„Egyszerűen meg kell tanulni motorozni” Talmácsi Gábor világbajnok járt Szombathelyen (Videóval)

Motorja 70 milliót ér, egyébként pedig nem szereti a körülötte támadt felhajtást.

„Mi vagyunk a bajnokok”
A rendkívül kedvezőtlen időpont (csütörtök déli 12 óra) ellenére csordulásig telt a Savaria mozi nagyterme, ahol Talmácsi Gábort, a gyorsasági Motor GP 125 köbcentis géposztályának 2007-es világbajnokát várjuk.

Miközben a bő negyedórás csúszás miatt bosszankodunk, a tömeg tovább nő, főként középiskolás korú fiatalok érkeznek hosszú tömött sorokban.
Valaki azt mondja mellettünk, Talma motorral szokott a színpadra érkezni, itt viszont jó néhány lépcsőfok is van, nem tartjuk valószínűnek a produkciót.

Talma végül gyalog jön, meglepően szerény. A közönség felállva ünnepli, közben a Queen Mi vagyunk a bajnokok c. nótája szól a hangszórókból.
Talmácsi gyorsan ki is jelenti, hogy nem kedveli a körülötte támadt felhajtást, minél előbb szeretne visszamenni egyszerű sportolónak. Az ünneplés jólesik neki, de elég fárasztó. Éppen ezért néhány nap múlva „melegebb éghajlatra” utazik családostul, január közepén úgyis kezdődnek a tesztelések, amit nem lehet felkészülés nélkül végigcsinálni.

Legyőzni a példaképeket
Most viszont országjáráson van Talmácsi, hiszen napokban megjelent, „Az életem 200 felett” c. könyvét mutatja be. A promó látszik is a beszélgetésen, hiszen a műsorvezető kérdéseire rendre azt mondja, a válasz részletesen benne van a könyvben.

A kötet egyébként nagyon igényes munka. Tartalmát csak átfutjuk, a 2007-es bajnoki idénnyel kezdődik, aztán visszatér a 80-as évek közepére, amikor Gábor 4 évesen kezdett motorozni. Innen időrendi sorrendben halad az elbeszélés, fűszerezve némi kulisszatitkokkal is. Gazdag képanyag, igen, valahogy így kell egy kötetet elkészíteni. A műsorvezető meg is említi, hogy néhány év múlva valószínűleg sporttörténeti ereklye lesz, főként, ha rákerül Talma aláírása is.

Azért megtudjuk a beszélgetésből, hogy Talmácsinak ma már nincs példaképe, hiszen akik korábban azok voltak, már nem számítanak nála jobb versenyzőnek. „Akár le is győzhetném őket” – mondja Gábor kis mosollyal.

Aztán elhangzik, a motorozáshoz nem bátorság kell, „egyszerűen meg kell tanulni motorozni”. A következő nemzedékeknek azt ajánlja, hogy keressék a motorosiskolákat, ahol már akár 4 éves kortól el lehet kezdeni a felkészülést, a 10 év felettiek pedig már versenyezhetnek is. Számukra nyílik lehetőség arra, hogy felfedezze őket egy menedzser, az nem megy, hogy valaki azonnal versenyezni akar. „Végig kell járni a lépcsőket” – mondja.

Nehéz megállni, hogy ne húzzuk a gázkart
Aztán egy szombathelyi törzsszurkoló kér engedélyt, hogy társaival bemutassa, milyen az, amikor „a leghangosabb csapat” szurkol. Megszólal egy sziréna és egy hajókürt, Talma mosolyog, igen, hasonló hangokat szokott hallani a bukósisakban is, igaz, akkor inkább a következő kanyarral van elfoglalva.
Egy szakállas, copfos „régi motoros” érdeklődik, mi a véleménye a forgalombiztonságról. „Tőled jobban elfogadják a jótanácsot, mint tőlem” – mondja.
Talma viszont „nem nagy utcai motoros”. Kijelenti, a média tupírozza fel a motorosbaleseteket, miközben azokból jóval kevesebb van. A lényeg, hogy okosan válasszák meg a motor nagyságát. Magyarországon a legtöbb motort az ezer köbcentisekből adják el, ezek 170-180 lóerősek, „ilyen nincs sehol a világon”. Figyelmeztet arra, hogy a nagyobb motorokra csak kellő gyakorlattal üljenek át, hiszen „nehéz megállni, hogy valaki ne húzza”, amikor húzhatja. Mármint a gázkart.

A profi focista sérülései
És persze, kell a megfelelő védőfelszerelés is. Nem csupán a sisak és a bőrruha, hanem a gerincvédő is, hiszen egy kéz- lábtörést ki lehet heverni, egy gerincsérülést viszont már nehezebb.
Aztán hozzáteszi, hogy az utcai motorozás veszélyesebb a versenyzésnél, a pályán ugyanis komoly biztonsági rendszer van. „Egy profi focistának több sérülése van, mint nekem” – jelenti ki, azt azért elismeri, hogy neki is tört már csontja.
A többi versenyző között nincs barátja, csak ismerőse. Hasonlóan, mint a bokszolók között, akik az egyik pillanatban még haverkodnak, a másikban pedig összeverik egymást. „Jobb a két lépés távolság” – mondja, aztán azt is elmeséli, egyik versenytársa azért örült látványosan világbajnoki címének, mert olyanokat győzött le, akik „korábban többször betettek neki”.

Aranysisakosok társasága
Talma még nem döntötte el, hányas rajtszámmal indul a következő szezonban. Világbajnokként megilleti az 1-es szám, de neki a 14-es hozott eddig szerencsét.
Egy cédulán érkezik a kérdés: mennyiért adná el a motorját? Mosolyog, a versenygép közel 70 millió forintot ér, de nem lehet megvásárolni. A kettes számú gépet ugyan megvette neki a szponzora, az most Pesten van a MOL székházban, jövőre két hónapra átkerül a Nemzeti Múzeumba.
Aztán megtudjuk, hogy hétfőn Olaszországban aranysisakot kapott, ami azt jelenti, hogy az év legjobb motorversenyzőjének választották. „Óriási elismerés”, hiszen például Valentino Rossi sem lett tagja az aranysisakosok társaságának.

„Megvédem a világbajnoki címet”
Kisebb kacaj vált ki a közönségből, amikor egy kérdésre kijelenti, a Forma1-ben a szezon közben váltott kedvenc csapatot. Egyébként pedig annak drukkolt, hogy jó versenyek legyenek, ami az idén be is teljesedett.
Egy kérdésre marad hely csupán a szűkre szabott időben, Talma elmondja, a közeljövőben pihenni, kikapcsolódni akar, aztán jön a felkészülés, hiszen meg akarja védeni világbajnoki címét.

Miközben a lépcső felé igyekszünk, arról beszélgetünk, Talmácsi nem említette, hogy feljebb lépne a 205 köbcentis géposztályba, pedig sokan ezt várják tőle.
A lépcső alján zsúfoltság, hosszú sor kígyóz át az aulán, a dedikálásra gyűlik a nép. Mivel a műsorvezető korábban figyelmeztetett, hogy Talma csak a könyvét dedikálja, máshová nem ad autogramot, megjegyezzük, jó néhány könyv fogyott az alkalmi árusoknál.
Sikeres volt a promó.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Sport