Szombaton ismét részleges napfogyatkozás!

Hegyhátsálon lehet csillagnézni!

2003. május 31-én napkeltekor részleges napfogyatkozásnak lehetünk szemtanúi. A jelenség megtekintéséhez kissé korán kell felkelni, de szombat lévén jó buli lehet egy hajnali napfogyatkozás-néző túra az északkeleti horizont irányába, ahol a Nap kelni fog. A fogyatkozás szabad szemmel is látható.

Környékünkön a már 63%-os fogyatkozásban levő Nap hajnali 05 óra 02 perckor kel (1. kép),de a megszokott vörös napkorong helyett egy "kifli" fog felkelni, majd ahogyan a fogyatkozás mértéke tovább növekszik ez a kifli lassan vékonyodva elfordul s a 2. képen látható alakúvá válik. A fogyatkozás maximális nagyságát 05 óra 18 perckor éri el 81.5 százalékkal. Ezután a sötét holdkorong érdekesen elfordulva folyamatosan levonulóban lesz a Napról és 06 óra 16 perckor központi égitestünk már újra teljes erejével szórja ránk éltető sugarait.

1. kép          2. kép          3. kép
napkeltekor maximum fogyatkozás vége

05 óra 02 perc 05 óra 18 perc 06 óra 14 perc

Fontos figyelmeztetés!
Napkeltekor a Nap még viszonylag gyengébb fénnyel világít és szabad szemmel is bele lehet nézni, de a hosszas nézegetés ártalmas a szemnek, így mindenképpen használjunk kormozott üveget vagy hegesztőüveget, illetve az 1999. augusztus 11-i teljes napfogyatkozásból esetleg megmaradt fogyatkozás néző szemüveget!

Magyarországról megfigyelhető részleges napfogyatkozás legközelebb 2005. október 3-án, a délelőtti órákban lesz. Ekkor a napkorong mintegy fele fog elsötétedni.

Bemutató Hegyhátsálon
TÁVCSÖVES BEMUTATÁST TARTUNK DERÜLT NAPOKON A HEGYHÁTSÁLI SCUTUM CSILLAGVIZSGÁLÓ MŰSZEREIVEL ESTE 8 ÓRA UTÁN.
TÉMA: A JUPITER BOLYGÓ ÉS HOLDJAI - CSILLAGHALMAZOK, KÖDÖK, GALAXISOK ÉS JÚNIUS ELSŐ HÉTVÉGÉJÉN A HOLD IS.
ELŐZETES BEJELENTKEZÉST KÉRÜNK a 06/30/93-66-333-as TELEFONON.
Horváth Tibor - Tuboly Vince
Hegyháti Csillagvizsgáló Alapítvány
Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód