb volt, így az online enciklopédia szerint jelenleg is Földingné a csúcstartó 2:28:50-nel)

Elrohantunk egészen a jáki templomig
Természetesen az idén sem elégedtünk meg a rajt-cél fotókkal, hanem utánaszaladtunk a versenyzőknek, hogy erdei, szántóföld melletti képek is készüljenek. Elrohantunk egészen a jáki templomig, hogy teljes legyen a kép. (Hümm, na jó, autó segítségét néha igénybe vettük.) Egy traktor mellett belefutottunk az alonos Józing Antalba is, akinél ezúttal nem volt fényképezőgép, ellenben a nyelvlógatástól csak a jóízlés tartotta vissza. Az újságíró becsülettel teljesítette a 15 kilométeres távot. (Kicsit égett is az arcom, amikor a légkondicionált kocsival kétszer elhajtottam mellette.)

Fotóink bizonyítják, hogy a futók jól érezték magukat verseny közben, hiszen nagy távok megtétele után is volt még erejük mosolyogni, integetni a kamerába. Csupán egy versenyző jegyezte meg, hogy szentségtörés a halála előtt fél perccel készült fotót megjelentetni, de mint kiderült az illető futónak jobb, mint jósnak, mert végül ő is beért a célba.

Nézd meg galériánkat!

A győztes végül Hegyaljai Attila lett, akit a munkája hétköznapokon a vízhez köt
– Úszómester vagyok egy fővárosi uszodában. Ez volt a nyolcadik maratonom és az első, amit megnyertem, úgyhogy ezért is nagyon örülök. Gyönyörű a vasi táj és a barátnőm sikerének is nagyon örülök. Ő a nők között lett az első. Egy egyesületbe járunk, együtt úszunk, és most együtt győztünk – mondta a férfi a gyúróasztalon. Néhány perccel a beérkezés után már nyoma sem volt rajta a megpróbáltatásoknak.

A fiatalabb korosztály versenyében találtunk egy lelkes futót, aki több Elvira Maratonon volt már, mint ahány éves.

– A versenyszerű futást 1980-óta űztem, utoljára 1995-ben, a 99. Boston Maratonon indultam. Máté fiam 2001-ben született és 22 napos volt, amikor "elindult" az első Elvira Maratonon a verseny legifjabb résztvevőjeként. Ma is pontosan emlékszem hogyan mosolygott, amikor gyorsítottam és milyen szemrehányóan nézett, amikor lassítottam futás közben. Azóta az összes ilyen versenyen indult, Így lehet az, hogy 6 évesen a hetedik maratoniját futja most.– tudtuk meg a 43 éves Nagy Imre Győző építőmérnöktől.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport