Internetet Karácsonyra - vagy csak úgy

Nincs könnyű helyzetben az, aki hallgatva az idők szavára mostanság otthoni internet-előfizetéssel kacérkodik.

A nagy internetes pofon
A nyár végi masszív kormánypropagandának sikerült elkennie azt az apróságot, hogy a Matáv 4000 forintos Mindenkinek csomagjának megszűntetése padlóra küldte az otthonról csatlakozó magyar netes társadalmat. Míg korábban ezért a pénzért estétől reggelig korlátlan telefonos internet-elérést kaptunk, legalábbis az ország nagy részén, így Szombathelyen is, szeptembertől ugyanezen összegért 40 óra jár. Ezt a totális visszalépést kommunikálta le előrelépésként kedvenc távközlő cégünk és a kérdés kezelésében azóta is reménytelenül impotensnek bizonyuló Informatikai Minisztérium. Így alakult ki a mai helyzet, amely nyomán hazánk internet-használat terén a biztos sereghajók között kullog Európában, immár olyan országok magasságában, mint Románia. Tényleg.

Az olvasó felhomályosítása: a négyféle lehetőség felsorolása
Aki ennek ellenére úgy dönt, hogy szeretné az információ főütőerén tartani a kezét, s elvetemült módon otthoni internetre ácsingózik, nem csak a zsebébe kell nyúlnia, hanem alaposan tájékozódnia is, nehogy később keményen megbánja döntését. Ez ügyben elkerülhetetlen, hogy bizonyos technikai részletekkel untassuk az olvasót. Pár perces kiképzés erejéig érdemes idefigyelni. Szombathelyen otthoni internetezés szempontjából gyakorlatilag négyféle variáció jöhet szóba. A hagyományos modemes-betelefonálós (dial-up) hozzáférés, a szintén telefonvonalon történő, ám lényegesen gyorsabb ADSL, az UPC által a közelmúltban elindított kábeltévés Chello, s a Vodafone mobilos megoldása.

A betelefonálós-modemes kapcsolat
Köztudottan ez a legolcsóbb megoldás, ami igaz is, meg nem is. Mindenekelőtt arra kell vigyázni, hogy ez esetben a költségek két részből tevődnek össze. Egyszer ugye az internet- előfizetésből, másrészt a telefon-hívásokból, amivel elérjük az internet-szolgáltatónkat. Figyelem, az internet-előfizetés a költségek kisebbik részét jelenti. 3000-4000 forintért már korlátlan elérést lehet venni, ám a java ezután jön, ugyanis mindehhez a telefont külön kell fizetni. Ez lehetséges a normál helyi telefondíjjal, de ekkor súlyosan legatyásodunk. Pótmegoldásként a Matávnál létezik egy 15 és egy 40 órás internetezésre szolgáló telefoncsomag, 1500 illetve 4000 forintért. Éppen ezért először égetően fontos eldönteni, mennyit is akarjuk használni otthon a netet.

Ha úgy gondoljuk, csak levelezünk, esetleg alkalmanként picit körülnézünk, akár kijöhetünk 15 órából is. Ez nem több, mint havi 3000 forintnyi pénz, totál. Arra azonban számítani kell, hogy evés közben jön meg az étvágy, s nemcsak a 15, de a 40 óra is kevés lesz. Arról nem is beszélve, hogy a 40 óra ára (7000-8000 forint) már nincs messze az ADSL-től, amely úgy viszonyul a modemes internethez, mint a Ferrari a Zastavához. Fontos, hogy a Matáv 15 és 40 órás csomagjait - valamilyen rejtélyes okból kifolyólag - minimum három hónapra kell előfizetni. Szombathelyen modemes-betelefonálós internet ügyében jó pár céget kereshetünk meg, mint például a Matáv, az Elender, a Datanet, a Vivendi, az Enternet, a Tvnet, a Savaria Computer és a Freestart.

ADSL szolgáltatás SzombathelyenAz ADSL
Aki komolyan gondolja az internetet, annak erősen ajánlatos széles sávú kapcsolatot választania. Igaz, kétségtelenül drágább, mint a modemes-betelefonálós biznisz, ám pénzünkért (tizenakármennyiért havonta, sajna) korlátlan és mafla gyors elérést kapunk, ahol nem kell állandóan a stoppert nézni, s ahol rogyásig tölthetünk zenét, filmet, rádiókat hallgathatunk, tévéket nézhetünk, előre kalkulálható pénzért. Mellette szól, hogy az internet tartalma erősen a multimédia irányába tolódik, ezért a lassú kapcsolatunk hónapról-hónapra több bosszúságot fog okozni. ADSL-t használva - habár telefonvonalon működik - párhuzamosan lehet a vezetékes készülékünkön is beszélni, míg a modemes megoldásnál ehhez ISDN vonal kell. Fájdalom, nemcsak a borsos ár korlátozza e remek dolgot, hanem az elérés is. Még mielőtt beleéljük magunkat az ADSL-be, érdemes tájékozódni, lakóhelyünkön megvan-e a technikai háttér. Tájékozódásképpen közreadjuk Szombathely ADSL-térképét.

Ha az ADSL mellett tesszük le a garast, most, így karácsony előtt több cég is versenyez a kegyeinkért. Az árak, ahogy látjuk, meglehetősen kiegyenlítettek. Aranyszabály, hogy minél hosszabb időre elkötelezzük magunkat, annál alacsonyabb havidíjakat kapunk. Ha például három évre aláírunk a Vivendinél, akkor most nettó 8720 forintból megússzuk, s még belépési díjat sem kell fizetni. A Datanetnél ez a verzió 7980 forint. Egyéves szerződés esetén ez utóbbi cégnél a havidíj 10260 + 11400 belépési díj. Az EuroWeb ADSL-je Szombathelyen belépési-díj mentes, kétéves előfizetés esetén havi nettó 9400. Korrektnek tűnik az Enternet mostani akciója is, a legolcsóbb ADSL most belépési díj nélkül elérhető, egy évre havi nettó 10800 forintért, s még ennél is olcsóbb a TVNET, ami ugyancsak belépési díj nélkül havi 9900 Ft nettóért elvihető. Ugyanez a Matávnál 11920. A cégek helyi képviselőinek neveit vagy a telefonkönyvből vagy az anyacégtől tudhatjuk meg. (A cikk végén szintén megadunk néhány hasznos linket.)

Tanuljunk Chellózni?
Szombathelyen pár hónapja indította el internetes szolgáltatását a UPC. A Chello fedőnéven futó, még az ADSL-nél is gyorsabb kapcsolat ára igencsak versenyképes - havi 10900 bruttó -, s most karácsonyig megússzuk a közel 20 ezer forintos belépési díjat is. Hátránya, hogy csak a UPC által bekábelezett otthonokban muzérol, így elérése limitáltabb, mint az ADSL. Azon se lepődjünk meg, ha túl sok használat esetén szemmel láthatóan lassul a rendszer. Havi 15 gigabájt letöltés után az UPC rálép a fékre, s habár ez borzasztóan nagy adatmennyiség, nem árt utánaszámolni ennek sem.

A Vodafone mobilnetje - csak gyerekeknek
A Vodafone korlátlan internet-eléréséről szóló televíziós hirdetései kétségkívül ötletesek és csábítóak, az eddigi tapasztalatok azonban nem a reklámokat, hanem az olcsó hús és a híg lé kapcsolatáról szóló közmondást támasztják alá. Havi 3125 forint korlátlan elérésért nem egy borsos ár, de ehhez ugye még hozzá kell számolni egy előfizetést, meg azt, hogy rendszer -finoman fogalmazva - nem mentes ősz hajszálakat okozó bosszúságoktól. Szakad, megáll, szív, sűrít, kipufog. No persze, a gyerek eljátszik vele a karácsonyi örömben, de ebben a formájában fényévnyire van egy komoly internetes megoldástól.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód