Az Európai Unió engedélyezte a lisztbogár lárvájából készült por forgalmazását – számolt be a hvg.hu az Eunews.it információjára hivatkozva. Ez azt jelenti, hogy a tenebrio molitor, közismertebb nevén lisztkukac, amelyet gyakran használnak horgászcsaliként, mostantól UV-kezelt, porrá őrölt élelmiszer-összetevőként kerülhet a boltokba, miután január 20-án zöld utat kapott az értékesítése.
A francia Nutri’Earth vállalat már öt évvel ezelőtt benyújtotta az engedélykérelmet, és az elkövetkező öt évben kizárólagosan forgalmazhatja ezt a terméket. A rovarfehérje-por felkerült az uniós új élelmiszerek listájára, amely azokat a termékeket tartalmazza, amelyeket 1997 előtt nem fogyasztottak az európaiak. Az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság (EFSA) már négy éve megállapította, hogy a lisztkukac-por alkalmas emberi fogyasztásra, így a jóváhagyást követő 20. naptól kezdve bizonyos feltételek mellett forgalmazható.
A szabályozás szerint a rovarfehérjeport kenyerek, édes és sós péksütemények, tésztafélék, burgonyatermékek, sajtok, tejtermékek, valamint gyümölcs- és zöldségkészítmények összetevőjeként használhatják fel.
A rovaroknak egyébként a fenntarthatóság szempontjából egyre nagyobb szerepük lehet nemcsak az emberi táplálkozásban, hanem a haszonállatok takarmányozásában is. Ugyanakkor aggódni nem kell, hogy valaki véletlenül liszkukacporral dúsított ételt tesz a szájába, ha nem akar, ugyanis Magyarországon a szabályozás előírja, hogy a rovarfehérjéből készült élelmiszerek külön polcokon kerüljenek forgalomba az üzletekben.