UHU-Linux: a magyar operációs rendszer

Ez valami más: teljes értékű operációs rendszer, ami ráadásul magyar fejlesztés. És természetesen ingyenes.

Kiknek jó?
Egy Linux disztribúció bemutatását általában a "műszaki" adatok felsorolásával szokás kezdeni, úgy mint: 2.4.20-as rendszermag, glibc 2.3.2, gcc 3.2.2, XFree86 4.3, KDE 3.1.1, Gnome 2.2.1, stb. De azt hiszem, ezekre most kár fecsérelni a szót, aki tudja, hogy a hozzáértőknek a továbbiakban nem fogok tudni sok újdonságot mondani, ők inkább látogassanak el az UHU-Linux weblapjára (www.uhulinux.hu), töltsék le a múlt héten megjelent legújabb verziót és próbálják ki.
Akik nem tudják, mit jelentenek az előbb felsorolt betű és szám csoportok, azoknak érdemes tovább olvasni, hiszen ez a magyar operációs rendszer pont a kezdő felhasználók számára készült. Olyanoknak, akik esetleg még csak most ismerkednek a számítógéppel, vagy ismerik már a Windowst, de valami stabilabbra és biztonságosabbra vágynak, vagy csak fel akarnak hagyni az illegális szoftverhasználat törvénysértő gyakorlatával de mégsem akarnak több, mint százezer forintot kiadni Windowsra, Office-ra és miegyebekre.

Telepítés
"A Linux profi programozóknak készült, pilóta-vizsgát tenni is könnyebb, mint egy ilyen rendszert feltelepíteni és használni." Ez az a széleskörben elterjedt feltételezés, ami az embereket visszariasztja attól, hogy Linuxra váltsanak. Holott napjaink elterjedtebb Linux változatai felhasználó-barátságban és kezelhetőségben simán felveszik a versenyt a Windows-zal. Különösen igaz ez az UHU-ra. Ha valaki már telepített Windowst, annak az UHU-val sem lesz gondja. A telepítő könnyedén végigvezeti a felhasználót a particionálás, és az installálás bonyolultnak tűnő lépésein. Tapasztalatom szerint egy átlagos konfigurációra való telepítésnél elég minden kérdésre OK-val válaszolni, de ha valaki érteni is akarja, mi történik, vagy meg akarja tartani a már feltelepített Windowst - mert erre is lehetőség van (de minek?). Érdemes elolvasni az UHU-Linux Füzetet, amiben a számítástechnikai alapfogalmaktól kezdve egészen a rendszerhez mellékelt programok használatáig minden kérdésre választ kaphatunk. Az UHU-Linux telepítő igen hatékonyan ismeri fel a számítógép különböző hardverelemeit és automatikusan be is állítja azokat, így az első rendszerindítás után már nem kell bajlódnunk a különböző illesztőprogramok telepítésével, hogy működésre bírjuk a hangkártyánkat, vagy a nyomtatót.

És mi van benne?
Azok, akik fontosnak tartják az esztétikai megjelenést, könnyen lehet, hogy a bejelentkező képernyőt megpillantva úgy döntenek, hogy soha más operációs rendszert nem fognak használni. A bejelentkező képernyőn dönthetjük el, milyen néven akarunk bejelentkezni, milyen nyelvet - az alapértelmezett természetesen a magyar, de a választék az angoltól a vietnámiig terjed - és ablakkezelőt használjuk. Csak érdekességként említem, hogy a Windowsnak egyetlen ablakkezelője van, ez az a startmenüs, ikonos felület, Az UHU-Linuxban nyolc közül választhatunk. Alapértelmezett a KDE (K Desktop Environment) - Windows, pontosabban egykori Windows felhasználók számára ismerősnek fog tűnni, megtalálható a Start menü megfelelője, a KDE menü és egy a tálcához hasonló felület a órával, naptárral, és a telepített programok ikonjainak tömkelegével. Ami valószínűleg óriási meglepetésként fog érni minden új felhasználót, az az előre feltelepített programok hatalmas mennyisége - aki telepített már Windowst, tudja, mennyi ideig tart összevadászni minden programot, amire szükség van (és hány százezer forintba kerül, ha legálisan próbál hozzájuk jutni) - aki UHU-Linuxot használ, lehet, hogy sosem lesz szüksége arra, hogy programokat telepítsen, mindent megtalál a telepítő CD-n és ráadásul teljesen ingyen.

Open Office 1.0
Teljes körű magyar nyelvű irodai programcsomag szövegszerkesztővel, helyesírás ellenőrzővel, táblázatkezelővel, bemutató- és weblapszerkesztővel. Ráadásul tudja kezelni az MS Office és egyéb irodai programokkal létrehozott dokumentumokat is.

GIMP (GNU Image Manipulator Program)
Képszerkesztő program számtalan szűrővel és effekttel, amely szinte az összes képformátumot támogatja. Szolgáltatásait tekintve nem ér fel mondjuk egy Adobe Photoshoppal, de az otthoni felhasználó igényeit bőségesen kielégíti és az irodai és szerkesztőségi feladatok ellátására is tökéletesen alkalmas.

CompLEX CD Jogtár
A Kerszöv Kft. kiadványa, ami hozzáférést biztosít a rendszerváltás óta megjelent összes törvény és határozat eredeti, teljes szövegéhez.

Lakisoft Raktárkészletkezelő és számlázó program
Regisztrálatlan, demó változat, amely száz darab számla kiadásáig használható

JDictionary
Internetről ingyenesen bővíthető adatbázissal rendelkező szótárprogram, az UHU-Linux az angol, német, francia és magyar adatbázisokat tartalmazza, több, mint háromszázezer szóval és kifejezéssel.

Nem áll szándékomban felsorolni az összes programot, amit a disztribúció tartalmaz, már csak azért sem, mert oldalakon át sorolhatnám, de van még néhány, amit feltétlenül meg kell említenem: XMMS (X Multimedia System): Winamp-szerű médialejátszó program, MPlayer: magyar fejlesztésű médialejátszó, ami az összes ismert video formátumot ismeri, DVDrip: DVD másolás és tömörítés többek között DivX és MPEG formátumba. És még nem esett szó az UHU vezérlőpultról, amivel könnyedén finom-hangolhatjuk gépünk beállításait, a Mozilla Internet-böngészőről, a Konqueror fájl és Internet böngészőről, a PCMM, Windows Commander klónról, vagy a Wine, Windows emulátorról, amellyel windows-os programokat futtathatunk.

Biztonság
Egyetlen dolgot nem találtam a disztribúcióban: vírusírtót. Egyébként nincs is, és nem is kell, hiszen elvileg képtelenség vírussal kárt okozni egy Linux rendszerben. (Egy nemrégiben megjelent hír szerint Eddie Bleasdale, a Consultancy Netproject cég igazgatója 10 ezer dollárt fizet annak, aki képes vírussal megfertőzni egy jól beállított Linux rendszert)

UHU-Linuxot akarok, de azonnal
Az UHU-Linux legújabb válzozata ingyenesen letölthető az UHU-Linux Internet-oldalról 700 megabyte-os ISO formátumban. Aki nem tudja letölteni, vagy nem rendelkezik CD íróval, megrendelheti CD-n a fejlesztőktől, így csak a postaköltséget kell kifizetni (még csak az 1.0rc2.1-es verziót postázzák), vagy kapcsolatba léphet valamelyik önkéntes terjesztővel (Szombathelyen eddig hárman vannak), akiktől a legújabb verzió is beszerezhető. Az elérhetőségük szintén megtalálható az UHU-Linux weblapján.

Remélem sokaknak sikerült kedvet csinálnom a magyar operációs rendszerhez, és már sajnálom, hogy nem írtunk róla korábban, hiszen a "tűzszünet" véget ért és akiknél már "ott van a szoftverrendőrség a kamrában", azoknak késő a figyelmeztetés. Azt kell, hogy mondjam, tökéletesen egyetérték a BSA-val: ne használjunk illegális szoftvert. Válasszuk inkább a nyílt forráskódú, ingyenes szabad szoftvert és segítsünk, hogy mielőbb elterjedjen, ahogy már több országban is, mind az oktatásban, mind az otthoni használatban.
Az UHU fejlesztőinek pedig sok sikert kívánok.

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt , vagy facebook messengeren ide kattintva . Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód