Weboldalunkon cookie-kat használunk, melyek célja, hogy teljesebb szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére. További információ

A méret a lényeg

Leendő házimozink egyik rendkívül fontos láncszeme lesz a képmegjelenítő, ami az "egyszerű" televízió helyett akár egy projektoros rendszer is lehet.

Leendő házimozink egyik rendkívül fontos láncszeme lesz a képmegjelenítő, ami az "egyszerű" televízió helyett akár egy projektoros rendszer is lehet. Az elsődleges cél a minél nagyobb képátmérő elérése, ezt azonban sok esetben csak kompromisszumok árán érhetjük el.

TVA legelső lépésként döntsük el, hogy elsősorban mire lesz szükségünk: TV/házimozi kombinációra, vagy csak kizárólag házimozi célból akarunk beruházni (nem is keveset...).

Amennyiben a leendő készülék mind a TV, mind a házimozi követelményeknek eleget kell hogy tegyen, akkor választhatunk a hagyományos CRT képcsöves televíziók és az újabb projektoros, LCD kivetítős készülékek közt.

Kizárólag házimozi alkalmazásra készülnek a projektorok, amelyek segítségével megfelelő távolságból, vászonra vetíthetjük a képet. Ez aztán már az igazi mozi!

A képi élményt a minőség mellett a megjelenített kép mérete adja meg. Ezt a képátló megadásával írhatjuk le, javasolt a minimum 70 cm képátló vagy ennél több. A katódsugácsöves TVk-nél az elérhető legnagyobb méret 36-37 inch (96-99 cm), de fontos tudni, hogy a katalógusban megadott átló nem egyezik meg a látható kép mértével, ez kb. 4 centivel kevesebb annál.

Ha ennél nagyobbat akarunk, akkor a projektoros, LCDs illetve a plazma TV irányába kacsintsunk. Itt a csúcsmodellek nagysága 50 inch körül van, mélységük ehhez képest elég csekély. Itt a megadott képátló megegyezik a látható tartománnyal.

Aki ennél is többre vágyik, annak ott vannak a projektorok: így akár a 6 méter átlót is el lehet érni.

A kompromisszumok

LCDMinden TV esetén igaz, hogy a méret növelésével a normál TV adás minősége egyre élvezhetetlenebb lesz - hacsak nem megyünk jó messze a készüléktől. Ez sajnos az ősrégi PAL szabványból ered, ami a függöleges sorfelbontást elég kis értékkel szabványosította. A DVD szabvány már sokkal nagyobb felbontással tárolja a képet, ezért nagy képernyőn sokkal élvehetőbb. Megoldást jelenthet a műholdas-digitális televíziózás, ami szintén a DVD által használt szabvány alapján működik (MPEG2).

A gyártók a képminőség javítása érdekében mindenféle trükköket vetnek be, bár igazából feltételezik, hogy a kedves vásárló, ha már ennyi pénzt kiad, akkor digitális TV adást is néz...

Projektor estén felejtsük el a TVzést, azt nem arra találták ki. Maximum a számítógépet köthetjük rá, ekkor is inkább prezentációra, mint monitorként való használatra gondoljunk.

TV-s fogalomzavar

Egy korszerű TV leírásában rengeteg paraméter olvasható, amelyek sokszor kínainak tűnhetnek első olvasatra (másodikra is... :-).

100 Hz A TV-k alapból 50 Hz-esek, ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt 50képkockát jelenítenek meg. Innen értelmeszerűen a 100 Hz-es TVk kétszer annyit: 100 képkockát.
Ez azt eredményezi, hogy a kép sokkal stabilabb lesz, a részletgazdag képeknél nem jelentkezik remegés, ami nagy képátló mellett már nagyon zavaró. A szemnek is kellemesebb az ilyen kép, nem fárasztja annyira.
IM (Thomson)
Digital Plus (Sony)
Digital Scan (Philips)
Natural Scan (Grundig)
A korai 100 Hz-es TV gyengéje a gyors mozgások megjelenítése volt, a kép ilyenkor szaggatottá vált, elmosódott. Ezek a technikák ennek a kiküszöbölését jelentik.
Flatron (LG)
MegaFlat (Grundig)
Wega (Sony)
Scenium (Thomson)
Real Flat (Philips)
Tantus Flat (Samsung)
Flat = lapos. Az ilyen TV-k képcsöve mindkét irányban teljes lapos. Emiatt szinte tükröződésmentes lesz a képcso, és sokkal természetesebb látványt ad.
Black D.I.V.A. (Thomson)
Invar (Samsung)
Black Line (Grundig)
Megnövelt feketetartományt jelent. Ezek a készülékeken a fekete szín valóban fekete.
WideScreen Szélesképernyős TV, 16:9 (1:1.85) képaránnyal.
Dolby Virtual Surround
TruSurround
Magic Surround
A TV beépített hangszórói segítségével térhangot állít elo.
Pro Logic Surround A TV mellé még kapunk 2 (effekt) hangsugárzót, a készülékbe 3+1 hangsugárzót építenek be: 2 elsőt, 1 közepet és egy mélyet. Az így előállított térhang jóval meggyőzőbb mint a virtuális társai, de nem annyira jó, mint a Dolby Digital vagy a DTS.
PIP Kép a képben funkció: egyszerre két csatornát lehet a képernyon látni.
PIP-text A képernyőn egyszerre lehet TV-t nézni és egy kis ablakban a teletextet böngészni.
DRC, DRC-MF (Sony) A képsorok függőleges illetve vízszintes megduplázásával részletgadagabb, élethűbb képet állít elő.

Szélesvásznú világ

A DVD filmek estén bizony "a képernyő felső és alsó részén csíkok láthatóak", ezek egy idő után zavaróvá válhatnak. Mi tehetünk? A megoldás egy szélesképernyős TV!
Ne tévesszen meg senkit a "kocka" TV-re ráírt 16:9 üzemmód felirat, ez csak annyit jelent, hogy a készülék képes megjeleníteni az ilyen módon érkező adást (akár DVDről is), de a csíkokat nem tudja eltüntetni!
A filmek nagy része 1:1.85-ös képaránnyal, illetve a még szélesebb, moziszerű 1:2.35 aránnyal kerülnek a DVD lemezre. A jelenleg kapható szélesképernyős (szokás még 16:9-esnek is hívni őket) tévék képaránya 1:1.85-ös, azaz még így is lesznek olyan filmek, amelyeknél megmaradnak a csíkok, de sokkal kisebbek lesznek.
Egy ilyen készüléken teljesen más az élmény! Aki igazi házimozit akar az csak ebben gondolkodjon, meg fogja látni (holtbiztos), hogy azután a többi "kocka" TV-re rá sem akar majd nézni... A tévétársaságok is egyre gyakrabban sugároznak szélesvásznú filmeket, a normál 4:3-as képarányú műsorok is elég jól néznek ki szélesben. A legtöbb ilyen TV rendelkezik olyan trükkökkel, amelyekkel a hagyományos adás is élvezhető lesz a széles képernyőn.

Igazi mozi

ProjectorAz abszolút megoldást egy projektor beszerzése jelenti, hiszen ekkor tényleg vetíteni kell, ezzel érhető el a legnagyobb kép, ehhez képest viszont könnyedén elhelyezhetőek.
Használatukhoz mindeképpen szükség lesz matt-fehér vászonra (a fehér lepedőt felejtsük el... :-), és elsötétített szobára. Azonban ne feledjük: a projektorra utólag is költeni kell, mert a benne található égő idönként bizony kiég (a gyártók átlag 2000 - 4000 óra folyamatos használatot írnak).

Néhány szó a költségvetésről...

...azaz mi mennyibe kerül?

Normál képarányú, katódsugárcsöves TV-k

 • Egy áltagos 50Hz-es 70-72 (28-29 inch) centis TV ára 80-140e Ft körül mozog. A 100Hz-es változatokért átlag 50-60 ezer forinttal kell többet adni.
 • Egy 72 cm-es 50Hz-es Flat TV 140-170e Ft, a 100Hz-esé 220-300e Ft, illetve a csillagos ég a határ: Sonyból 500 ezerért is van.
 • A 82 centis készülék már 200-300e forintot kóstál.
 • A lehető legnagyobb a 33 inches (99 cm) képátlójú Thomson, amelynek ára 200-280 ezer Ft, attól függően, hogy hány Hertzes, illetve hol lehet éppen kapni...

Szélesképernyős, katódsugárcsöves TV

Itt is egyre szélesebb a választék... Igyezkeztem az alacsonyabb és a magasabb árkategóriából kiragadni típusokat:

 • 50 Hz, 70 cm:
  Thomson 28SK44e/45e - 170 ezer Ft
  (Black D.I.V.A., Virtual Dolby Surround, Navilight menü)
 • 50 Hz, 82 cm:
  Thomson 32SK44e/45e - 270 ezer Ft
 • 100 Hz, 70 cm:
  Thomson 28VK44e/45e - 199 ezer Ft
 • 100 Hz, 82 cm:
  Thomson 32VK44e/45e - 340 ezer Ft (akcióban 280 ezerét volt kapható a Murányiban)
  LG CF-32Q10IP - 599 ezer Ft
  (flat, PIP)
  Sony KV32FX60 - 599 ezer Ft
  (flat, PIP)
  Sony KV32FC60 - 699 ezer Ft
  (flat, PIP, AC design)
 • 100 Hz, 92 cm:
  Sony KV36FS70 - 1 099 990 Ft
  (flat, PIP, DRC)

Projektoros TV-k

 • Sony KP41S5: 103 cm, 50Hz , 4:3 - 599 ezer Ft
 • Sony KP48PS1: 128 cm, 100 Hz, 4:3 - 1 099 990 Ft

Konkluzió

SceniumMuszály-e új TV-t venni? Persze nem... a DVD lejátszó által szolgáltatott kép úgy is csodálatos lesz, ha egy-két éves készüléken nézzük, akár 50 centis átló mellett is.
De ha mégis: TV-t nem könnyű vásárolni... nemcsak az anyagiak, hanem a széles választék miatt sem. Ha valóban moziszerű élényt akarunk, akkor szélesképernyős készülék lehet a jó döntés. A méret megválasztásánál ne feledjük figyelembe venni a szobánk méretét sem!
A legtöbb készülék megvásárolható részletre is.
Egy jó tanács: mielött döntenénk, nézzünk meg minél több készüléket, ne csak a műszaki paraméterek, a kép minősége, a látvány is győzzön meg minket!

o.k.

A házimozi sorozat előző cikkei:
Tér-hatás (10.20)
Az otthoni szórakozás forradalma (10.11)

Látott valami érdekeset, izgalmasat, szokatlant? Írja meg nekünk vagy küldjön róla fotót, akár névtelenül is facebook messengeren ide kattintva vagy emailben: jelentem@nyugat.hu

Életmód

Tovább az oldalra