Hasznos holmik, avagy éppen hol foltozzák a világhálót?

Gyakran szegezzük a kérdést a rendszergazdánknak, hogy hol, kinek a gépében van a hiba...

Gyakran szegezzük a kérdést a rendszergazdánknak, hogy hol, kinek a gépében van a hiba, ha tegnap még egy weboldal oly simán csúszott le szemeink előtt, ma meg nincs az a türelmes netező, aki ezt kivárja. Vannak esetek, mikor a válasz hamar érkezik, van azonban, amikor csak egy laza vállmozdulatot kapunk felelet helyett. Arra csak kevesen gondolnak, hogy a magunk is megtudhatunk mindent - egy kis segítséggel.

Mire jó a TRACEROUTE program?

A titok nyitja egy jól elkészített TRACEROUTE programban rejlik. Így lehetséges, ha előbbi neotracekérdésünkkor a "rencergarázda" csak trace-el egyet, majd szemrebbenés nélkül benyögi: "leszakadtunk, nincs kapcsolatunk a világgal", vagy ha még precízebb az illető, "feltehetőleg Budapesten a Victor Hugo utcában van szakadás" - maradjon más lehetőségünk, mint az egyetértő bólogatás.

A traceroute programot nem kell a kedves olvasónak valami igen bonyolult "izének" felfognia, hisz korlátlan számban található az Interneten, akár ingyen letölthető formában is. Hogy a szakemberünk nem osztogatja? Jahhh, minek menjen nyugdíjba a varázsló, idő előtt, meg a cég, illetve intézmény hölgytagjainak megbecsülése is jól jön, ami a reggeli kávéadagban is megmutatkozik - bizony-bizony -, mint minden alkalmazott hiteles értékmérője.

Természetesen most mindenki arra számít, hogy itt kap némi információt, egy kellemes küllemű, jól működő trace programról, hát igen, nem téved, hisz alant ez következik. A NeoTrace pont egy ilyen fajta "progi", az amerikai Neoworx cég készítette 1997-2000 között (nem kapkodták el a srácok). Jelen pillanatban a 2.12a változatát használom, amivel nagyon meg vagyok elégedve, könnyen megbarátkozott a számítógépemmel, bírja a Windows 95/98 és a Windows 2000 operációs rendszereket. A regisztrációval, és vásárlással nem bajlódtam, mint próbaverziót telepítettem, a teljes változat sem nyújt sokkal többet, maximum egy-két speciális kapcsolóval lehet finomítani a működésén, meg indításkor nem hozza a tudtomra, hogy próbáról van szó, amit jól a fejébe vés a "cyberproliknak".

Hogyan kerül a gépünkre, s mit kell az elején beállítani?

A letöltés után indítsuk el a telepítőt: neotrace.exe ki hitte volna :-)
Az első ablak máris okosan érdeklődik, hogy én hol vagyok a hálón helyileg.
Az itt látható három sort igényli:
1. a kétjegyű országkódot: HU
2. a város neve: <értelemszerűen ahol használjuk>
3. postai irányítószám: <értelemszerűen ahol használjuk>
4. állam: <én ezt kihagytam, hisz elég volt az előbbi 3 adat>
5. a földrajzi pozíciót is be lehet írni, aki nagyon spéci akar lenni, én az első 3 pont alapján a gépre bíztam, ami igen jól saccolt, amúgy: North East Magyarország esetén.

A további telepítés a szokásos (Yes Enter, Yes OK, hol legyen a program kisgazdám?, legyen ikon az asztalon?) kérdéshalmaz, aki tett már programot a számítógépére, annak minek leírni, aki meg még nem, annak ne én vegyem el a szüzességét, hívjon szakembert :-) természetesen további kávéért, péksüteményért cserébe.

Ha fent van a gépemen, akkor nosza rajta, vagy a Start menüben, vagy a Desktopon (Asztalon), találom, duplakettyintés után indul a progi. Mellemnek szegezi a kérdést "Kipróbálod" "Regisztrálod" "Kilépsz" nehéz a döntés tudom, ma annak a csapatnak írok, aki az első kettő valamelyikét nyomta meg. A keresendő webcímet be kell pötyögnünk jobbra az ADDRESS: melletti sorba, pl. www.nyugat.hu, majd a jobbra mellette levő TRACE gombot egyszer lenyomjuk, várunk türelmesen, no nem kell sokáig, mert gyors ez, mint a nyű, feltéve, ha a megadott célállomás üzemel.

térkép nézetHogyan is vizsgálódhatunk a hálót alkotó gépek között, nos a térkép az első fogódzó, amire a jobb gombbal ráközelítek, a ballal pedig vissza tudok váltani előző nézetbe, a kiindulópont (az én gépem) és a végpont közt folyamatosan rakja ki a közbülső gépeket a program (zöld pontok formájában), míg el nem ér álmaim NETovábbjához (www.nyugat.hu). A vonalakon lévő pöttyöket node-oknak, vagy csomópontoknak hívja, ha óvatosan az egérrel megközelítem az egyik ilyen "pücőkét", kiirja, hogy milyen gépről van szó. Ezt a folyamatot, amit a kiindulópont és a végcél összekötése közben a gép végez, jobb helyeken routolásnak, vagy útvonalkeresésnek nevezik.

A nézetek között válthatunk is, a szerint, hogy mire vagyunk kíváncsiak, arra, hogy mennyi idő oda-vissza a célpont (ez az un. válaszidő), vagy milyen vizeken szörfözünk az adott cim felé (a nemzet zászlaja jelzi, ebből kb. 200-at ismer). Ilyen esetben a második nézet szolgálja a könnyebb tájékozódást, ide átváltani a bal felső sarokban függőlegesen elhelyezkedő kék színű NODES fülön lehet, s máris többet látunk. A grafikus kijelzés valljuk meg, sokat segít eligazodni, könnyebb belehelyezkedni egy-egy csomag "életébe". A profikra és a statisztikusokra is gondoltak: aki csak a gépek nevére kíváncsi, az a LIST fülre kettyenjen, a válaszidők folytonos változását grafikon szemlélteti kattanj a GRAPH fülre, s máris látod az eltéréseket, tehát innentől igényesek kíméljetek.

nods nézetKiegészítő funkcióként a PING-et említeném, amit ott találhatunk a TRACE gomb mellett néggyel, ha aktívvá teszem (vagyis egy kattintással bekapcsolom - ekkor a zöld lámpa világít folyamatosan) szakadatlanul figyeli az adott címet, erre is lehet szükség. Pl. ha épp nem megy az adott gép, rögtön értesülhetek, ha újra "mükszik" (pesszimisták: "vagy az első leszek, aki észreveszi, hogy nem megy"). A hang, városnevek, a szimbolikus gépeket összekötő vonalak a programban ki-be kapcsolhatóak az OPTIONS (PING mellet) menüben. Ezen kívül, még nyomtathatok, menthetek, másolhatok ... csupa értékes (eddig 1x sem használtam :-)) funkció.

Hupsz, valami lemaradt. Nézzük csak a leírás megvolt, képek ... jahh hát persze, a cím ahonnan bárki további értékes információkhoz, egyéb érdekes programokhoz is hozzájuthat:

http://www.neoworx.com

A Download menü után a Download Trial Version-t válaszd, vagy ha annyira megtetszett felőlem meg is veheted :-)

LemON

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk, vagy küldjön róla fotót. Akár névtelenül, titkosított üzenetküldő rendszerünkön keresztül itt, vagy facebook messengeren ide kattintva. Esetleg emailben, itt: jelentem_KUKAC_nyugat_PONT_hu

Életmód