Átadták Szombathely új bölcsődéjét – Mutatjuk, hogy milyen lett

A 48 férőhelyes, fejlesztő-, só-, és baba-mama szobával, illetve 14 férőhelyes parkolóval is ellátott kisgyermek-nevelési intézmény modern kialakítással, a mostani pedagógusok elképzelései alapján készült el.

Átadó ünnepséggel zárták le az Új bölcsőde építése Szombathelyen című, uniós finanszírozású TOP-projektet, végre elkészült tehát és működik a Városligeti Bölcsőde az Esterházy Antal utcában. Mint megtudtuk, a város nyolcadik bölcsődéjének felépítésére elnyert több mint 660,5 millió forintos támogatást a fenntartó önkormányzat több mint 8,6 millió forint önrésszel egészítette ki.

A volt városi strand területén, a Horváth Boldizsár körút és az Esterházy Antal utca sarkán lévő üres telken épült az új bölcsődei intézmény a hozzá tartozó játszóudvarral együtt. A gépjárművel történő könnyebb megközelítés érdekében 14 férőhelyes szülői parkoló is létesült a főbejárat előtt. A több mint 600 négyzetméteres új épületben négy csoportszobát alakítottak ki összesen 48 férőhellyel, továbbá baba-mama szoba, fejlesztőszoba és sószoba is helyet kapott. A játszóudvaron térköves sétányok és zöldfelületek váltják egymást közel 1000 négyzetméteren. A bölcsődei korosztálynak megfelelő játszóeszközök telepítése nevelési egységenként tematikus bontásban készült el.

Városligeti bölcsőde projektzáró
Városligeti bölcsőde projektzáró
Mészáros D. Zsolt

Az önkormányzat közlése szerint a megvalósult beruházás célja, hogy szolgáltató, családbarát intézményként egy magasabb színvonalú ellátást biztosítson a városban élő, kisgyermeket nevelő családok számára. Az új bölcsőde tervezésénél fontos szempont volt a funkcionalitásnak megfelelő kialakítás, prevenciós és fejlesztő tevékenység végzéséhez szükséges helyiségek létesítése, a teljes épület akadálymentes megközelítésének biztosítása és energiatakarékos működtetése.

Nemény András polgármester megnyitó beszédében úgy fogalmazott, a projektzáró egyben a hivatalos átadó ünnepsége a Városligeti Bölcsődének, de az igazi főszereplők, a gyermekek már április 17-én birtokba vehették a szép épületet.

Városligeti bölcsőde projektzáró
Nemény András polgármester kiemelte, a holnap városa a ma bölcsődéjéből indul ki
Mészáros D. Zsolt

Nagyon fontos egy város életében egy bölcsőde. Ha jobban belegondolunk, ez a jövőnkről szól. A jelen nehéz, válságos időben ez a megépülés túlmutat önmagán, pláne környezetbarát és energiatakarékos megoldásokkal

- tette hozzá a városvezető.

Kiemelte, hogy az új létesítmény a mai kor követelményeinek minden szempontból megfelel, nemcsak a kisgyermek-ellátás területén, de az ott dolgozók számára is modern munkahelyi környezetet teremt a munkavégzéshez, hozzáfűzve, a kettő összefügg, mert ahol jó dolgozni, az átvetül azokra is, akikkel foglalkoznak, a gyermekekre.

Városligeti bölcsőde projektzáró
Városligeti bölcsőde projektzáró
Mészáros D. Zsolt

Az építkezés előzményeit felidézve a polgármester elmondta, 2019-ben volt az első lépés, egységesen döntött róla a közgyűlés. 2020 májusában írták alá a papírokat, s elindult a projekt. Három év munka után adták át az új bölcsődeépületet, ahol a gyermekek – akik számára az első három év a legfontosabb - megkaphatják az érzelmi biztonságot, a szociális képességeik kifejlődésének lehetőségét és a játék örömét.

Rámutatott, hogy a (csak hivatalosan) csökkenő népességszám 75 ezer alá csúszott be Szombathely lakosságszáma - csökkenteni kell a képviselőkét is 2023. May 05. 07:31 ellenére többszörös túljelentkezés van a bölcsődékbe. Szombathelyen lehetünk akár 100 ezren is, tette hozzá.

Városligeti bölcsőde projektzáró
Kopcsándi József önkormányzati képviselő, László Győző és Nemény András is belenézett a gyermekműsorba
Mészáros D. Zsolt

László Győző alpolgármester elmondta, szülőként korábban is ismerte a város bölcsődei rendszerét, de igazán mélységében az utóbbi 3 és fél évben látott bele a magas szintű szakmai munkába. Szombathelynek országos viszonylatban is nagyon jó híre van a bölcsődei ellátás terén. E büszkeséget meghatározó tényezők – magas szintű szakmai tudás, folyamatos innováció, modern pedagógiai módszerek, infrastrukturális helyzet – mind egy tőről fakadnak: a gyermekek szeretetéről. Ez „szülte” az új intézményt is.

Sebestyén Bianka, a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény vezetője hangsúlyozta, történelmet írnak, mert ez az első olyan bölcsőde, ami saját elképzeléseik, tervek alapján épült meg. Folyamatosan emelkedő számban keresik a családok a bölcsődei ellátást: 2010-ben 380 férőhelyről indultak, ma pedig 600 férőhelynél tartanak.

Városligeti bölcsőde projektzáró
Sebestyén Bianka részletezte az bölcsőde kialakítását
Mészáros D. Zsolt

Az új épületet sok egyedi elgondolás, modern kialakítás jellemzi. Kívülről egy több kis házból álló együttesnek tűnik, mintha egy kisebb gyermekpark, „manóváros” épült volna meg. A csoportszobák követik a nyeregtető vonalát, és belülről is jól látható a házforma, illetve a gyönyörű fagerendák. Kívülről a homlokzatot színes díszítőelemek teszik hangulatossá. Egyedi a térrendezés, egyes helyiségek kialakítása. A csoportszobákban festett plexifal-burkolat teszi különlegessé a teret. A tornaszobának mobil fala van, így családi rendezvényekre elhúzható, közösségi térré alakítható át. Minden csoporthoz saját gyermekfürdő és öltöző tartozik, négy szín alapján jól elkülönítve. A játszóudvar két tematikus részre tagolódik: állatok és víz témaköre. A telepített játékok a Kalandvároshoz hasonlóan magas minőségűek. Külön udvari mosdóhelyiségek vannak, megkönnyítve a szobatisztaság kezdeti útján lépkedők dolgát. Az udvari játékoknak tárolóházak készültek. A növényzetet átgondoltan ültették, esztétikusan rendezték el. Az udvart trikolór színű orgonabokrok veszik körbe. A fenntarthatóság jegyében a fűtés hőszivattyú-rendszerrel működik, és csak 7 Celsius-fok alatt szükséges üzembe helyezni a kazánt

- részletezte a megvalósítás paramétereit, hozzáfűzve, komplex művészeti nevelés kap központi szerepet a gyermekek nevelésében az irodalom, az éneklés, a mozgásos kifejezés és a képzőművészet egyes, a korosztályra alkalmazható elemei. A nevelést kiegészíti több választható szolgáltatás, mint például a babamasszázs, -jóga, -torna, sószoba és nyáron a testvértábor.

Városligeti bölcsőde projektzáró
Az átadóünnepség táncházzal ért véget
Mészáros D. Zsolt

Az eseményen a Szombathelyi Egyesített Bölcsődei Intézmény Csiribiri kórusa működött közre, az elején énekekkel, a végén pedig mesejáték és táncház előadással.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Kapcsolódó cikkeink

Húsvét után nyit az új bölcsőde a volt városi strand területén Szombathelyen

Két hónapja még úgy volt, nyár környékén nyit az új bölcsőde, most viszont kiderült, már áprilisban birtokba vehetik a gyerekek.

Hamarosan elkészül Szombathely új bölcsődéje

Remélhetőleg tavasszal már gyerekzsivajtól lesz hangos a régi városi strand területén épülő Városligeti Bölcsőde.

Tényleg pluszpénzt kapott a szombathelyi vásárcsarnok és az épülő bölcsőde?

Összesen 287 millió forint zárolását oldotta fel a kormány Szombathely számára.

Már látszik, milyen lesz az új szombathelyi bölcsőde

Tavaszra el kell készülnie. Nem volt egyszerű a közbeszerzési eljárás.

Javában építkeznek a volt városi strandnál Szombathelyen

Jővő ilyenkor már gyerekzsivajtól lesz hangos a terület.

Elkezdődött az új bölcsőde építése a szombathelyi kórházzal szemben

A Városligeti Bölcsőde több mint félmilliárdba kerül, és egy év alatt építik fel.

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Közélet