MiniDisc versus MP3

Kedves internetező! Ha te is nap mint nap a neten lógsz a legújabb zenék után kutatva, netalán lelkes Napster-használó vagy, akkor biztos neked is eszedbe...

Kedves internetező! Ha te is nap mint nap a neten lógsz a legújabb zenék után kutatva, netalán lelkes Napster-használó vagy, akkor biztos neked is eszedbe jutott már, hogy jó lenne magaddal vinni a zenét, amit letöltesz. Megteheted, hiszen ezerféle MP3 lejátszó van már, de csak ez jelenthetné a megoldást? Az alábbiakban egy MP3-MD összehasonlítást találsz.

Pár éve jelent meg az első MP3 lejátszó a piacon a Diamond-tól, mára pedig már több tucat van belőlük, amelyekből jópárat nálunk is meg lehet vásárolni. A MiniDisc (MD) már öreg motoros, a Sony cég találmánya.
A kérdés: hogy jön a MD az MP3 témához?? A válasz nem lesz rövid...

(Azt előre le szeretném szögezni, hogy nem az MP3 lejátszók ellen kívánok ágálni. Nemrég elhatároztam, hogy veszek egy digitális walkmant, én végül a MD mellett döntöttem és nem bántam meg. Az MP3 nagyon jó, de miért nem megy már lejjebb az ára??)

Annak, aki digitálisan szereti

MP3 lejátszót szeretnél venni, megnézted a kínálatot, és az alábbira jöttél rá: a kis ketyeréket három fajta változatban lehet kapni: 16, 32, 64 MB memóriakapacitással. Ez határozza meg, hogy nagyjából hány percnyi zenét vihetsz magaddal. 16 MB esetén ez kb. 15 perc, 32 MB-nál kb. 32 perc, 64 MB-nál sikerül az egy órát kicsit túllépni. Ez bizony nem egy albumhossz, ami 74 perc. A készülék ára a memória nagyságával arányosan nő, egy 32 megás modul úgy 30 ezerbe kerül, ami nem kis pénz. Ráadásul csak számítógép segítségével tudsz zenéket rögzíteni rá. Hacsak nem vagy fanatikus, ekkor mondtad azt, hogy "najó akkor inkább ne"...
Ha fanatikus vagy, akkor is érdemes tovább olvasnod, hátha megtérsz. :-)

Lássuk az MD walkmant! MD lemezt 60, 74 és 80 perces változatban lehet kapni, áruk 500-900 Ft között mozog. Jobban hangzik igaz? Egy memória modul árán mennyi MD-t lehet venni!

Sokan most felhörrenek, hogy ugyan már, de mekkora a MD, meg ott vannak a walkmanban a mozgó alkatrészek (az MP3 lejátszó nem tartalmaz mozgó alkatrészt, csak áramköröket), és mivel "sütögetem meg" a lemezeket?!

A legújabb MD walkmanok mérete alig nagyobb, mint egy MP3-é, képzelj el két MD lemezt egymáson; a gép a tenyeredben elfér... Mozgó alkatrészek pedig vannak, az ebből származó probléma, nevezetesen az, hogy rázkódáskor kihagy a lejátszó, vagy akad a zene, az nincs. Ezeket a modellek már nem csekély memóriával rendelkeznek, ahova előreolvassák az adatokat a lemezről, így akár folyamatos rázás esetén (futás, bicaj) sem akad a zene.

Mivel veszed majd fel a zenéket? Ha nincs otthon MD deck-ed, végy egy olyan walkmant ami egyben felvevő is! Akkor fogsz csodálkozni, ha meghallod, hogy egy ilyen kis készülék ára egy 64MB-os MP3 lejátszó ára alatt van...

Ha MD-d van sem kell lemondanod a semmiről: az albumok, zeneszámok elnevezhetők, a számok összevonhatóak, szétdarabolhatóak, törölhetőek, sorrendjük megváltoztatható (ezt hívják teljes körű szerkesztési funkciónak).

Elnyűhetetlen: a (Sony) MD lemezeket ultrahanggal hegesztik, por- és hőállóak, a készülékek legalább annyira strapabíróak, mint egy MP3 lejátszó.

Csak hallgatom, hallgatom... meglepően alacsony áramfelvételűek! Van olyan típus, ami egy alkáli elemmel akár 24 órát is bír, átlag akkuval is minimum 10 óra az üzemidő.

Hogyan lesz az MD-ből MP3 lejátszó?

MD walkman-nal analóg (vonalbemenet, mikrofon) és digitális (optikai bemenet) forrásból van lehetőséged felvenni.
Összekötheted a  PC-t és az MD-t a hangkártyán keresztül, vonalkimenet (line out) segítségével, ha van optikai kimeneted (egyes SB Live! kártyáknak van, de lehet USB optikai kimenet is) akkor úgy.
Analóg felvétel esetén minőségromlás lesz, ez azonban bőven elviselhető, ha csak walkmanban akarsz MP3-at hallgatni (ugyan ki akarna hi-fi készüléken MP3azni?).
Minél jobb az MP3 minősége, annál jobb lesz a felvételed! A javasolt a minimum 198 kilobites forrás, vagy nagyobb.

Kalandra fel, zsákolj be néhány lemezt, meg egy tartalék akkut :-), vágd zsebre a walkmanod és hallgass a füledre!

o.k.

 

MP3 Walkman Minidisc Walkman
média

CompactFlash kártya, Memory Stick

MD lemez

adattárolás

elektronikus

magneto-optikai

adatformátum

digitális

digitális

tömörítés

MP3 (Layer 3)

ATRAC (Adaptive Transform Acoustic Coding)

mintavételezési frekvencia

8-44 kHz-ig

44 kHz

bemenetek

PC csatlakozás (soros, párhuzamos vagy USB port), mikrofon

digitális: optikai
analóg: vonalbemenet (line-in), mikrofon

tápforrás

AAA, AA elem vagy akku

AA elem vagy akku

Elem időtartama

10-20 óra

10-24 óra

rázkódásvédelem

nem szükséges

általában 40 másodperc

felvétel

PC-ről másolással

analóg vagy digitális forrásból (szinkronizációval)

ár 30.000 - 125.000 Ft

40.000 Ft (csak lejátszó)
80.000 - 110.000 Ft (felvevő is)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód