Spórolás indul!

Tán nem kell ecsetelnünk, miért veszélyes július 1-től elaludni netezés közben. Könnyen üres pénztárcával ébredhetünk az adósok börtönében.

A kedvezményes csomag megszűnésével jobban oda kell figyelnünk, ha alternatív lehetőséggel (pl. ADSL, Kábelnet, MikróNet stb.) nem rendelkezünk, hisz vaskos telefonköltséget netezhetünk össze. A költségek tervezhetőségét és sok egyéb feladat elvégzését is megkönnyíti egy ügyes, mindenki által (cégeknek is)  ingyenesen letölthető segédprogram a Tick (V1.10). (MS Windows 95/98/Me/NT/2000/XP verziókhoz)

A Tick többek közt számolja a neten eltöltött időt, ebből azonnal kalkulálja az összeget, a ki-be jövő forgalmat és annak sebességet. Automatikusan bonthatjuk vele a kapcsolatot, ezt akár több hétre előre is be tudjuk állítani, és a gépünket is lekapcsolja, ha mi úgy kívánjuk. Levelezhetünk, jelszavainkat is tárolhatjuk, plusz kedvenc oldalainkat végigellenőrzi egy pillanat alatt, majd jelzi, hol történt frissítés, hova érdemes benézni, szóval okos kis jószág, na!

Ha hozzászokunk a spórolás gondolatához, akkor a telefonszámla visszaellenőrzéséhez is tudjuk használni, mert tárolja egy egész negyedév minden fel és lekapcsolódását a letöltött adatmennyiséget és a kapcsolódásonkénti időt. Előny, mindezt forintban számolja, és jelzi fillérre pontosan a fizetendő vonalhasználati díjat. Úgy gondolom egy próbát mindenképpen megér, hisz ha többen használják ugyanazt a vonalat, (munkahelyen vagy családban, akkor az időpontokból hamar kibukik, ha valaki lapítva lopja a netet) egy félhivatalos ellenőrzési forrás lehet. Nem beszélve az igazságos elosztás lehetőségéről, ha tudjuk mennyit szánunk a netre havi-napi szinten. A Matávnál is lehet döngetni a kaput, ha magasabb a számla, mint azt vártuk, vagy be lehet fenyíteni a családot, ha elharapódzik a "netbetyárság", szóval keménykezű szülők-főnökök kezében a Tick, igen veszélyes fegyverré válhat.

Telepítsünk együtt (kezdő billentyűzőknek ajánljuk)
A letöltés után a program boldogan foglal helyet akárhol a merevlemezünkön, ő mindent kitalál és beállít, csak el kell indítanunk, és lépésenként nyugtázni a kérdéseit, összességében az installációja egyszerű, mint a karikacsapás. Álljon itt a megoldási kulcs kezdőknek, és akik nem birtokolják az angol nyelvet, aki maga akarja felfedezni a program telepítése adta gyönyört, az ezt a részt nyugodt szívvel kihagyhatja:
Indítsuk el a tick110.exe
Majd a köszöntés után NEXT>> azaz (Tovább)
I accept the agreement (Elfogadom a feltételeket...) NEXT>> (Tovább)
Ennél a lépésnél könyvtárat adhatunk meg, ahova a Tick feltelepülhet aztán NEXT>> (Tovább)
Mi legyen a program helye-neve a Start menünkben? Ha nem adunk meg mást akkor Tick NEXT>> (Tovább)
Akarunk-e ...
1. azonnali indulást a Windows betöltődésekor (feledékenyek itt pipáljanak)
2. parancsikont az asztalra, mely indítja a programot
3. parancsikont az asztalra, mely a készítők oldalára visz NEXT>> (Tovább)
Install (kis szünet után újabb kérdés)
Akarunk-e...
1. Elolvasni egy tájékoztatót a programról, természetesen angolul
2. Azonnali programindítást ... először akarjunk ilyet Finish >> Befejezés

A Tick indítása után függetlenül, hogy kapcsolódunk-e az Internetre, vagy sem, egy fekete téglalap jelenik meg a képernyőnkön, aminek tartalma folyamatosan változik és különböző adatokat mutat, Ft - KByte - óra/perc/mp mértékegységekben. Ügyesebbek kitalálhatták, hogy mire valók ezek, de lesz még utalás később. A program beállításához nem szükséges felkapcsolódnunk, ne költsük a pénzünk feleslegesen, elég ha a következő netezéskor kipróbáljuk, mire is képes a program.

Mi mennyi? Meeeeenyiiiiii? Miiii?
Kezdjük a pénzzel, mert nem kétlem ezért csábultak sokan ide. A feladat egyszerű, állítsuk be a percenkénti díjat!
Ezt a következő módon tehetjük meg: a Windows tálcánk végén egy sárga telefont ábrázoló ikont kell találnunk (ha a Tick-et elindítottuk), melyre, ha jobb gombbal rákattintunk, majd az Option (lehetőségek) menüpontot választjuk, akkor a képen látható programablakot kapjuk (Figyelem, a kép nagyítható!). Baloldalon válasszuk ki a Cost (felülről második - költségek) menüpontot, majd alul az Insert menüt. Innen válik izgalmassá a helyzet. A most megjelenő ablakban állíthatjuk be az Internet szolgáltatónk tarifáit napokra és időszakokra. Itt pontosíthatjuk a Connectoid name (a kapcsolat nevét, amellyel a behívás történik). Sajnos a július 1-je utáni időszak, mint azt tudjuk anyagilag rosszul fest, megszűnik a kedvezmény, így egész nap, (Time period) tehát 0 óra 0 perc 0 mp - 23 óra 59 perc 59 mp-ig terjedő időszakban, minden napra ez lesz a jellemző (tehát az összes napot - hétfőtől - vasárnapig - ki kell pipálnunk a Days rész alatt). A Values (értékek) a legfájóbb pont a számunkra, mivel ha jön majdan a nagy Internet "kasszás" be kell csépelnünk az 5-ös számot az értékek szekció Every Minute Add melletti cellába, tehát summázva, mindennap, annak minden percében 5 Ft üti a Matáv markát a percenkénti Internethasználatunk után. "Eszi, nem eszi nem kap mást" alapon.

Egyéb fincsi szolgáltatáshokkk
A program szolgáltatásaival igencsak elégedettek lehetünk, hiszen amellett, hogy automatikusan érzékeli, ha kapcsolatot létesítünk (még hangjelzést is beállíthatunk hozzá, csak duplán kell kattintanunk a sárga telefon ikonon - amint kiderült ez a Tick program indikátorikonja is egyben - majd Miscellaneous menü - Sound almenüjét válasszuk) jelzések történhetnek. Például a kapcsolódáskor - lekapcsolódáskor - automatikus bontáskor, email érkezésekor. Mindezek rögzítésre is kerülnek, heti, havi, negyedéves statisztika formájában. Itt kérem aztán minden naplózódik, a Matáv irányába bizalmatlanok ezzel operálhatnak. (Jobb gomb a Windows tálcán lévő Tick program sárga ikonján majd Logs menüpont -a Reset parancsra kinullázhatjuk az eddigi listát).

Jelszó? Matild, vagy ... Malvin?
A neten használatos jelszavainkat is eltárolhatjuk, egy kellemes kis adatbankban, így azok nem merülnek feledésbe - jól jöhet annak, aki szereti magát sok helyen regisztrálni, és a jelszavak cetlizését ki nem állja (Jobb gomb a Tick tálca ikonján majd Tools menüpont Password Database almenüben Insert paranccsal rögzíthetjük a webhelyeket és a hozzájuk tartozó jelszavakat).

Csókolom frissítés és Emil vaaan?
A program jól használja ki a böngészönk által kínált lehetőségeket, pl. a Kedvenceinket (Bookmarks) sorra megvizsgálhatjuk, mikor lettek utoljára aktualizálva, ez megmenekíthet a felesleges böngészéstől bennünket, csak oda látogatunk majd el, ahol történt érdemi változás. Teljes mértékben böngészőnk Kedvencek adatbázisát használja (Jobb gomb a Tick telefon ikonján majd Tools menüpont Web Notification almenüben találhatjuk meg a beállítását. GO-ra indul Include és Exclude kapcsolja be-ki a webhelyeket, amiket érdemesnek tartunk a vizsgálatra). Ahol van változás, ott egy Y karakter jelöli a sor elején a webhelyet.

Lekérdezhetjük több postafiókunkon is az üzeneteinket POP3-as levelezővel (Jobb gomb a Tick telefon ikonján majd Tools menüpont POP3 almenüben találhatjuk meg a beállítását - Insert veszi fel az új szervercímet, POP3 lekérdezi a leveleket, a többi funkció magától értetődik), itt Finger és Ping parancsok is kiadhatók.

Kellemes kikapcsolódást
Automatikusan tudja bontani a vonalat, ha nincs aktivitás, vagy dátum és időpont is megadható, hogy mikor válasszon le bennünket a szolgáltatónktól, amennyiben meg tudjuk saccolni, mikor kell bontani a vonalat, vagy előre eldöntöttük, mennyi időt és egyben pénzt szánunk Internetezésre - netfüggőség és kiskorú felhasználók regulázása esetén kiváló módszer. (Miscellaneous menü - Disconnect almenü - Hang Up At + dátum, illetve kapcsolatbontással egybekötött számítógéplekapcsolás is van a program repertoárjában, komisz kölköknél előnyös funkció lehet, főleg ha beállítjuk meddig nem is mehet ki a netre, jujuujjj lesz itt sírás.).

A program kikapcsolása egyszerű, jobb gomb a sárga telefonon majd EXIT.

Természetesen nem a teljes program leírása volt a cél, arra ott a több száz oldalas területérzékeny Help (a cikk írója is ezt használta). Egy okos kis program és megannyi komfortos megoldás, plusz spórolási, visszaellenőrzési lehetőség megismerése volt a cél. Kívánunk egy olcsóbb netezést Mindenkinek. :(

Vonatkozó linkek:
A Tick letöltése
A program készítőinek weblapja

Vonatkozó cikkünk:
Izzó vonalak és forró fejek
Netezz olcsóbban

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód