Tényleg pluszpénzt kapott a szombathelyi vásárcsarnok és az épülő bölcsőde?

Összesen 287 millió forint zárolását oldotta fel a kormány Szombathely számára.

„Döntött a Kormány! További 128 millió forintot ad a leendő bucsui bölcsődére, 101 millió forintot az új szombathelyi bölcsödére és 186 millió forinttal megemeli a szombathelyi vásárcsarnok felújítására biztosított összeget. Köszönjük szépen!” – írta Facebook-posztjában pénteken kora délután Hende Csaba, Szombathely országgyűlési képviselője.

Nemrég volt egy hasonló eset Ki hozott 322 millió forintos támogatást Szombathelyre? 2022. September 29. 11:32 , amikor kiderült, hogy nem is plusz pénzről van szó. Abban is a vásárcsarnok volt érintett.

Szombathely még 2016-ban nyert uniós támogatást a vásárcsarnok felújítására. Két közbeszerzési pályázatot is kiírtak, de kiderült, hogy ez a pénz nem lesz elég, ezért végül az önkormányzat 520 millió forintot tett hozzá az uniós támogatáshoz annak érdekében, hogy végre elkészüljön az új piac.

Az önkormányzat kifizette, részletekben visszakapják

Közben azonban vannak olyan uniós támogatású projektek, amelyeknél nem használják fel a teljes összeget. Ezeket a pénzeket vissza kell utalni az államnak, de később vissza lehet igényelni olyan beruházásokra, ahol nem volt elég az uniós támogatás.

A vásárcsarnokra költött plusz 520 millióból idén szeptemberben 322 millió forintot visszakapott a város 322 millió forint jön a vásárcsarnok felújításához Szombathelyre 2022. September 20. 15:01 . Most pedig 186 millió forint zárolását oldotta fel a kormány, és ezt is a piacra adott pluszpénzek pótlására használhatja fel az önkormányzat. Vagyis már 508 millió forintot visszakaptak a vásárcsarnokra költött plusz 520 millióból.

És ugyanez a helyzet a szombathelyi bölcsődére most adott 101 millió forinttal. A kórházzal szemben épülő bölcsőde szintén uniós támogatásból készül, az elnyert pénz viszont az építőipari árak drasztikus emelkedése miatt nem volt elég. Az önkormányzat 202 milliót tett hozzá Már látszik, milyen lesz az új szombathelyi bölcsőde 2022. October 25. 16:00 , annak érdekében, hogy minél előbb elkészüljön a bölcsőde.

Ebből kapott vissza most a város 101 millió forintot.

Vagyis

 • az önkormányzat már saját forrásaiból kifizette a vásárcsarnok és a bölcsőde plusz költségeit
 • más uniós projektekre elnyert pénzekről van szó, amiket a város visszautalt az államnak
 • az önkormányzat kérte a kormánytól, hogy a többletköltséget igénylő beruházásokra használhassák fel a visszautalt összegeket
 • most ezekből, a visszautalt pénzekből pótolhatják ki a piacra és a bölcsődére költött plusz önkormányzati összegeket
 • Horváth Attila, Szombathely pénzügyekért (is) felelős alpolgármestere lapunknak azt mondta, természetesen minden, a városnak érkező pénznek örülnek. De ezeket az összegeket már többször kérték a kormánytól, a vásárcsarnok pluszköltségeit már három évvel ezelőtt, 2019-ben is.

  Megerősítette, hogy

  nem új támogatásokról van szó. Azokat a pénzeket szabadította fel most a kormány, amelyeket az önkormányzat utalt vissza,

  és azoknak az összegeknek a pótlására költhetik, amelyeket kifizettek a dráguló, uniós támogatású fejlesztésekre.

  Mint mondta, Nemény András polgármester legutóbb október 26-án tárgyalt az ügyben a minisztériumban, ezt követte a kormány mostani döntése .

  Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

  Hozzászólások

  A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

  A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

  Közélet