Oldtimer karaván Csepregen

Képes beszámoló a híres autó matuzsálemekről

Dörzsölhették a szemüket akik az elmúlt napokban ellátogattak a csepregi Öreg Malom Hotelbe, hiszen a vendégeknek fenntartott tágas parkoló minden egyes helyén előző század eleji gépkocsik parkoltak, a fő helyen pedig a legendás Maybach trónolt.

Oldtimerekkel csatangolnak Európában
Nem időutazás áldozatai vagyunk, de nem is múzeumi kiállítás tárlatába csöppentünk. Az autók mindegyike saját kerekén érkezett -zömmel Németországból -, utasaik pedig látszólag nagyon jól érzik magukat a négycsillagos hotelben. A karaván lényegéről két korsó sör között világosítanak fel. 1978-ban egy független baráti társaságban ötlött fel a gondolat, milyen jó buli lenne Oldtimerekkel csatangolni Európában, a megvalósítással pedig nem is késtek sokáig. Már az év májusában nekivágott egy konvoj, hogy a Romantik hotellánc tagjait felkeresve népszerűsítsék a szállodákat. Az évek múlásával nőtt a túrák száma is. Mostanra évente háromszor vágnak neki az öreg kontinensnek, a csepregi állomáshely a második konvoj túratervében szerepelt. 1978 óta most először látogatnak Magyarországra, hazánk egyetlen Romantik szállodájába.

Csak eredeti alkatrészekből
Egy biztos: nehéz nagyobb feltűnést kelteni annál, mint amikor közel harminc veterán autó robog végig az utakon. A járművek csillognak-villognak, bár a gépi mosókat messzire elkerülik. Gazdáik családtagként törődnek a matuzsálemekkel: minden út végén gondosan letörölgetik őket, de még a motorháztérben is példás tisztaságnak kell lennie.
Ha közelebbről vesszük szemügyre az autókat, akkor feltűnhet milyen sok a repedt visszapillantó és ablaküveg. Erre nem a tulajok pénztelensége a magyarázat, hanem egyszerűen igyekeznek kizárólag eredeti alkatrészeket használni, amihez manapság már meglehetősen nehéz hozzájutni.

Drágák és híresek
A pénz egyébként tabu téma, az Oldtimer tulajdonosok nem veszik jó néven, ha autójuk értéke felől érdeklődünk. Nehéz felbecsülni, inkább eszmei értéke van - próbálkoznak udvariasan elhárítani a kérdést, de azért azt sikerül megtudni, hogy a parkoló legszembetűnőbb helyén álló Maybach minimum félmillióba kerül. Euróban persze, ami a mi forintunkra átváltva jóval 100 millió felett van. Ilyen, teljesen kézi munkával készült autó csak igen kevés embernek adatott meg, mégis sokaknak ismerős lehet a formája. Nem véletlenül, ugyanis Adolf Hitler is Maybach-ből tekint ki szúrós tekintettel a háborús dokumentumfilmekben.

A múlt század elejét idéző parkolóban sétálva el lehetett merengeni arról a korról, amikor még ezek az autók rótták az utakat. A XXI. századi agyonformatervezett kocsik után meglehetősen üdítő látványt nyújtanak. A legidősebb autó a karavánban a kilencedik ikszet is megélt Overland, ami könnyűfém felnik helyett még faküllős kerekekkel bír, ABS helyett pedig hátsó szalagféke van. A ma ismert márkák képviselőit is megtalálhatjuk a veteránok között, így összehasonlíthatjuk az akkori Mercedest, Alfa Romeot, Jaguárt a kortársakkal.

A Romantik Schnauferl Reise névre elkeresztelt konvoj ma délelőtt még tesz egy tiszteletkört Csornán, majd Európa és egy másik Romantik Hotel felé veszik az irányt.

További képek:

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód