Ritka ragadozót figyeltek meg a Kőszegi-hegységben

Egy fiatal természetfotós kapta lencsevégre.

Ritka sasféle megfigyelése koronázta meg az idei vasi ragadozómadár-számlálást - írta Facebook-oldalán az Őrségi Nemzeti Park.

Január közepén 21. alkalommal szervezte meg a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a nemzeti park igazgatóságokkal és más civil szervezetekkel együttműködve az Országos Sasszinkront, a hazánkban telelő ragadozómadarak éves számlálását.

Vas megyében az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság koordinálásban, civil és hivatásos természetvédők részvételével zajlott a felmérés. A 34 megfigyelő a négy nap alatt több mint ezer négyzetkilométert nézett át és összesen 12 ragadozómadár faj 745 példányát észlelte. A leggyakrabban egerészölyvek kerültek távcső elé, de láttak 14 rétisast is.

Az akció legnagyobb szenzációját egy nem tervezett megfigyelés szolgáltatta. Rácz Attila ifjú természetfotós éppen ezekben a napokban kapott lencsevégre egy szirti sast a Kőszegi-hegységben.

Rácz Attila

A szirti sas a magashegységek ikonikus madara, csak ritkán kerül szem elé az Alpokalján. A Kőszegi-hegység környezetében hatodszor sikerült megfigyelni az elmúlt 25 évben. Hazánkban mindössze négy pár fészkelése ismert, valamennyi az Északi-középhegységben él.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Hozzászólások

A cikkekhez csak regisztrált felhasználóink szólhatnak hozzá. Kérjük, jelentkezzen be, vagy ha még nem tette, regisztráljon.

A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a cikkekhez nem kapcsolódó kommenteket moderálja, törölje. A részletes moderálási szabályokért ide kattintson!

Hírek